niclas_wahlgren_lagbok

Niclas Wahlgren är skyddsombud för Lärarnas Riksförbund i Karlshamn. Nu anmäler han kommunen till Skolinspektionen.

Nedskärningar

Skyddsombud anmäler kommuner – har fått nog av besparingar

Tre skyddsombud har fått nog av besparingarna på skolan i Karlshamn, Trelleborg och Sjöbo. Nu anmäler ombuden kommunerna.
– Kommunerna gör jättestora besparingar och vi känner att vi har kommit till vägs ände, säger Niclas Wahlgren, skyddsombud i Karlshamn.

”Vad kan en kommun egentligen göra med skolan utan att bryta mot lagen?”

Det frågar sig Lärarnas Riksförbunds skyddsombud Fredrik Andersson, Ronnie Johansson och Niclas Wahlgren i en skrivelse som gått ut till kommunstyrelsens ordföranden i samband med att kommunerna anmälts till Skolinspektionen. I Karlshamn och Sjöbo har även en begäran om arbetsmiljöåtgärder (så kallad 6:6a) lämnats in till kommunen.

– Kommunerna gör jättestora besparingar och vi känner att vi har kommit till vägs ände. Vi kan sitta och samverka hur mycket som helst med rektorer och förvaltning, men de gör ju bara så gott de kan utifrån sina budgetramar. Samtidigt klagar många på att avtalet inte levererar som det är tänkt och på att facket inte gör vad som ska göras, även om vi gör allt vi kan. Då är det här en väg att testa, säger Niclas Wahlgren.

Syftet är att se om kommunen kan hållas ansvarig för de brott mot arbetsmiljölagen och skollagen som kommunerna begår genom den budget som lagts, enligt skyddsombuden.

– När man som i Karlshamn skär ner med 20 miljoner går det inte att upprätthålla arbetsmiljön och man kan inte ge elever det stöd som de skulle kunna ha fått. Får man skära ner jättemycket på ramarna och sen lämna över ansvaret på oss och säga att ni får fixa till det här eller har politikerna ett ansvar? Det vill vi pröva, säger Niclas Wahlgren.

Per-Ola Mattsson
Per-Ola Mattsson

Kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson (S) håller inte med om att det är några oklarheter kring huruvida kommunen är ansvarig för arbetsmiljön – det är den, menar han. Däremot bedömer han att det går att uppfylla både skollagen och arbetsmiljölagen med den budget som har lagts i Karlshamn.

– Det är politikens bedömning, annars hade man inte lagt budgeten. Men vi gör aldrig en konsekvensanalys när kommunfullmäktige tilldelar budgetar till nämnderna, utan det görs först när nämnderna börjar vidta åtgärder för att nå budgeten. Då kan det ju visa sig att verksamhetschefen märker att det inte går att uppfylla skollagen när verksamheten ska anpassas utifrån de beslut som tagits. I så fall får man gå tillbaka upp till kommunfullmäktige och säga att man vill ha en omprövning av utbildningsnämndens budget, säger Per-Ola Mattsson.

Men för att så ska kunna ske måste signalerna först komma från rektorn, eftersom den har delegerats arbetsmiljöansvaret, menar Per-Ola Mattsson.

– Om rektor anser att man inte klarar att bedriva skolverksamhet på grund att man saknar resurser så ska rektorn återlämna arbetsmiljöansvaret till sin chef, förvaltningschefen, som om den känner likadant i sin tur ska återlämna det till sin chef och så vidare. Det här återlämnandet av arbetsmiljöansvar gäller ända upp till kommunfullmäktige som är ytterst ansvarig för arbetsmiljön.

Men än så länge har Per-Ola Mattsson inte fått sådana signaler.

– Rektorerna har inte sagt att de inte kan bedriva sin verksamhet. De kanske tycker det, men det har inte skickat frågan kring arbetsmiljöansvar uppåt, säger Per-Ola Mattsson.

Så vad skulle hända om de gör det?

– Om man märker att det inte går att bedriva skolverksamhet utifrån skollagens regelverk eftersom vi inte har tillräckligt med resurser, då hamnar ju bollen på fullmäktiges ledamöter som måste ta ansvaret. Om kommunen då skulle sakna resurser så får man ju hämta in mer pengar från medborgarna, alltså höja skatten.

Hur långt tid det tar innan Skolinspektionen tar beslut om anmälningen är inte klart. Men när det kommer till begäran om åtgärder kring arbetsmiljön, så har kommunen till augusti på sig att komma med ett svar – annars går ärendet vidare till arbetsmiljöverket.

– Jag tror dock inte att Arbetsmiljöverket kan yttra sig innan de vet vilka förslag nämnden och verksamheten har lagt. Det räcker inte att någon tycker att det är för lite pengar, det måste vara tydligt på vilka punkter vi inte kan uppfylla skollagen och då måste det först göras en konsekvensanalys ute i verksamheten, säger Per-Ola Mattsson.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm