Annons
Christina Englöf lärare på Karlfeldtgymnasiet i Avesta.

Stor oro bland lärare inför skolstart: ”En omöjlig uppgift”

Publicerad 13 augusti 2020

Relaterat

När gymnasieskolorna nu planerar för skolstarten ser åtgärderna olika ut i varje kommun och skola. Gemensam är oron bland många lärare.
”Att bedriva en smittsäker undervisning känns i många lägen som en omöjlig uppgift i en verksamhet som skolan”, säger läraren Christina Englöf – som har en man i riskgrupp.

I Stockholm ska 20 procent av undervisningen ske på distans, i Kristianstad är motsvarande siffra 50 procent för årskurs 2 och 3, medan man i Göteborg väljer att starta varje skoldag senare för att avlasta kollektivtrafiken. Att åtgärderna i kommunerna ser olika ut är tydligt, men ända ner på skolnivå ser det olika ut. I en tråd på Facebook vittnar vissa lärare om stora gemensamma samlingar, medan alla möten sker digitalt eller utomhus på andra skolor. På Stockholms Estetiska Gymnasium utrustas lärare som vill med både munskydd och visir, skriver SvD.

Men om åtgärderna ser olika ut runt om i landet, är oron på många håll gemensam. En av dem som är oroliga inför skolstarten är Christina Englöf som arbetar som lärare på Karlfeldtgymnasiet i Avesta.

– Vi är i ett läge nu där eleverna längtar tillbaks till skolan. Från att vissa har tyckt att skolan är ett nödvändigt ont är det positivt att de nu har förstått att det är bra att vara i skolan. Men att bedriva en smittsäker undervisning känns i många lägen som en omöjlig uppgift i en verksamhet som skolan.

Pia BoiardtLokalombudet Pia Boiardt är inne på samma spår:

– Det finns en jättestor oro och en stor frustration att man öppnar gymnasieskolan. Många undrar om det överhuvudtaget är möjligt att följa rekommendationerna i skolan. Här skulle jag önska utökade garanterade bidrag från regeringen för att kunna minska stora grupper och kunna hålla rekommenderade avstånd och behålla kvalité i undervisningen. Är man utbildningsminister så ska man ha skolans perspektiv och värna om tryggheten i skolan – det är faktiskt liv och död det gäller. Skolan ska inte vara en förvaringsplats för barn och ungdomar, det ska vara en trygg arbetsplats där det bedrivs kvalitativ undervisning.

Mer central styrning hade behövts för att minimera riskerna, menar Pia Boiardt.

– Vi har haft ett helt sommarlov, Skolverket har haft tid på sig att förbereda men ingenting har gjorts under en hel sommar. Jag tycker det är absurt att 290 kommuner och många, många fler privata entreprenörer nu ska sitta och komma på hur man gör för att följa riktlinjerna.

Ingenting har gjorts under en hel sommar

Även Christina Englöf upplever att lite har gjorts sedan den 15 juni när gymnasieskolan formellt öppnades.

– Det kändes bra då, jag tänkte att på två månader måste man komma fram till tydliga direktiv från Skolverket, till huvudmannen och ner till respektive enhet. Men det har inte skett, på presskonferensen med Skolverket sa Peter Fredriksson ”lyssna på lärarna”. Men vi är inte i ett inlyssningsskede nu, vi är i ett skede av pedagogisk planering.

Hon tror att huvudmännen hade en förhoppning om en minskad smittspridning och lättade restriktioner.

– Men till slut upptäcker man att det är samma förhållanden som det var i våras, möjligen något sämre med tanke på att unga börjar strunta i att distansera sig. Då finns det plötsligt ingen plan b och det är bara en vecka kvar.

Mycket hamnar därför på lärarna, menar Christina Englöf.

– Vi ska se över våra scheman och komma med förslag om vi upplever att vi har för stora grupper i underdimensionerade klassrum, detta medför en uppenbar risk för godtycke när den enskilde läraren ska bedöma situationen. Dessutom känner jag att de här första dagarna hade jag velat ägna åt en pedagogisk planering och inte hur jag ska kunna bedriva undervisning på ett smittsäkert sätt. Det åligger tveklöst arbetsgivaren, men hittills den här veckan har jag gått och tänkt på hur jag ska göra med olika grupper på schemat.

Hade hon fått önska hade hon velat ha centrala och tydliga riktlinjer som var lika för alla. Nu kommer hon själv välja att köra på varannan stol-principen i sitt klassrum.

– Är klassrummet dimensionerat för 30 får 15 plats. Det är enkelt och tydligt. Men det blir rörigt för eleverna om lärare gör olika.

Ett annat önskemål är utökad städning.

– Våra lokalvårdare gör ett jättebra jobb, men en ytterligare städning kommer vi inte få för det finns inga pengar till det.

Det var som att man hade strukit fem månader i almanackan.

Ekonomin sätter käppar i hjulet över lag när det kommer till åtgärder, menar Christina Englöf, som upplever att hennes närmaste chefer i stort sett har gjort vad de kan utifrån förutsättningarna. Hon är dock kritisk till att man valde att samla hela personalstyrkan, över 50 personer, till ett gemensamt möte i aulan. Själv höll hon sig hemma eftersom hon var förkyld.

– Det gav mycket oroande signaler om hur man ser på läget. Det var precis som att man har strukit fem månader i almanacken. Tjoff. Nu är allt som vanligt.

Lokalombudet Pia Boiardt tycker att det gemensamma personalmötet var olyckligt:

– Vi har nu fört fram att konferenser och möten behöver vara digitala, samma sak ska gälla stora elevsamlingar.

I övrigt ser Pia Boiardt en risk för ökad arbetsbörda, med undervisning både på plats och på distans eftersom stora grupper kan behöva delas och komma på halva lektionstiden. Dessutom kommer troligtvis elever i riskgrupp eller med nära i riskgrupp att behöva distansundervisning. Det kan bli heltid för läraren plus distansundervisning.

Vi har varit jätteförsiktiga. Nu kastas jag plötsligt in i en helt annan verklighet.

– Här behöver vi se över vad som kan göras. Vi lärare är ambitiösa och duktiga så det blir lätt att man jobbar dubbelt. Där måste vi som fack vara jättenoga med att faktiskt förmedla att det är en speciell situation. Lärare bör inte ha krav på att lyckas lika bra som vanligt när det är en kris och förutsättningarna ser helt annorlunda ut. I en kris får vi göra det bästa vi kan under rådande omständigheter och det är faktiskt bra nog. Det har ledningen hittills visat förståelse för. Överlag upplever jag att de har varit lyhörda för lärares oro och behov av att få till alternativa lösningar.

Samtidigt ökar en eventuell distansundervisning arbetsbördan, menar Christina Englöf.

– Definitivt, eftersom man hela tiden måste vara jättetydlig för att det inte ska uppstå missförstånd. Under våren gick jag upp och satte mig vid datorn halv åtta varje morgon och sedan satt jag till klockan fem, sedan var jag supertrött. Det ger definitivt ökad arbetsbelastning.

Själv planerar Christina Englöf att vara på plats, men med en man i riskgrupp är hon rädd och oroad över hur hösten ska bli.

– Under hela den här perioden har vi varit jätteförsiktiga, vi har veckohandlat och min man har inte varit inne i en affär på fem månader. