Skolattacken

Statsministern om sin sorg över mördade lärarna

Skolattack Magdalena Andersson

Statsminister Magdalena Andersson reagerar med bestörtning på beskedet om att två lärare på Malmö Latinskola dött i skolattacken.

| Foto: Mostphotos/Shutterstock

Statsministern reagerar med bestörtning på beskedet om att två lärare på Malmö Latinskola dött i skolattacken.
”Mina tankar går omedelbart till deras familjer och vänner. Jag tänker också på alla elever och kollegor i skolan”, kommenterar Magdalena Andersson till TT.

De två lärarna, båda kvinnor i 50-årsåldern, dog efter att ha attackerats med knivar och yxor av en 18-årig elev på skolan.

Politikerna är skakade efter den fjärde skolattacken i Sverige på 14 månader. Statsminister Magdalena Andersson skriver så här till TT:

”Det är med sorg och bestörtning jag har tagit emot beskedet att två personer har avlidit efter ett allvarligt våldsbrott på en skola i Malmö igår. Mina tankar går omedelbart till deras familjer och vänner. Jag tänker också på alla elever och kollegor på skolan. Nu ska polis och åklagare reda ut vad som hänt, så att den som ligger bakom detta ställs till svars för sina handlingar. Jag vill också uttrycka regeringens stöd och min tacksamhet till medarbetare inom polis, sjukvård, skola, krisgrupp och andra viktiga verksamheter i Malmö för deras insatser igår och idag.”

”Fruktansvärt dåd”

Så här kommenterar andra partiledare våldsdådet på sina sociala medier.

Ebba Busch, Kristdemokraterna:

”Fruktansvärda nyheter från gymnasieskolan Malmö Latin. Mina tankar är med alla lärare och elever på skolan, och de familjer och vänner som förlorat en älskad.”

Märta Stenevi, språkrör, Miljöpartiet:

”Så hemskt. Två kvinnor dödades igår av en 18-årig man på Malmö Latin. Mina tankar är med de anhöriga, eleverna på skolan och kvinnornas kollegor i deras stora sorg. Ett fruktansvärt dåd.”

”Två liv har släckts”

Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiet:

”Det är med sorg jag mottog beskedet att de två kvinnor som utsattes för våldsdådet på en gymnasieskola i Malmö har avlidit. Mina tankar går till de anhöriga.”

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna:

”Det är med bestörtning jag har följt rapporteringen från gymnasieskolan i Malmö. Två kvinnor har brutalt mördats, två liv har plötsligt släckts. Många frågor är fortfarande obesvarade men mina tankar går till offren och deras anhöriga”.