Marknadsskolan

Spelet bakom marknadsskolan – ”Jobbade med boken i fem år”

Karin Grundberg Wolodarski stor

Journalisten Karin Grundberg Wolodarski skrev boken ”Experimentet” i vilken tongivande toppolitiker uttrycker ånger om hur marknadsskolan släpptes igenom.

| Foto: Sofia Runarsdotter
Grattis – ni vann boken ”Experimentet”

Flera läsare svarade rätt på frågan ”En socialdemokratisk tidigare minister var ordförande i Friskolornas Riksförbund 2006–2010. Vem?”. Svaret är Kjell-Olof Feldt.

Fem av dessa vann ett eget exemplar av Karin Grundberg Wolodarskis bok ”Experimentet”:

  • Magnus Överengen, Örebro.
  • Britta Pilkvist, Jönköping.
  • Göran Nyberg, Linköping
  • Michael Williams, Sigtuna.
  • Annika Nordén, Sundsvall.

Grattis, säger vi på Skolvärlden. Boken kommer med posten.

Författaren och journalisten Karin Grundberg Wolodarski arbetade med boken ”Experimentet” i fem år.
– Det är en kartläggning av hur marknadsskolan växt fram i Sverige, säger hon.

Det var i sitt arbete som reporter på affärstidningen Dagens Industri som nyfikenheten väcktes hos Karin Grundberg Wolodarski.

– Jag rapporterade om den privata skolsektorn, och då särskilt de stora utbildningskoncernerna. Den politiska konflikten kring vinsten i dessa bolag och i välfärden i stort ingick i min bevakning, säger hon.

Om vi hoppar fram till när du bestämde dig för att skriva boken om marknadsskolan?

– Det är en flytande gräns från när jag började borra ner mig i ämnet och när jag såg att det skulle bli en bok. Jag reagerade på att partierna i valdebatterna sa samma saker som de sa vid valet innan, men sedan hände ingenting. Skolan är ju bland det absolut viktigaste vi har i samhället och frågan skavde i mig; hur har det kunnat bli så här?

”Experimentet” är skriven av Karin Grundberg Wolodarski.

Hur tog du reda på svaret på den frågan?

– Jag har tillbringat väldigt mycket tid på Kungliga biblioteket för att leta mig fram till källorna. Sedan finns det en uppsida med att arbeta med något under så lång tid som fem år när man ska prata med politiker, säger Karin Grundberg Wolodarski.

Nämligen?

– Jag har bland annat intervjuat tre före detta statsministrar – Ingvar Carlsson, Carl Bildt och Göran Persson – och det är lättare att få intervjutid mellan valen och jag tror också att många varit mer frispråkiga när vi pratat utan att det pågått en hätsk debatt om skolan samtidigt.

Tongivande politiker ångrar sig

Flera politiker är väldigt ångerfulla – blev du förvånad över deras svar?

– Ja, verkligen! Det är uppseendeväckande hur naiva politikerna var i en så stor och viktig fråga som skolan. Tongivande socialdemokratiska namn som Ingvar Carlsson, Kjell-Olof Feldt, Anitra Stéen och Ylva Johansson uttrycker idag stor ånger. De såg inte konsekvenserna av det som deras beslut öppnade för, säger Karin Grundberg Wolodarski.

Idag präglas debatten av Magdalena Anderssons ord ”Vi måste göra upp med marknadsskolan och dess avarter”, men din bok ger en helt annan bild av S rent historiskt?

– Det som blev dagens marknadsskola är ju ett experiment som pågått i över 30 år. Både borgerliga och socialdemokratiska regeringar har fattat de avgörande besluten. Min bild av S är att de under de här tre decennierna har pendlat mellan nyfikenhet, acceptans, ambivalens och ren motvilja.

Det överraskade henne i arbetet

Skolvärlden fokuserar på de politiska besluten i din kartläggning, men hur skulle du beskriva ”Experimentet” med egna ord?

– Det är en bok om hur marknadsskolan växt fram i Sverige. Egentligen är det två parallella berättelser; en om de politiska besluten och en om aktörerna som startade friskolekoncernerna. Där har jag valt att fokusera på Peje Emilsson som kändes extra spännande då han varit så involverad i Moderaterna och Kreab och startat Kunskapsskolan.

Kan du nämna något som överraskat dig extra mycket under arbetet med boken?

– Att debattören Anne Marie Bratt var så tidigt ute när hon redan 1969 ville ha skolpeng i Sverige, så att föräldrar skulle kunna välja mellan privata och allmänna skolor för sina barn, säger Karin Grundberg Wolodarski.

  • Fotnot: ”Experimentet” ges ut på Natur & Kultur, samma förlag som gett ut Karin Grundberg Wolodarskis första bok ”Den döende dandyn” som handlar om konstsamlaren Fredrik Roos.
Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm