Annons
1986 var Kenth Rohlén med i Skolvärlden. I dag, 32 år senare, intervjuar Skolvärlden honom igen. Foto: Jonas Bilberg

Skolvärlden möter läraren Kenth – 32 år senare

Publicerad 25 april 2018

Fakta

Skillnader då och nu

  • ”Elevernas försämrade fysiska, och framför allt psykiska, status. Vårt samhälle har förändrats och barnen har tagit stryk.”
  • ”Skolan i dag är en kostnad och inte en investering som jag upplevde att man såg det som tidigare. Då, eleven i centrum nu, pengarna i centrum.”
  • ”Förut stod skolan för något, var en auktoritet, var ett samhälles ansvar, i dag har vi blivit en marknadsplats en kundorienterad affärsverksamhet.”
  • ”När jag gick ut hade jag min lärarexamen som stod för viss kvalitet och utbildning. Litar inte politiken längre på att utbildningsställena gör sitt jobb? Varför behövs det utöver detta en legitimation? Skapade inte detta bara osäkerhet och kostade pengar som i stället kunde använts till utbildning, mindre klasser eller satsning på elever med särskilda behov?”
  • ”Då hade vi en flumskola som ansågs vara en av de bästa kunskapsskolorna i världen, i dag har vi en kunskapsskola som är flummigare än någonsin och som sjunker i internationella mätningar. Är det så att kommunaliseringen och samhällsutvecklingen har skapat en kvalitetsmässig större skillnad mellan landets skolor och att det skulle kunna avhjälpas med att staten tar ett större och tydligare ansvar för verksamheten?”

I en intervju med Skolvärlden 1986 berättade den nyexaminerade läraren Kenth Rohlén om sitt arbete som kombinationslärare. 
En hel yrkeskarriär och 32 år senare är det pensionsdags. Skolvärlden sökte upp honom för en ny intervju.

När Kenth Rohlén, 63, tog lärarexamen på 80-talet bestod yrkets vardag av inslag som ugnsstekt fisk med mandeltäcke på lunchen, skärpejusteringar på overheadprojektorn och den smått kväljande lukten av Jenka-tuggummi i skolkorridoren.

Förutom den tekniska utvecklingen och nya arbetsvanor har mycket förändrats inom läraryrket under de senaste 30 åren. Men hur har egentligen lärarrollen utvecklats sedan 80-talet?

I nummer tre av Skolvärlden 1986 intervjuades den nyutbildade kombinationsläraren Kenth Rohlén och vi följde honom hack i häl under en arbetsdag på Gumaeliusskolan i Örebro.

– Det var inte helt vanligt 1983, när jag tog min lärarexamen, att man läste just en kombinationsutbildning. Det var en nymodighet med tvåämneskombinationen som jag läste, engelska och idrott. Jag tillhörde den andra eller tredje kullen som gick ut med den kombinationen, berättar Kenth Rohlén.

I dag är Kenth Rohlén 63 år och undervisar fortfarande i ursprungsämnena engelska och idrott, i kombination.

– Kombinationen har gjort att jag har kunnat behålla båda ämnena med nöje. Det är två så pass olika ämnen och det har sparat på kroppen vad gäller idrotten. Jag har kunnat gå över mer och mer till engelskan på senare år, men samtidigt hållit i ett litet antal idrottstimmar. Det är fortfarande väldigt kul. 

Hur har dina ämnen utvecklats under dina 32 år i yrket?

– Tittar man på idrotten ser jag en oro i utvecklingen. Jag ser att den fysiska statusen på våra ungdomar är betydligt sämre i dag än vad den var när jag började jobba. Det är jättestor skillnad. Men även skillnaden mellan ungdomarna är betydligt större, säger Kenth Rohlén.

– I engelskan är det raka motsatsen. I den mediavärld som vi lever i dag är våra ungdomar omringade av engelskan dygnet runt. Språkligt är många extremt mycket duktigare än eleverna på 80-talet.

Det var dåtidens mobiltelefon.

Du säger i intervjun från 1986 att ni lärare ”håller kontakten via telefon och via lappar”. Hur fungerade det?

