sloja_skola

Läraren Naouel Aissaoui arbetar på Prästamosseskolan i Skurup. Foto: Magnus Glans/Privat

Politik

Skurupläraren Naouel om slöjförbudet: ”Stoppa galenskapen”

Skurups beslut att införa slöjförbud möter starkt motstånd. Naouel Aissaoui, lärare och slöjbärare, berättar om vad det har satt för spår. 
– Jag känner oerhört många som bara vill fly härifrån, säger hon.

I december fattade kommunfullmäktige i Skurup beslut om att bifalla en motion från Sverigedemokraterna om förbud mot slöja i kommunens för- och grundskolor.

Enligt motionen ska det inte vara tillåtet att bära ”huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har som syfte att dölja elever och personal”.

Beslutet att förbjuda elever och personal att bära slöja i Skurups skolor har väckt starka reaktioner runt om i landet och rört upp känslorna i kommunen.

På måndagen samlades omkring 200 personer och organisationer, som exempelvis Malmös unga muslimer, för att manifestera i centrala Skurup.

Läraren Naouel Aissaoui arbetar på Prästamosseskolan i Skurup och hon deltog i manifestationen. Hon tycker att det var fint att se så många människor samlas för att stå upp för beslöjade kvinnors rättigheter.

– Det har verkligen varit ett stöd för oss. Folk behöver höra våra röster. Hade vi bara varit tysta hade det varit en signal på att det är okej att politikerna fattar ett sådant här beslut.

Det har blivit tuffare sedan SD tog över.

Naouel Aissaoui berättar att hon blev chockad när hon fick höra att kommunfullmäktige i Skurup fattat beslutet att förbjuda folk att bära slöja.

– Jag trodde inte att det var på riktigt. Efter att ha pratat med skolans rektor fick jag förklarat för mig att det är olagligt att införa ett slöjförbud, och då kände jag mig lugnare. Nu är det blandade känslor – jag känner mig både ledsen och irriterad.

Moderata fullmäktigeledamoten Loubna Stensåker Göransson valde att rösta för slöjförbudet och säger till SVT:

– Skolan ska stå fri från religiös indoktrinering. Det handlar om unga tjejers rätt till sin identitet, sin kropp och till att stå fria från patriarkalt förtryck, säger hon.

– Jag respekterar kvinnor som valt att fritt bära slöja. Men under skoltid är det arbetsgivarens policy som gäller. Vi har andra yrken där man får bära en viss uniform.

Naouel Aissaoui har arbetat i Skurup i över tio år och hon beskriver att det alltid har funnits rasism riktat mot henne och andra som bär slöja.

– Men det har aldrig varit så här öppet tidigare. Nu kan folk säga rakt ut till mig vad de tycker om mig. Det har blivit tuffare sedan SD tog över och stämningen är laddad. Jag som arbetar som lärare på skolan ser också att de inte satsar lika mycket på de nyanlända eleverna. Man har bland annat dragit ner på resurserna och eleverna får inte lika mycket studiehandling.

Samma dag som slöjförbudet beslutades blev Naouel Aissaoui konfronterad av några elever på skolan som öppet trakasserade henne.

– ”Är det inte slöjdförbud nu på skolan?”, frågade de mig. Jag ignorerade dem. Man har inte ork och lust att försvara sig själv varje gång någon säger något till mig.

Naouel Aissaoui mår efter omständigheterna bra, och berättar att hon får stöd av sina kollegor och skolans rektor.

– Jag har bra människor omkring mig. Det känns bra att de finns där för mig och inte accepterar det som sker i Skurup.

Flera av lärarkollegorna bär dessutom slöja för att visa sitt stöd.

– Några har som förslag att en dag ska vi alla sätta något på huvudet, det behöver inte vara en slöja, som en protest mot det här beslutet och för att visa solidaritet med oss beslöjade kvinnor. Det känns väldigt bra. 

Min slöja skadar inte någon och den hindrar mig inte från att jobba som lärare.

Vad hoppas du att manifestationen och kollegornas engagemang ska leda till?

– Jag hoppas att det här tas upp i riksdagen mer. Man måste markera att det här inte är okej. För det går inte att peka ut en grupp och särbehandla oss. Så jag hoppas verkligen att någon vågar ta upp detta nationellt – för vi måste få ett stopp för galenskapen och häxjakten. 

Naouel Aissaoui berättar att hon kommer att sluta på skolan i Skurup om förbudet förverkligas. Hon och familjen har även diskuterat alternativet att flytta från Sverige.

– Men samtidigt har jag allt här i Sverige. Jag har utbildat mig här och mina barn är födda här. Det är inget lätt beslut att flytta här ifrån.

Naouel Aissaoui blir tyst en stund och gråten tar över. 

– Jag känner så oerhört många människor som känner sig diskriminerade och som bara vill fly härifrån. Men jag ser inte det som en lösning. Jag vill stanna här, jag ska ingenstans. Jag ska kämpa för mina rättigheter, säger hon och tillägger:

– Vi som har en annan kultur kräver inte mycket – bara att människor ska respektera våra rättigheter. Min slöja skadar inte någon och den hindrar mig inte från att jobba som lärare.

Kommentera