na_prov

2000 försändelser med bedömningsanvisningar kom bort på posten.

Nationella prov

Skolverket: Därför skickas facit i efterhand

Bedömningsanvisningarna till de nationella proven i engelska i årskurs 9 har blivit försenade.
Men risken för fusk gör att Skolverket håller fast vid att anvisningarna ska skickas ut först i efterhand.

I torsdags skulle de aktuella bedömningsanvisningarna ha varit på plats samtliga grundskolor, men på grund av slarv i hanteringen hos Postnord kom 2000 försändelser inte fram i tid.

– En del av paketen kom under fredagen och de sista ska komma fram till mottagarna under måndagen, säger Maria Ibsén, pressekreterare på Postnord.

Paketen skickades från Malmö och det är skolor i norra Sverige som drabbats av de största förseningarna. Maria Ibsén säger att Postnord ska utreda vad som gått snett för att förhindra att samma sak sker igen.

– Det som hänt är olyckligt. Man ska kunna lita på att saker kommer fram när det är sagt.

Skolvärldens bloggare, försteläraren Sara Bruun på Furutorpskolan i Vinslöv, påpekar att man på många skolor inte visste att bedömningsanvisningarna var försenade utan hade tagit in vikarier för att kunna ha en sambedömningsdag i slutet av förra veckan.

Hon konstaterar också att rättningsbördan för många lärare är enormt stort i slutet av terminen, inte minst för grundskolans SO-lärare som har sina nationella prov dem 17 och 19 maj samt för engelsklärare i gymnasiet. Tiden från det att bedömningsanvisningarna kommit tills dess att betygen ska vara satta och rapporterade är med andra ord knapp.

”Visst, NP är ett prov i mängden men det är trots allt kanske det sista “stora” bedömningstillfället som finns i det SO-ämnet för år 9. Hur i hela friden är det tänkt att SO-lärarna ska hinna rätta dessa prov på ett rättssäkert sätt? Om bedömningsanvisningarna hade skickats effektivt dvs digitalt och direkt efter genomfört prov hade SO-läraren kunna börja rätta under tiden eleverna skriver delprov 2. Att kunna göra så underlättar väldigt mycket. Som det är nu kommer SO-lärarnas och gymnasielärarnas arbetsbelastning vara enorm i slutet av terminen”, frågar hon sig i ett blogginlägg.

Mattias Ragert på Skolverkets presstjänst säger att anledningen till att bedömningsanvisningarna till de nationella proven skickas ut i efterhand är för att minimera risken för fusk.

– Rutinen infördes förra året efter att det uppdagats att bedömningsanvisningar spridits i förväg. Någon hade fotograferat anvisningar och lagt ut i sociala medier, säger han.

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S), säger till Dagens Nyheter att det som hänt ”visar att systemet är förlegat och digitalisering är framtiden”.

– Vi deklarerar via nätet och genomför mycket annat digitalt och då vore helt rätt att även digitalisera de nationella proven i skolan. Men vi måste se till att tekniken blir bra, säger hon.

Kommentera