– Haha! I den lokalen som jag jobbade så kunde vi inte arbeta parallellt – när jag lämnade så kom nästa lärare in. Det blev många gånger att man stack iväg snabbt från sin lektion och ville man då meddela någonting var det enkelt att skriva lappar till kollegan.

– Det var dåtidens mobiltelefon. Det känns roligt att ha fått genomgå de här olika stadierna av kommunikation. I dag finns det så himla många möjligheter att kommunicera med varandra att vi vet knappt vilken vi ska använda oss av – är det sms, Snapchat, Facebook, mejl, Instagram eller de interna datasystemen?

Var det enklare och bättre förr?

– Det känns som att det var något enklare förut. Då visste man exakt hur man skulle kommunicera och ta kontakt med en kollega – man bara skrev en lapp och önskade att få paxa skridskorna under torsdagen nästa vecka. Det var enklare och tydligare förr, men i dag finns det större möjligheter genom informationskanalerna, säger han.

Hur ser du på läraryrkets arbetstid i dag jämfört med på 80-talet?

– När jag började byggde arbetstiden på att man hade sina lektioner och på den övriga tiden fick jag göra vad jag ville. Det fanns en väldig frihet och eftersom jag tycker att läraryrket är väldigt kreativt så behövs friheten. Det är inte säkert att lärare blir bättre bara för att man sitter 35–40 timmar på sin plats på skolan. De kommande två systemen var mer knutna till att man skulle vara på skolan, med 35- och 40-timmarssystemet. Det har blivit fler informella möten med de senare systemen. Jag saknar friheten i yrket jättemycket.

Det är ett yrke som man har svårt att sluta älska.

Kenth Rohlén menar att inspirationen kan vara svår att hitta i dagens rätt röriga och stressade skola.

– Jag sitter ihop med 15 andra lärare i ett öppet kontorslandskap där lärare kommer och går, där elever ofta söker kontakt, telefoner ringer och jag ska leta reda på någon som inte är på plats, några ska fika, någon vill ha någons synpunkt på en elev eller ett samarbete och så vidare. Sammantaget är inte detta en speciellt kreativ eller inspirerande plats att verka på.

Hur ser du annars på skolutvecklingen i Sverige?

– Ja, det har ju hänt en hel del. Jag tycker att svensk skola famlar lite grann i dag. Tittar man tillbaka till 80-talet så fanns det inte så många som pratade om skolpolitik, utan det var något man tog för givet. I dag finns det massvis av skolexperter och politiker som inriktar sig på att enbart ha åsikter om skolan.

– Det har varit rätt så tufft emellanåt, men jag visste vad jag gav mig in i när jag blev lärare. Det här yrket har gett mig så otroligt mycket genom åren. Det är ett yrke som man har svårt att sluta älska.

Hur känns det nu att gå i pension?

– Det känns bra. Jag har undervisat, uppfostrat och löst skol- och elevproblem i drygt 30 år så jag tycker jag har tagit min samhälleliga del där och gjort det bra. Min utgångspunkt är att jag skall jobba vidare med de klasser som jag ska avsluta kurser med, för att eleverna skall få kontinuitet. Jag tror det kommer att bli inhopp på olika befattningar inom skolans värld, men också inom andra yrkesområden.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Ny satsning ska stärka skolans sexualundervisning

Kompetensutveckling

Sex- och samlevnadsundervisningen är en utmaning för många lärare och behovet av kompetensutveckling är stort.
För att vända trenden satsar RFSU på riktade insatser till lärare för att höja kunskapen inom området.

Annons
Annons

Sara Bruun: Vi måste våga nämna trollet vid dess namn

Blogg

”Vi får inte ducka för att lyfta upp jobbiga saker av rädsla för att till exempel bli rasiststämplade”, skriver Sara Bruun.

Annons

Vänersborg ska spara – genom minskade sjukskrivningar

Budget

I nya budgeten ska Vänersborg spara nästan 10 miljoner på läromedel, kompetensutveckling – och minskade sjukskrivningar.

Kornhall: Så ser jag på punkterna om skolan i överenskommelsen

Skolpolitik

Per Kornhall går igenom överenskommelsen – punkt för punkt om skolan – som kan ligga till grund för att en S/MP-regering.

