enkat_toppbild_nr_2_copy
Enkät

Del 2: Så ser Skolsverige på 2017/2018

Del 2 Vad var det viktigaste som hände i skolan under 2017 och vad önskar du dig mest av allt för skolan 2018?
Skolvärlden ställde frågorna till Sveriges utbildningsminister, årets Guldäpplet-vinnare, och andra personer i skolans värld. Här är deras svar.

Ulrihca Malmberg, lärare och vinnare av Guldäpplet 2017

1. Vad var det viktigaste som hände i skolans värld under 2017?
– Det kanske inte viktigaste, men mest omvälvande var kanske införandet av programmering i grundskolans kursplaner och allt det förde med sig av frågetecken och utropstecken rörande lärares ämnes- och didaktikkunskaper inom området. Tydligt blev också den olikvärdighet som raskt poppade upp till ytan, då det direkt blev synligt hur pass det skiljer i huvudmannaskapens förhållningssätt inför denna förändring.

2. Vad önskar du dig mest av allt för skolan 2018?
– Att årets modeord ”floskler” och ”trender” ersätts med de nya begreppen ”uthållighet”, ”kontinuitet”, ”kunskapen i fokus” och ”från ord till handling”. De får gärna hänga kvar i några decennier eller så…

 

Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister

1. Vad var det viktigaste som hände i skolans värld under 2017?
– Utan tvekan Skolkommissionens samlade förslag för en jämlik kunskapsskola. Regeringen har påbörjat genomförandet med bl.a. stärkt statlig ansvarstagande för finansieringen med ett starkare skydd för skolan mot nedskärningar och ett tillskott som efter infasning kommer att uppgå till 6 miljarder kronor per år. Nu går vi vidare med förslag för minskad skolsegregation, stärkt rätt för lärare att utvecklas i yrket och kommissionens övriga förslag.

2. Vad önskar du dig mest av allt för skolan 2018?
– En valdebatt som handlar om det som är viktigt på riktigt för skolan. Ett exempel är frågan om tidigt stöd där vi fortfarande ser att elever inte i tid får de stödinsatser som de behöver och lärare länge sett behövs. Alldeles för många har inte fått med sig grundkunskaperna från de tidiga åren. Riksdagen har nu regeringens förslag om en läsa-skriva-räkna-garanti på sitt bord. Det är en möjlighet som inte får gå förlorad och skulle innebära en bra start på året för många lärare som får ett starkt mandat att sätta in stöd och elever som får stöder i tid.

 

Julia Lindh, förbundsordförande Sveriges elevråd SVEA

1. Vad var det viktigaste som hände i skolans värld under 2017?
– Jag gissar att jag inte är ensam om det, men jag skulle säga Skolkommissionens slutbetänkande. Vi har fått en bred enighet från professionen och ett rejält steg framåt för jämlikheten med den. Tyvärr har det väsnats lite orimligt mycket om enskilda förslag, exempelvis lottning och mycket annat som tagits ur sitt sammanhang för att användas som slagträn i politiken. Nu hoppas jag på en konstruktiv och god debatt om det sammantagna förslaget under valåret.
Även MeToo-uppropen #tystiklassen och #räckupphanden, där elever vågar berätta om sina upplevelser, har varit väldigt viktiga och kommer att göra stor skillnad för elever framöver. Jag hoppas verkligen att det blir en väckarklocka för skolans viktiga värdegrundsuppdrag.

2. Vad önskar du dig mest av allt för skolan 2018?
– I en utopi önskar jag fred och att partigränser kan suddas ut för att fokus istället ska vara på att lösa de utmaningar som skolan står inför. Men med fötterna lite mer på jorden och realistiskt tänk hoppas jag verkligen att valåret inte blir ett år där skolfrågor bara blir bra valfloskler, utan att politiker genuint ser vikten av att behöva kompromissa med varandra och hitta långsiktiga och hållbara lösningar för skolans stora utmaningar.
Sedan önskar jag också att man inte glömmer av att inkludera elever, vare sig det är på en lokal skola eller i tunga nationella beslut. Elever besitter så otroligt mycket kompetens och också en så viktig verklighetsbild som aldrig får glömmas.

