jag_ar_larare

Sofia Björk undervisar i matematik åk 1, 2 och 3 på Österportskolan i Malmö.

| Foto: Andreas Hillergren
Jag är lärare

Sofia: Därför är jag lärare

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen. Sofia Björk undervisar i matematik åk 1, 2 och 3 på Österportskolan i Malmö. Här berättar Sofia varför hon är lärare – och vad hon skulle vilja förändra.

Därför är jag lärare

– Jag är lärare för att jag älskar att undervisa. Att få vara med och leda elevernas lärande, varje dag, det är stort. Men även mötet och relationerna med mina elever är något jag uppskattar i mitt arbete. Att få se någon som kämpat länge, äntligen lyckas. Att få till en bra undervisningssituation, där eleverna är helt uppslukade med att klura ut svaret. Att få dem att kämpa för sin egen skull, att få dem att göra jobbet. Att se dem lyckas och växa som individer. 

Bästa stunden i veckan

– När eleverna är igång med att arbeta med sin lärkompis. Lyckan över att just då inte vara behövd, utan bara kunna gå runt och lyssna på när eleverna förklarar något för sin kompis. Det är lycka, då har jag gjort ett bra jobb. Men den bästa stunden kan också vara en vanlig måndagmorgon. Att återigen få stå framför en grupp elever, få se lyckan och förväntningarna lysa i deras ögon. Förväntningarna från både dem och mig om att vi har en riktigt bra vecka tillsammans framför oss.

Det här skulle jag vilja förändra

– All dokumentation som kränknings-anmälningar, rapporter med mera. Saker som känns som jag gör bara för att ha ryggen fri, ifall det blir en anmälan till skol-inspektionen eller likande från någon enstaka arg förälder. All den tid som läggs på, i mina ögon oftast onödig, dokumentation. Den tiden och kraften det tar att göra detta hade jag gärna lagt på att planera, följa upp och reflektera över min undervisning i stället. Tänk så bra den hade kunnat bli då, alltid. Jag skulle också vilja förändra några föräldrars, men även massmedias syn och ständiga tyckande om skolan. Varför alltid bara lyfta det dåliga? Varje dag, på varje enskild skola i Sverige händer det massor av positiva saker. Lyft fram det!

Kommentera