Annons
Annons

Utredning: Förslag om statlig skola

Förstatligande

Förslag till förstatligande av skolan är del av uppgörelsen mellan Socialdemokraterna och Liberalerna. Det bekräftar Liberalernas utbildningspolitiska talesperson Roger Haddad för Skolvärlden.

Annons

Kravet på mer undervisningstid tas bort: ”Glädjande”

Arbetsmiljö

Det kritiserade lönekriteriet om mer undervisningstid för lärare i Uppsala skrotas. 
– De signaler jag fått är att det har upplevts som stressande snarare än att det är utvecklande, säger Birgitta Pettersson, utbildningsdirektör i Uppsala kommun.

Så vände Gotland syv-krisen

Syv-brist

För två år sedan fanns det inte en enda behörig studie- och yrkesvägledare på Gotlands grundskola. Idag är situationen en annan.

Mors dag och kanelbullar – är de en del av vårt uppdrag?

Ny blogg

Vilka dagar och högtider ska vi i skolan uppmärksamma i undervisningen? Födelsedagar, mors dag och kanelbullar – är de en del av vårt uppdrag? Karin Boberg är ny bloggare på Skolvärlden.

Skolinspektionen

Staten tar över problemskola: ”En viktig markering”

Skolinspektionen

Problemen på en skola i Botkyrka har visat sig så allvarliga att Skolinspektionen går in och tar över – något som aldrig gjorts tidigare. 
– Jag tror att det här är en viktig markering, säger Peter Bergander, kommunombud för LR i Botkyrka.

Skolinspektionen: Unikt att problemen fortsatt under så lång tid

Skolövertagandet

Trots upprepande anmärkningar och vitesförelägganden har Botkyrka kommun inte åtgärdat bristerna på Storvretskolan, som nu tas över av Skolinspektionen.
­– Det handlar om elevernas rätt till en god undervisning, säger Jukka Kuusisto på myndigheten.

Botkyrka efter det unika beslutet: ”Det är tungt”

Skolinspektionen

För första gången har Skolinspektionen tagit beslutet att gå in och ta över en kritiserad skola för att säkerställa att bristerna åtgärdas.

Forskning: Lärarna ser brister i sin egen undervisning

Forskning

Ny forskning visar att lärare är självkritiska till sin egen undervisning i NO-ämnena. Samtidigt slår lärarna fast att de saknar stöd för att arbeta språkutvecklande med eleverna.

Nya förslag: Så vill Skolverket förändra kursplanerna

Kurs- och ämnesplaner

Skolverket har presenterat förbättringar som man vill göra av kurs- och ämnesplaner. Bland annat vill myndigheten se en ökad betoning på faktakunskaper, mindre detaljerade kunskapskrav och bättre anpassning till de olika stadierna. 

”Likabehandlingen börjar med språket”

Debatt

”Vi kan inte passivt stå vid sidan av den ’digitala skolgården’ och iaktta när en normalisering av begrepp och uttryck som går emot våra mänskliga värden börjar formas”, skriver rektorn Peter Heddelin.

Kommentera

Så ser Skolsverige på det nya året

Enkät

Ett år är till ända. Skolvärlden frågade centrala personer i skolans värld om 2018 blev som de hade hoppats. Och vad de önskar för 2019. 

Mest läst 2018

Här är de 15 mest lästa artiklarna 2018

Mest läst 2018

Lågaffektivt bemötande, lärarlöner och NPF. Här är listan på de 15 mest lästa artiklarna på Skolvärldens webbplats under 2018.

Forskning: Rollerna lärare går in i när de skriver omdömen

Bedömning

Lärare iklär sig fyra olika roller när de skriver elevomdömen, visar ny forskning. Enligt språkforskaren Annelie Johansson är det mest professionella att bemästra de alla. 

Terminsavslutning: Du vet att du är lärare när…

Lista

Höstterminen har bjudit på många minnen. Några fina, och några som du helst vill glömma så fort som möjligt. Känner du igen dig i någon av de här situationerna?

Nya skollagar att hålla koll på 2019

Lagar

Under 2019 träder att antal lagändringar i kraft som påverkar den som arbetar i skolan. Bland annat blir det krav på mer undervisningstid i matematik och idrott och hälsa.