 

David Spak, studie- och yrkesvägledare och bloggare på Skolvärlden

1. Vad var det viktigaste som hände i skolans värld under 2017?
– Något av det största som hänt skolan måste utan tvekan vara att förskoleklass blir obligatoriskt från och med 2018. Det ställer helt andra krav på verksamheten och förhoppningsvis kommer det också ställa helt andra krav på studie- och yrkesvägledningen i lägre åldrar. Min förhoppning är såklart att förskoleklass också ska omfattas av skollagens krav på studie- och yrkesvägledning. En annan stor sak som hänt 2017, ur ett SYV-perspektiv, är såklart lagrådsremissen gällande återinförande av obligatorisk PRAO i högstadiet. Något jag personligen ställer mig positiv till, men det är mycket organisatoriskt som måste ses över och fungera innan, för att det ska bli en jämlik och värdefull verksamhet.

 2. Vad önskar du dig mest av allt för skolan 2018?
– Jag har stora förväntningar på regeringens utredning av landets studie- och yrkesvägledning och hoppas att den belyser de skillnader i landets vägledning som finns. För skillnaderna i vägledning från skola till skola är stora och våra elever är faktiskt Sveriges framtid. Jag önskar att utredningen leder till tydligare direktiv och krav på studie- och yrkesvägledningen i grundskolan. Jag vill se ett krav på utbildade och behöriga studie- och yrkesvägledare och jag vill se tydligare bestämmelser för hur vägledning ska bedrivas som hela skolans ansvar. Ett första steg skulle vara att studie- och yrkesvägledning lyfts upp som ett helt eget moment på både lärarprogrammet och rektorsprogrammet.

 

Mimmi Rönnqvist, ordförande LR Stud

1. Vad var det viktigaste som hände i skolans värld under 2017?
– Skolkommissionens slutbetänkande. En bred överenskommelse med såväl forskning som profession som lagt fram förslag till hur vi ska skapa hållbarhet för landets skola. Det är det i särklass bästa som kunde hända skolan!
Förslagen om tydligare statlig närvaro och samverkan i skolsystemet är ett sätt att skapa likvärdighet i utbildningen, oavsett vart i landet lärare och elever befinner sig. Därtill framhäver Skolkommissionen vikten av en bra lärarutbildning med stärkt VFU och högre antagningskrav. Vi väntar med spänning på UKÄ:s utvärderingar av såväl lärarutbildningarna som utvärderingen av antagningsproven som genomförts vid vissa lärosäten!

2. Vad önskar du dig mest av allt för skolan 2018?
– Samsyn och hållbarhet. Jag önskar att skollagen skulle följas: det vill säga att den svenska skolan skulle kunna ge alla barn likvärdig utbildning och samma möjlighet att utvecklas oavsett geografisk hemvist eller socioekonomisk bakgrund.
Som lärarstudent önskar jag också att platserna på lärarutbildningen inte byggs ut utan att resurser tillförs och kompetensen finns för att bedriva högkvalitativ lärarutbildning. Dessutom behöver den verksamhetsförlagda utbildningen stärkas och tas på större allvar än idag. Läraryrket kräver utbildning och undervisning är ett hantverk som kräver mycket övning för att bemästra.​

 

Per Kornhall, författare, föreläsare och bloggare på Skolvärlden 

1. Vad var det viktigaste som hände i skolans värld under 2017?
– Utan tvekan att Skolkommissionen lämnade sina förslag till kursändring för svensk skola.

2. Vad önskar du dig mest av allt för skolan 2018?
– Att alla lärare och rektorer får förutsättningar att göra sitt jobb med allt det engagemang, kunskaper och förmågor de har.

Nu är det din tur att tycka till. Hur ser du som läsare av Skolvärlden på Skolsverige 2017/2018? Klicka här för att delta i enkäten.

Här kan du läsa del 1del 3, del 4del 5 och del 6 av årsenkäten. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm