arets_omslag

Skolvärlden är nominerad till Tidskriftspriset för ”Årets omslag”.

Nominering

Skolvärlden nominerad till Tidskriftspriset – igen

För andra året i rad är Skolvärlden nominerad till det prestigefyllda Tidskriftspriset.
– Det är oerhört glädjande och hedrande att tidningen för Sveriges lärare uppmärksammas så här stort, säger Skolvärldens chefredaktör Jonas Fond.

Juryns motivering:
  • Minimalistiskt med maximal genomslagskraft. Det är svårt att inte älska detta omslag med symbolen som alla hatar. Det krävs ett publicistiskt och formmässigt mod att välja ett så pass sublimt grepp. Här märks en lyhördhet samt omtanke för målgruppen lärare som är frustrerade över segheten i frågan. Stilpoäng för att lyckas visualisera digitaliseringen i en printmiljö.

Det här är Tidskriftspriset:

  • Tidskriftspriset verkar för en hög kvalitet inom tidskriftsbranschen genom att premiera goda förebilder och nyskapande insatser. Priset delas ut i samband med den årliga Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan som i år äger rum den 6 november på Cirkus i Stockholm. Nominerade och vinnare av Tidskriftspriset tas fram av ett antal jurygrupper med erfarna personer från mediebranschen.

På torsdagen offentliggjordes de nominerade till samtliga kategorier i Tidskriftspriset 2019. Skolvärlden är en av fyra finalister i kategorin ”Årets omslag” och tävlar i samma kategori som Amelia, Filter och Forskning & framsteg.

Skolvärldens nominerade omslag är från årets första nummer och visualiserar svårigheterna med digitaliseringen i skolan – att debatten om digitala verktyg ofta handlar om för eller emot men att det inte är solklart vad vi pratar om när vi pratar om digitalisering. Och hur påverkas kunskapsresultaten? 


Lars Eriksson.
Lars Eriksson. | Foto: Linn Kim

– Det känns fantastiskt kul att bli nominerad. Tidskriftspriset är ju som ett svenskt mästerskap i tidskrifter, det är otroligt roligt att vara bland de fyra bästa i Sverige, säger Skolvärldens art director Lars Eriksson.

Det nominerade omslaget består av den lilla symbolen som många känner igen när datorn inte hänger med utan bara står och tickar – ofta med frustration hos användaren som följd. ”Minimalistiskt med maximal genomslagskraft”, lyder motiveringen som också nämner ”publicistiskt och formmässigt mod att välja ett så pass sublimt grepp”.

– Digitalt i print är inte det lättaste, det är en utmaning och roligt att göra visuellt abstrakta ämnen begripliga i bild, säger Lars Eriksson.

– Det finns utrymme på Skolvärlden att göra oväntade lösningar, att våga ta ut svängarna och tänka fritt. Men det är inte bara ett omslag eller en bild, det ligger hårt redaktionellt arbete bakom.

2018 nominerades Skolvärlden i två kategorier: ”Årets tidskrift fackpress print” och ”Årets digitala tidskrift fackpress”. Den 6 november, när årets pris delas ut under en gala på Cirkus i Stockholm, visar det sig om Skolvärlden inte bara är en av fyra finalister utan till och med är bäst i Sverige.

– Konkurrensen är stenhård, det är stora magasin vi tävlar mot, men för oss är en nominering en seger i sig, så vi är väldigt stolta i dag, säger Jonas Fond

Skolvärlden kan, utöver nomineringen till Tidskriftspriset, samtidigt visa på positiva siffror i räckvidd. I Orvesto näringslivs senaste mätning som redovisades i september har Skolvärlden ökat med 7 procent sedan förra mätningen och når nu 105 000 läsare.

– Att vi stadigt ökar i flera olika mätningar visar att Skolvärlden är uppskattad av läsarna, att fler vill ta del av vår journalistik. Vi är en röst för alla lärare och studie- och yrkesvägledare och medlemmar i Lärarnas Riksförbund, och meningen är att så många som möjligt ska känna stolthet över ”sin” tidning.

Kommentera