Skolverket kritiseras för de läckta nationella proven

Nationella prov

Riksrevisionens granskning visar att Skolverket brister i arbetet mot spridningen av nationella proven. Men myndigheten tror att man är på rätt väg med att bryta trenden.

Nytt förslag: Slopa karensavdraget för lärare

Budget

Lärare är i högre grad utsatta för smittorisk än andra yrkesgrupper, därför borde karensavdraget slopas för skolpersonal menar Sverigedemokraterna.
– Det är inte rimligt att lärarna själva ska få stå för kostnaden, säger Patrick Reslow som är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

Debatt: Betygen måste bli rättssäkra

Debatt

Svensk skola är i behov av ett system där allt fler prov rättas centralt av oberoende examinatorer, skriver Olle Bring, riksordförande Moderat Skolungdom.

Kommentera

Så påverkar budgeten dig som lärare

Budget

Riksdagen har röstat igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budget. Så här berörs du som lärare av den.

”Villkoren måste förbättras för att locka fler till läraryrket”

Debatt

”Menar vi allvar med att lyfta yrkets status, locka de bästa studenterna till att söka lärarutbildningen så måste även villkoren för lärarna förbättras”, skriver Roger Haddad (L), vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

Kommentera

Lärarnas vanligaste frågor till SPSM om betyg och särskilt stöd

Betyg och bedömning

Hur fungerar pysparagrafen, alternativa verktyg, lathundar och strukturstöd vid betygsättning och bedömning?
SPSM:s expert svarar på vanliga frågor om bedömning.

Åtta rektorer kräver: Erfarna lärare måste få högre lön

Lärarlöner

Åtta rektorer på Ystad gymnasium kräver mer pengar till lärarlöner.
– Det är ett arbetsmiljöproblem att nyanställda får mycket högre lön än erfarna, lojala lärare, säger rektorn Lena Schmidt.

Skolan kraftsamlar för allas rätt att funka olika

Musikhjälpen

Från 3 miljoner 2008, till 74 miljoner förra året. Varje år sedan starten har Musikhjälpen slagit rekord. I år kommer flera initiativ från skolans värld. 

Malin skämtar om läraryrket – och fick arbetslusten tillbaka

Arbetsmiljö

Vad har undervisning och stand up gemensamt? En hel del om du frågar läraren och komikern Malin Appeltofft.

Faktorerna som påverkar ett barn som inte kommer till skolan

Hemmasittare

Alexander Skytte skriver om hur skolan kan arbeta för att förhindra att elever inte kommer till skolan: ”Om vi vill ha tillbaka elever med problematisk skolfrånvaro måste vi vara beredda på att ändra vårt sätt att jobba.”

Här tas tekniken på allvar

NO och teknik

På de flesta skolor för teknikämnet en undanskymd tillvaro och elevernas intresse dalar i takt med att de blir äldre. I Mörrum utanför Karlshamn har man vänt trenden – med hjälp av 3D och en förändrad lärarroll. 

Läraren Pekka, 80: ”Jag kan ju inte bara sitta still”

Intervju

Sin egen stigande ålder och lärarprofessionens sjunkande status till trots vill 80-åriga ämnes-läraren Pekka Persson inte släppa yrket helt. 
– Jag kan ju inte bara sitta still, det är roligare att undervisa, säger han.

Trots att fler tar examen: ”Problem kvarstår”

Gymnasiet

Fler elever tar gymnasieexamen inom tre år på de nationella programmen, visar Skolverket statistik. Men trots ökningen varnar LR:s Åsa Fahlén:
– Skolsystemet som helhet lyckas inte ge alla elever möjlighet att skaffa sig en god skolgång.

Så kan du hantera relationen med eleverna

Relationer

De flesta lärare upplever dagligen hur relationen med eleverna är viktig för att nå goda resultat. Men forskningen visar att de inte alltid är lika bra på att navigera den relationen i praktiken. 

Arbetsuppgifter

Lärarna: ”Vår tid går till annat än undervisning”

En stor del av låg- och mellanstadielärarnas arbetstid går åt till uppgifter som inte har med läraruppdraget att göra. Över 80 procent av lärarna använder
delar av sin arbetsdag till att bland annat rastvakta, kopiera, fixa i klassrummet och bjuda in till olika aktiviteter, visar en ny undersökning.

