evamansby

Stök och bränder när kamerorna togs bort

Lärarna och eleverna på Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium i Malmö blir filmade dagligen. Det ses snarare som en trygghet än ett problem.
- Som en av mina elever sa: Blir jag nerslagen i korridoren vill jag att det ska fastna på bild, säger läraren Eva Månsby.

2008 gjorde Datainspektionen kontroller på sju svenska skolor som hade kameraövervakning inomhus. Sex av skolorna fick omedelbart stänga samtliga sina kameror, eftersom övervakningen ansågs kränkande och i strid mot personuppgiftslagen. Däribland Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium i Malmö, med 1300 elever.
Skolan hade då 29 kameror inomhus – bland annat i datasalarna – som var på dygnet runt.
– Så fort kamerorna togs bort blev det stökigare i korridorerna. Datorer försvann, det eldades i trapphallen och brandkåren fick komma hit. Vi lärare blev tvungna att börja vara rastvakter och det är inte så populärt på gymnasiet, berättar Eva Månsby, lärare i matte och naturkunskap och samordnande lokalombud för LR.

Lugnare igen

Oroligheterna som bröt ut gjorde att Datainspektionens beslut överklagades och skolan fortsätte med kameraövervakningen. Då la sig lugnet på nytt.
– Eleverna var mer oroliga när kamerorna var avstängda och ville att de skulle slås på igen. Arbetsron blev bättre, säger Eva Månsby.
Övervakningskamerorna har diskuterats flitigt bland elever och lärare, men Eva Månsby säger att ytterst få upplever dem som integritetskränkande.
– Lärarna tycker överlag inte att det är något problem med kamerorna, säger hon.
Tänker du själv på att du blir filmad på jobbet?
– Nej, inte alls. Jag har inte en tanke på det i vardagen.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm