Eslöv skolattack

En 45-årig lärare attackerades med kniv av en 15-årig elev på en skola i Eslöv.

| Foto: Johan Nilsson/TT Nyhetsbyrån
Skolattentat

Starka reaktioner efter mordförsök på skola: ”Fruktansvärt”

En lärare på Källebergsskolan i Eslöv knivhöggs på torsdagsmorgonen av en 15-årig elev på skolan.
– En fruktansvärd händelse att bli utsatt för något sådant på sin arbetsplats. Mina tankar går till den skadade och hans anhöriga, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

Det var en 15-årig pojke, enligt vittnesuppgifter maskerad och beväpnad med kniv, som tog sig in på högstadieskolan med 270 elever. Enligt uppgift gick han till attack utanför ett klassrum. Flera av eleverna flydde via ett klassrumsfönster, andra satt enligt uppgift inlåsta i klassrummet i över en timme.

En elev på skolan berättar för Skånska Dagbladet om skakande upplevelser att gärningsmannen hade en lång kniv och bar en skelettmask, en hjälm och vad som verkade vara en skottsäker väst.

Enligt Åklagarmyndigheten var pojken elev på skolan och han har anhållits på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

– Det här är ett mycket allvarligt brott där förundersökningen pågår. Pojken har använt en kniv och han har hörts under dagen då han har lämnat en berättelse, säger kammaråklagare Pernilla Nilsson vid Södra Skånes åklagarkammare i ett pressmeddelande på torsdagskvällen.

Läraren som knivhöggs fördes till sjukhus där han opererades. Under torsdagskvällen uppgav polisen i Eslöv att han är vaken efter operationen och att läget är stabilt.

Den 15-årige pojken greps kort efter händelsen av polis. Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford uppger att polis avlossade sitt tjänstevapen i samband med gripandet.

– Ytterligare förhör med andra personer som kan tänkas tillföra utredningen information pågår. Vi kommer ta ställning till den bevisning vi har och också utreda motivet, säger kammaråklagare Pernilla Nilsson.

Överfallet för tankarna till skolattacken på Kronan i Trollhättan 2015, då en lärare, en elevassistent och en elev mördades av en 21-årig man som tog sig in på skolan. Efter dådet väcktes krav på mer slutna skolor i Sverige, något som inte hörsammades.

– En fruktansvärd händelse att bli utsatt för något sådant på sin arbetsplats. Det är jättesvårt att skydda sig mot attacker från ensamma gärningsmän. Man har ingen aning om gärningsmannen var ute efter just den här läraren. Vi vet ingenting i dagsläget, säger LR:s ordförande Åsa Fahlén.

Vi har valt att ha öppna skolor i Sverige. Alternativet skulle vara ett helt annat samhälle?

– Just det är svårt. Man ska inte behöva vara med om något sådant här på sin arbetsplats. Det är fullständigt oacceptabelt. Samtidigt är det den här balansgången mellan att helt stänga ner skolor och ha grindar och lås, säger Åsa Fahlén.

Tror du röster kommer höjas igen för ordningsvakter och låsta skolor?

– Ja och kameraövervakning. Den debatten finns hela tiden och det vore konstigt om den inte kom upp igen. Vi måste ha en diskussion kring hur man kan se till att det är säkert för elever och personal. Jag vill att vi så långt det är möjligt undviker att låsa och stänga till. Samtidigt är det så att skolan inte är någon allmän plats men vi vet inte i nuläget om gärningsmannen är elev på skolan och hade rätt att vistas där.

Åsa Fahlén säger att undersökningen får visa vad som har hänt och att i det första akuta skedet måste alla berörda få stöd.

– Elever och personal behöver ordentligt stöd för att kunna bearbeta den här händelsen. Det är allra viktigast just nu. Sedan får man naturligtvis ta en diskussion. Har skolan gjort det de ska? Kan man göra det bättre och förhindra något liknande i framtiden, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson (S) i Eslöv är skakad efter den brutala attacken.

– Detta är fruktansvärt. Skolan ska vara en trygg plats för elever, lärare och alla som vistas där. Vi ser mycket allvarligt på händelsen. Just nu koncentrerar vi oss på den akuta händelsen och krishantering. Våra tankar går till den skadade personen och hans anhöriga, säger han till TT.

Kerstin Mellén Gyllensten, förvaltningschef för barn- och familjeförvaltningen i Eslövs kommun, säger till SVT Skåne vid lunchtid att kommunens krisgrupp finns på plats.

– Vi sätter in professionell krispersonal för samtal eller vad det nu kan vara som behövs. Vi finns här runt omkring och försöker lyssna in vad det är som de drabbade behöver.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) kommenterar händelsen för TT:

– Det är med bestörtning jag tagit del av information om detta allvarliga våldsdåd i Eslöv. En skola ska alltid vara en trygg plats för alla barn och vuxna som finns där. Våra tankar går till anhöriga och till de elever som naturligtvis är skakade efter detta.

Kommentera