overenskommelse
Politik

S+MP+V överens om vinster i skolföretag

Vinster i välfärdsföretag som skolor ska i huvudsak återinvesteras i verksamheten. Det är kärnan i den överenskommelse som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har presenterat. 

Vänsterpartiets ekonomisk politiska talesperson Ulla Andersson beskrev överenskommelsen som smått historisk på dagens presskonferens.

– Nu kommer ingen längre att kunna berika sig på mormors omsorg eller barnens utbildning”, sade hon.

Enligt överenskommelsen ska en utredning tillsättas i januari 2015, och i mars 2016 lämna förslag på hur vinster ska få användas för att förbättra verksamheten.

Men enligt huvudregeln i överenskommelsen ska eventuella överskott investeras i den verksamhet där det uppstått – förutom en ensiffrig ränta.

Exakt vad det innebär återstår alltså att se.

Utredningen ska också få i uppdrag att titta på tillståndsprövning av alla aktörer inom välfärden. Liksom att titta på Vänsterpartiets förslag om att privata företag i offentlig välfärd ska omvandlas till aktiebolag med särskild vinstbegränsning.

Regeringen och Vänsterpartiet är också överens om att ge kommunerna avgörandet över nyetablering av skolor med vinstsyfte. Även den frågan ska utredas och en proposition ska vara klar under nästa år.

Lärarnas Riksförbund välkomnar dagens överenskommelse. 

– Skattepengar som är tänkta att gå till skolan ska också gå till skolan – och det gäller både i kommunala och fristående skolor. Det är mycket bra att man tillsätter en utredning om begränsning av vinster i bland annat skola. Jag välkomnar också ambitionen som uttrycktes i dag om att behålla mångfalden i skolan, men få bort vinstjakten, säger Bo Jansson, ordförande i LR.

Margit Silberstein, SVT:s inrikespolitiska kommentator, menar att Socialdemokraterna fått gå med på mycket för att få med Vänsterpartiet på överenskommelsen. Och hon tror att statsministern kommer att få svårt att driva igenom förslaget i riksdagen.

– Det lär bli ett problem för Stefan Löfven. De borgerliga kommer inte att gå med på det här, säger hon till SVT. 

Kommentera