Så svarar lärarna om arbetsuppgifter som stjäl tid

Undersökning

Rastvakta, vattna blommor, fixa gardiner, kopiera... Så säger lärarna om de arbetsuppgifter som ligger utanför den egna undervisningen.

Rektorn: Är Skolverkets nya allmänna råd förenliga med skollagen?

Debatt

”Separera inte lärarens ämneskompetens och hens rättighet till bedömning om allmänna råden ska vara gångbara fullt ut”, skriver rektorn Jens S West.

Kommentera

En julsaga

Debatt

”Det lackar mot jul i Fabriken på Ågatan”. Bana 4 i Kungsbacka önskar alla montörer en god jul.

Kommentera

”Så ökar vi kunskaperna i främmande språk”

Debatt

Hur vänder vi den nedåtgående trenden för kunskaper i främmande språk och bristen på behöriga språklärare? ”Prata med barnen om exportens betydelse för Sverige och vilka dörrar språkkunskaper kan öppna för dem! Och satsa mer på språklärare!”, skriver Aino Weber på Tysk- svenska handelskammaren.

Kommentera

Rosa bussen ska öka likvärdigheten i utsatta områden

Digital kompetens

En rosa buss ska få fler mellanstadieelever i utsatta områden att intressera sig för programmering.
– Vi vill bidra till en jämlik utbildning, säger Maria Olsson.

Skolresultaten pekar uppåt i ny rapport

Positiv trend

Fler är behöriga till gymnasieskolan och det genomsnittliga meritvärdet ökar, men bristen på jämlikhet kvarstår. Det visar en ny rapport om grundskolan från SKL.

Sociala medier – därför måste även yngre barn få kunskaper i bild

Debatt

Vi lever med en visuell kommunikation i en omfattning som vi aldrig tidigare har upplevt. Därför måste skolan ta bildämnet på allvar och ge även yngre barn bildkunskaper”, skriver författaren Torhild Elisabet Sandberg.

Kommentera

Rapport: Högpresterande elever saknar utmaningar i skolan

Rapport

Det saknas anpassade utmaningar för högpresterande elever i flera av landets skolor, visar en granskning från Skolinspektionen. 
– Sverige ligger sist i hela världen när det kommer till frågor som rör särskilt begåvade och högpresterande elever, säger pedagogen Mona Liljedahl.

Så förhindrade de hundratals gymnasieavhopp

Avhopp

Satsningen ”Plugga klart” tog sikte på 800 elever i riskzonen för att hoppa av gymnasiet. Resultatet: 720 av dem är kvar i skolan. – Det handlar mycket om att skapa relationer och vara lyhörd, säger Sebastian Wass, en av lärarna som deltar i satsningen.

LR Studs ordförande tar över Saco studentråd

LR Stud

Lärarnas Riksförbunds studerandeförenings ordförande Mimmi Rönnqvist är vald till ordförande i Saco studentråd under verksamhetsperioden 19/20.

Elvira, 18: ”Det är dags att vi börjar tänka på lärarna”

Debatt

”Lärare undervisar Sveriges framtid och det är dags att vi börjar tänka på dem. Lärarutbildningen måste ställa högre krav”, skriver 18-åriga Elvira Löwenadler.

Kommentera

Miljonsatsning på tioårig grundskola i M:s budget

Budget

Inför en timme mer i undervisningstid, utöka satsningen på lovskolan och lansera en tioårig grundskola. Det är några av delarna på skolområdet som återfinns i Moderaternas budgetmotion.

Så fick Västeråsskolan stopp på stöket

Arbetsmiljö

Dagliga konflikter bland eleverna och stök i klassrummet. Lärare och rektorer som slutade på löpande band. Och ett hot om vite på nära en miljon kronor från Skolinspektionen. Det såg inte ljust ut för Vetterstorpsskolan i Västerås – men på ett halvår vände trenden.

Högsäsong för betygsfrågor – det vill lärarna veta

Betygsättning

Det drar ihop sig till betygsättning på landets skolor. På Skolverket märks det genom att fler lärare hör av sig med frågor – och i år har de en lite annan karaktär än tidigare.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons
Annons