david_spak

Foto: Privat

SYV

David Spak är ”Årets vägledare”: Det bästa är att få skapa förändring

Skolvärldens bloggare David Spak har fått utmärkelsen Vägledarpriset 2019. I motiveringen slår man fast att hans engagemang bidrar både till att stärka och utveckla studie- och yrkesvägledningen, regionalt som nationellt.

Så lyder motiveringen

”David är väldigt engagerad i vägledningen i landet och genom sitt arbete ökar han kunskapen om studie- och yrkesvägledning i skolvärlden, inom olika branscher och organisationer samt hos allmänheten genom bland annat sin blogg (Syvbloggen.nu) samt tidningen Skolvärlden.
Genom sitt engagemang bidrar David till att utveckla och stärka studie- och yrkesvägledningen, både regionalt och nationellt. Han visar på hur samarbetet mellan vägledare och lärare kan se ut, stärkas och utvecklas.
David är drivande i arbetet med att utveckla vägledningen och startade i maj SYV-upproret, som syftar till att stärka vägledarnas profession. SYV-upproret ställer även krav på att det skapas hållbara tjänster för vägledare, så att landets vägledning kan bli mer likvärdig och kvalitativ.”

David Spak fick ta emot diplomet från Sveriges Vägledarförening under årets rikskonferens.

– Det känns så klart jätteroligt, och lite överväldigande. Det är en bekräftelse på att det man gör uppskattas och betyder någonting, säger han när Skolvärlden når honom på fredagen.

Om du får skryta lite, vad tror du har lett till att just du fick den här utmärkelsen?

– Jag tror att jag både syns och hörs ganska mycket i vägledningskretsar. Jag är ganska nyexad så jag har fortfarande ganska mycket energi, kraft och vilja att förändra. Sedan jag tog examen har jag fått en helt annan bild av yrket och är mycket mer ödmjuk inför den verklighet som jag och många av mina kollegor står inför, och det är en verklighetsbild som jag vill förändra, säger Spak och fortsätter:

– Jag vill stärka och utveckla vägledningen, jag vill öka kompetensen och kunskapen om vägledningen, och det gäller alla led, från de vårdnadshavare vi har att göra med till gemene man och politiker på alla nivåer.

Ja, du har ju ett stort engagemang, du bloggar hos oss på Skolvärlden, har en egen blogg och startade SYV-upproret, hur hittar du din drivkraft?

– När jag började som studievägledare för fyra år sedan hade jag nio skolor, och det var inte hållbart. Sen upptäckte jag att det var många kollegor som hade det riktigt dåligt. Det finns många som är nyexade som redan funderar på att byta arbete och yrkesbana. Det är många som bränner ut sig och inte orkar med, säger han.

Enligt David Spak är det lätt att få dåligt samvete som studie- och yrkesvägledare.

– Det slår mot oss när man ser att de som söker vägledning är i stort behov av professionell hjälp, men att vi inte har möjlighet att erbjuda alla den hjälp de behöver. Det blir min drivkraft – att alla ska ha rätt till professionell vägledning och att den ska ges av behöriga vägledare.

Vad är den största utmaningen med yrket?

– Som jag ser det handlar det om kunskapen kring vårt uppdrag, framförallt från våra chefer, huvudmän och politiker. De tycks ofta sakna en insyn i vad vår spetskompetens är och vad vårt uppdrag innebär. Det gör att de kanske inte får tillräckligt stöd i styrdokumenten och inte vet vad de kan ställa för krav och förväntningar på oss. Jag önskar att studie- och yrkesvägledning blir ett fast inslag i rektorsprogrammet och lärarutbildningen. Många andra knutar skulle lösas upp genom en ökad kunskap.

Vad är det bästa med att vara studie- och yrkesvägledare?

– Det är att yrket är så pass varierande när man får möjlighet att fullfölja uppdraget så som det är tänkt. Man får se en förändring, vändpunkter, vara med i en annan individs liv och vara med och skapa förändring. Det är det bästa.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm