Annons

Starkt stöd för att stärka språkens ställning i skolan

Publicerad 19 april 2016

LR:s rapport om hur språkens ställning i den svenska skolan sjunker har väckt stora reaktioner. Under en paneldiskussion under språkdagarna får undersökningen massivt stöd bland annat från de nordiska grannländerna och Skolverket.

Relaterat

Andelen elever som läser moderna språk minskar i grund- och gymnasieskolan, det visar undersökning ”Språk – så mycket mer än engelska” som Lärarnas Riksförbund har gjort bland landets yrkesverksamma språklärare samt svenska företag. Där konstateras dessutom att det är mycket få som utbildar sig till språklärare trots en väntad stor brist under de kommande åren.

I en paneldiskussion om hur Sverige ska stärka språkens ställning i skolan, som hölls under språkdagarna i Stockholm, deltog bland andra språklärarförbund från hela norden, Skolverkets generaldirektör Anna Ekström, Bo Jansson, ordförande för Lärarnas Riksförbund och Miljöpartiets statssekreterare Helene Öberg.

Ett av förslagen som Lärarnas Riksförbund skulle vilja se införas för att rädda flerspråkigheten i Sverige är att ha obligatorisk undervisning av moderna språk i högstadiet.

– I rapporten skriver vi att borde överväga detta, men jag tycker att vi bara ska göra så. Vi tycker att man ska börja med moderna språk tidigare, till exempel i årskurs fyra. Det kommer bli mycket bättre för inlärningen överhuvudtaget, sa Bo Jansson under paneldiskussionen.

Skolverkets Anna Ekström är även hon väl medveten om utvecklingen. Hon understryker att vi kommer behöva fler som vill utbilda sig till lärare i moderna språk så att vare sig elever eller samhället går miste om viktig kompetens.

– Det är en fråga som vi på Skolverket återkommer till. Vi tycker att frågan om tillgången till välutbildade och kompetenta lärare är en av de absolut mest akuta frågor i den svenska skolan. Det finns en stor och viktig uppgift kvar och det är att tala om hur stor bristen är på lärare och hur stor den håller på att bli i moderns språk. Det är varningsflagg. Polletten har inte riktigt trillat ner så vi måste fortsätta tala om det här, säger hon och fortsätter:

– Det första vi ska använda de här nya medlen till är att försöka utvärdera om vi kan utveckla ett lyft i moderna språk. Vi tror att det är jätteviktigt inte bara för moderna språk utan för alla skolans ämnen.

Bo Jansson håller med om att det kommer behövas ekonomiska krafttag och tycker att det är orimligt att språklärarna ska behöva tjäna mindre än andra lärare.

– Det är fullständigt vansinnigt. Staten och huvudmän måste ta ett ansvar för så här kan vi inte ha det. Fortsätter den här utvecklingen så kommer det leda till att det inte kommer att vara möjligt att läsa språk.

Stackars dig, ska du behöva lära dig ett språk till?

Elevavhoppen är stora från moderna språk och det är ofta språk som får ge vika inför skolornas nedskärningar. Men varför ser det ut så här? Bo Jansson menar att om man som en skoltrött 13-åring kan välja bort ett ämne där det inte är samma krav, då är det inte särskilt förvånade att man gör det.

– Vi har ett ämne i svensk grundskola som man kan välja bort när man vill och byta till ett ämne där man inte får betyg – det är just moderna språk. Det får inte vara en plåga att lära sig ett språk, det är en fördel, säger han.

R. Steinar Nybøle, Chef för Nationellt centrum för främmande språk i utbildning i Norge, känner igen problematiken även i Norge.

– Vi har också problem med att man säger ”stackars dig, ska du behöva lära dig ett språk till?”. Vi har samma system som i Sverige. Jag hade kunnat tänka mig att man börjar med språk tidigare, men att man då leker in språket i undervisningen i stället för att man öser på med teorier.

Helene Öberg (MP), deltog i paneldiskussionen i stället för utbildningsminister Gustav Fridolin och hon håller med om att språket är en viktig grund för att komma framåt i sitt lärande.

– Samtidigt funderar jag över om vi nu har problem med att få elever att välja eller hålla i ett val i moderna språk. Då måste vi titta på vad som är anledningen till att de lämnar och hur jobbar man med att anpassa undervisningen med motivationen.

