Valet 2022

”Stoppa integrationsexperiment i skolan”

Jimmie Åkesson logga

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i exklusiv intervju med Skolvärlden.

| Foto: Bildbyrån

I Sverigedemokraternas valplattform kan man läsa att partiet vill stoppa bussning av elever ”och andra integrationsexperiment” i skolan.

Vid sidan av bussning, vad är det för ”andra integrationsexperiment” ni vill stoppa?

– Det är väl bussning som har varit den stora saken. Sedan är det ju så att integrationspolitiken inte fungerar. Man öser pengar över bland annat skolan utan att det har någon vidare effekt. Vi vill rikta om det där och ställa krav i stället, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Men du har inte något exempel på ett sådant här ”annat integrationsexperiment”?

– Nej, men skolan ska inte vara ett integrationsexperiment. Bussning är kanske det främsta exemplet på det. Här och nu spontant vet jag inte om jag har några fler.

Ni vill att våldsamma elever ska kunna placeras i något ni kallar för pliktskola. Vad är det som ska ske i den verksamheten?

– Det handlar primärt om dem som har en kriminell livsstil eller till och med är dömda för brott. Där behövs kanske en annan typ av undervisning där man fokuserar på värderingar, hur man visar hänsyn. Där det är lite mer ordning och reda, lite mer hårda, tuffa tag.

Vem är det som ska jobba i den verksamheten, är det vanliga lärare och studie- och yrkesvägledare?

– De som är bra på det. Lärare är ingen homogen grupp. Det finns lärare som har en fallenhet för att hantera den typen av ungdomar.

SD är positivt till ett förstatligande av skolan, men kan inte i dag säga hur det skulle fungera i praktiken.

– Vi har fritt skolval och olika aktörer som driver skolor och det behöver utredas hur man ska formera det under ett statligt huvudmannaskap, men utgångspunkten är att vi ska få mer likvärdighet i skolan över hela landet.

SE HELA INTERVJUN MED JIMMIE ÅKESSON HÄR:

Kommentera