skolverket_eva_durham2

Eva Durhan svarar på kritiken från Friskolornas Riksförbunds vd Ulla Hamilton.

Friskolor

Skolverket bemöter kritiken: ”Självklart inte politiserad”

Friskolornas Riksförbunds vd Ulla Hamilton tycker att Skolverkets senaste rapport om betyg både är bristfällig och politiserad.
Skolverkets Eva Durhan svarar på kritiken:
– Vi är en myndighet som arbetar under en instruktion och är inte politiserade, säger hon.

Skolvärlden skrev i veckan om en ny rapport från Skolverket som visar att friskoleelever har högre betyg än elever i kommunala skolor, men presterar sämre på högskolan.

Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister, menar att det är ett tydligt tecken på betygsinflation i den privata skolsektorn.

– Jag blir alltmer kritisk till marknaden som finns kring skolorna. Det ligger nära tillhands att betyg blir ett konkurrensmedel bland andra, säger hon till Skolvärlden.

Friskolornas Riksförbunds vd Ulla Hamilton är desto mer kritisk till rapporten och anser att studien både är bristfällig och politiserad.

– Det är mycket som inte framgår, som man skulle vilja veta. Det här säger ju ingenting eftersom man inte vet vilken utbildning studenterna valt, säger hon.

– Man kan ju undra varför de inte har gjort en större analys. Om de nu tror att betygsskillnaderna beror på betygsinflation borde de ha belagt det i rapporten.

Eva Durhan, avdelningschef vid Skolverket, svarar på kritiken:

– Det vi har gjort är en registerstudie där vi har tittat på statistik hur det ser ut med utvecklingen i svensk skola. Då visar statistiken det här och vad vi avser att göra i fortsättningen är att göra en kvalitativ studie och se vad det här beror på. Det är nästa steg, säger hon till Skolvärlden.

Vad tänker du när du hör Ulla Hamilton säga att rapporten är både bristfällig och politiserad?

– Vi gör ett instruktionsenligt uppdrag. Vi är en myndighet som har ett uppdrag att följa utvecklingen och har nu gjort en bred registerstudie där vi tittar och ser hur siffrorna ser ut. Det är vad vi har gjort. Vi har inte gjort någonting som vi annars inte brukar göra, säger Eva Durhan och fortsätter:

– Vad man kan se i den här rapporten, som är väldigt intressant, är att vi vill följa hur går det för elever på högskolan och hur många det är som går över och är kvar efter ett år. Det är huvudsyftet med den här studien. Vi har tittat både på kommunala och fristående skolor för att se om de motsvarar de kraven som finns på högskolan och om det motsvaras av det som gymnasieskolan levererar. Vi bara redovisar det.

Så den är inte på något sätt bristfällig och politiserad?

– Självklart tycker jag inte att den är bristfällig och politiserad. Vi är en myndighet som arbetar under en instruktion och är inte politiserade, säger Eva Durhan.

Kommentera