Helene Öberg berättar att två av dem mest aktuella frågorna som man jobbar med på utbildningsdepartementet just nu är språkutvecklingen för nyanlända och tillgången för minoriteter till sitt språk.

– Sverige har fått allvarlig kritik för hur vi jobbar med nationella minoriteter och tillgången till deras språk. Nu har vi bestämt oss för att nu får det vara slut på den kritiken. Det är inte värdigt Sverige att misslyckas och inte prioritera dem här frågorna år efter år efter år. Regeringen har en ambitiös agenda här.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

”Världens bästa lärare”: Eleverna behöver höga förväntningar

Estetiska ämnen

Global Teacher Prize öppnade många dörrar men Andria Zafirakou jobbar kvar på skolan i problemutsatta Brent. 

Annons
Annons
Kritik mot AcadeMedia

”Annonsen speglar inte Academedias kultur”

Replik

Friskolekoncernen Academedias presschef Anders Porelius svarar på den hårda kritiken.

Kommentera
Annons

Per Kornhall: ”Vad är det för cyniskt monster vi har skapat?”

Skolsystem

Per Kornhall skriver om Academedias anställningsannons.

Anna Ekström om friskolejättens jobbannons: ”Olidligt”

Får kritik

En annons från AcadeMedia har fått många i skolans värld att rasa.

Annons
Annons
Debatt

”Dags att regeringen agerar kraftfullt mot mobbning”

Agenda 2030

Mobbningen ökar i svenska skolor, enligt SCB:s uppföljning. ”Detta är ett oacceptabelt svek”, skriver Friends.

Kommentera

”Skolmyndigheterna måste sluta peka ut lärarna som inkompetenta”

Debatt

Enligt Isak Skogstad är det systemet det är fel på – inte lärarna.

Kommentera
Annons
Skolmiljö

NPF i fokus när lärarna fick delta i skolans ombyggnad

Fysisk lärmiljö

När bygget av nya Stigtomta skola inleddes var personalens vision glasklar: skolan skulle vara NPF-anpassad in i minsta detalj.

SPSM:s 5 tips: Så förbättrar du tillgängligheten i skolan

Skolmiljö

Viljan att göra skolmiljön tillgänglig för alla elever är god bland svenska skolor – men det kan fortfarande bli bättre, menar Pia Persson vid SPSM.

Lärarutbildning

UHR efter kritiken: Vi har hållit oss till sanningen

Lärarutbildning

”Intresset för lärarutbildningar ökar” skrev Universitets- och högskolerådet i ett pressmeddelande. "Fel och missvisande" svarade Liberalerna.

Centern: ”Det är dags för fristående lärarutbildningar”

Debatt

”Vi vill att fristående lärarutbildningar ska etableras med målsättning att vara ledande för såväl lärarutbildning som skolforskning, för att driva på utvecklingen ytterligare, skriver två av Centerpartiets riksdagsledamöter i utbildningsutskottet.

Kommentera

Så ska lärarutbildningen göras om: Vill underlätta för fler att bli lärare

Lärarutbildning

Fler ska välja läraryrket och fler ska ta examen. Nu ser regeringen över lärarutbildningen.

Estetlärare

Hon kämpar för estetlärarnas villkor: ”Frustrerande”

Estetiska ämnen

Inga ämneskollegor att rådgöra med, ont om tid mellan lektionerna och otillräckliga salar – det är verkligheten för många estetlärare.

”Vi vill visa vilka rättigheter man har”

Arbetsvillkor

Mycket behöver göras för att förbättra förutsättningarna för estetlärare, visar en ny rapport från LR.

”Hur skapar vi förutsättningar för psykisk hälsa bland barn och unga?”

Debatt

”I en inkluderad skola kan fokus aldrig vara på individen utan ska vara på organisationen”, skriver specialpedagogen Anna Hagberg Nilsson.

Kommentera

Så spetsar du undervisningen: Ställ rätt frågor

Undervisning

Vad är nyckeln till en framgångsrik undervisning som lyfter eleverna? Enligt lärarna Malin Larsson och Tommy Lucassi är svaret enkelt: Ställ rätt frågor. 

Nedskärningar i skolan

Sju av tio kommuner sparar på skolan 2020

Granskning

En majoritet av Sveriges kommuner lever inte upp till skollagens krav, visar Skolvärldens undersökning bland fackligt aktiva lärare.

