snabbsparlopbana

Snabbspåret ger fem lärare till Sollentuna.

Nyanlända

Snabbspår igång i Sollentuna

Fem nyanlända lärare ska få plats i Sollentuna kommun, inom ramarna för regeringens snabbspår för lärare. Planen är att vara igång redan innan sommaren.

Regeringens snabbspår för lärare ska både motverka lärarbrist och få nyanlända in i samhället så snabbt som möjligt. En av de första kommunerna som hugger på erbjudandet är Sollentuna, utanför Stockholm där fem arabiskspråkiga lärare kommer att påbörja sin karriär – enligt planen redan till sommaren.

Anders Almgren, Lärarnas Riksförbund.
Anders Almgren, Lärarnas Riksförbund.

– Det är riktigt bra att Sollentuna agerar snabbt. Det hjälper våra medlemmar i den tuffa utmaning vi har att ta om hand om den stora mängden nyanlända elever. Vi behöver lärare med den här språkkompetensen, säger Anders Almgren, vice ordförande i Lärarnas Riksförbund.

De fem kommer att gå utbildning om 26 veckor vid Stockholms universitet, varvat med bland annat studier i yrkessvenska.

– Jag kan tycka att ordet ”snabbspår” är förledande. Det kan leda till tanken att det är en enklare variant av utbildning. Men det är inget vip-spår, bara det att vi gör saker parallellt. En nyanländ mattelärare med goda ämneskunskaper behöver inte läsa matte, men validera sin utbildning, säger Anders Almgren.

Snabbspåret genomförs i samarbete mellan arbetsmarknadens parter – Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund, SKL och Almega tjänsteföretagen tillsammans med myndigheter som Arbetsförmedlingen. Med i projektet är också lärosätena Stockholms universitet, Göteborgs universitet, Linköpings universitet, Malmö Högskola, Umeå universitet och Örebro universitet.

Kommentera