Mikael Bruér, högstadielärare på Fagrabäckskolan i Växjö. Foto: Martina Wärenfeldt
SO-läraren Mikael Bruér använder rörlig bild från framförallt internet, SVT och UR, och gör egna videofilmer till eleverna som han lägger ut på sin Youtube-kanal.
– Mediesituationen har förändrats drastiskt de senaste åren. Vi förväntas använda digitala medier i stor utsträckning, men vi får ingen utbildning, säger han.
Mikael Bruér arbetar som högstadielärare på Fagrabäckskolan i Växjö och är en av LR:s ämnesspanare. Han menar att filmer och videor kan göra komplicerade saker begripliga på kort tid, i ämnen som till exempel historia.
– Jag har visat invigningen av OS 1912 när vi pratade om den industriella revolutionen, och jag tyckte årets julkalender var ett bra exempel med korta tydliga inslag som du kan följa upp i klassrummet med diskussioner. Den borde finnas på UR Play så man har tillgång till den jämt och ständigt.
Han använder sig av tv-program, filmer eller klipp från internet i klassrummet någon gång i månaden. Då hämtar han oftast material från Youtube, men också andra källor, som UR Play och SVT Play.
– Det kom en EU-dom om Youtube för något år sedan, som jag har tolkat som att vi kan göra det. Jag försöker ha koll, jag visar till exempel inget från Netflix, som jag vet att andra gör. Men jag gör en del upphovsrättsliga fel jag också. Det är svårt att hitta material lagligt, säger han.
Han önskar mer fortbildning i ämnet. Den kunskap han har, har han fått söka upp själv. Han tror att det är fler än varannan lärare, som själva uppger i undersökningen att de vill ha mer kunskap, som behöver det.
– Den hälften är vi som är medvetna att det finns ett problem, säger han.
Framförallt spelar Mikael Bruér in eget videomaterial i form av instruktionsfilmer och genomgångar, som han lägger ut på sin egen Youtube-kanal. Videomomenten tar eleverna del av som förberedelser inför lektioner. Här har han fått tänka om de senaste åren.
– Lärare delar ut bilder och videoklipp kors och tvärs, i bloggar och annat. Jag har själv gjort det i mina filmer för några år sedan. Nu försöker jag rensa bort dem.
Han har också valt bort reklam i sin kanal.
– Skolan ska vara fri från kommersiella intressen – och det är absolut ett problem att vi visar filmer från Youtube med reklam i. Sedan kollar ju ungarna mycket själva i skolan på klipp, och det kan vi inte göra så mycket åt.
Mikael Bruér håller med Åsa Fahlén att ett stort problem är förberedelsetiden:
– För varje minut som försvinner av planering, ju mer fel riskerar du att göra i stressen. Tekniken finns, men utbildningen har inte funnits. Jag jobbar i en kommun där vi fick datorer. Använd dem, var instruktionen. Jag tror det är så det ser ut på de flesta ställen.
Han känner till att skolan har en licens med AV Media, där bland annat UR ingår, men han vet inte om skolan har fler.
– Det är tänkbart att det finns någon licens som jag inte känner till. Det säger något om behovet av information.
Känner du till att du kan ställas inför rätta för upphovsrättsbrott för vad du visar i klassrummet?
– Nej, det hade jag inte koll på. Du tror att det är skolans ansvar, och att du som lärare kan ”freebasa” lite .
Förutom mer kunskap, och tid, funderar han över om lagstiftningen är anpassad till dagens samhälle.
– Vi behöver ha en lagstiftning som både möjliggör användande och skyddar de som äger materialet. Våra upphovsrättslagar är inte anpassade till det samhälle vi lever i i dag.