Här protesterar hundratals mot nedskärningarna

Skolmarschen

”Hör oss vråla, sluta snåla!” 
Så lät det när hundratals personer samlades på Sergels torg för att protestera mot nedskärningarna i skolan. 

Skolmarschen: ”Enough is enough”

Skolmarschen

Under helgen samlades lärare, syvare och föräldrar i hela landet för att protestera mot nedskärningar i skolan.

Lärarna demonstrerar i Norrköping: ”Har knutit handen i fickan”

Skolmarschen

Lärare i Östergötland har tröttnat på kommunernas sparande. 

Piteå marscherar mot nedskärningar: ”Nu får det vara nog”

Skolmarschen

På söndag samlas demonstranter i Piteå för att protestera mot nedskärningar i skolan. 

Lärare i ny protest: ”Antingen kämpar vi eller så dör vi”

Skolmarschen

I helgen väntas landets gator fyllas av tusentals människor som protesterar mot nedskärningarna på skolan.

Lärarna som är elevernas sista chans

Reportage

Eleverna är trasiga och har ofta rört sig bland droger och kriminalitet. Skolan har de i bästa fall besökt sporadiskt.
Möt lärarna som har Sveriges tuffaste lärarjobb.

”Skolan behöver spela en ännu större roll i samhället”

Debatt

”En tydlig vision om vilken större roll skolan bör ha i samhället är första steget för att skolan ska prioriteras i kommande regerings- och kommunalbudgetar”, skriver Pontus Edenberg.

Kommentera

Hjälp! Robotarna kommer – vad skola vi göra?

Blogg

”Jag tror verkligen att långsiktig glädje i arbetet som lärare förutsätter att vi inte bara lär ut, utan också själva lär nytt”, skriver David Haas.

Forskning

Hon tar skolforskningen närmare lärarnas egna frågor

Forskning

Helena Sagar genomför ett forskningsprojekt som utgår från lärarnas egna frågor. 

”Var finns visionen för svensk skola?”

Debatt

”Skolverkets inbjudan till lärare att medverka i en ”revidering” av läroplanen är ett sofistikerat sätt att ytterligare inkludera lärarna i ett system som knappast bidrar till att höja kvaliteten på skolarbetet”, skriver Rolf Ekelund.

Kommentera

Specialpedagogens 5 tips: Så minskar du behovet av extra anpassningar

Extra anpassningar

Genom att arbeta strukturerat utifrån en gemensam grund, når man många elever och behovet av extra anpassningar minskar. Det menar specialpedagogen Diana Storvik.

Nationella prov

Svensklärare ryter till om nationella proven: ”Blir makabert”

Nationella proven

De långa bedömningsanvisningar får svensklärare att tvivla på sin egen kompetens, menar Filippa Mannerheim.

Ny undersökning: Därför är lärare positiva till nationella prov

Nationella prov

En majoritet av lärarna i grundskolan uppskattar de nationella proven. Det visar nya siffror från Skolverket.

Debatt

”8 uppgifter vi lärare vill ha assistenter till”

Debatt

”Lärarassistenter måste ha en enhetlig befattningsbeskrivning, baserad på vad lärarna själva anser sig behöva. Det här är våra förslag”, skriver lärarna Helena Forsman Lund och Anna Musikka.

Kommentera

”Vi lärare behöver verktyg för att reglera vår arbetstid”

Debatt

”Ett sådant verktyg tror jag är nyckeln till att slippa att vi i november har tagit på oss så mycket att vi inte orkar längre”, skriver läraren Emelie Johansson.

Kommentera

Nu ska glädjebetygen stoppas

Betyg

Betygsutredningen får i uppdrag att utreda hur betygsinflation kan motverkas.

Anders Hansen: ”Digitala verktyg gynnar de duktiga eleverna”

Skärmdebatten

Digitala verktyg har sin plats i klassrummet men mobilen ska inte med, om hypade psykiatern Anders Hansen får bestämma.

Forskarna: Ge lärarna makten att definiera elevernas utveckling

Bedömning

Ju mer vi fokuserar på skolans resultat desto sämre går det, menar didaktikprofessorn Magnus Hultén.

Tidskriftspriset

Skolvärlden nominerad till Tidskriftspriset – igen

Nominering

För andra året i rad är Skolvärlden nominerad till det prestigefyllda Tidskriftspriset.

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons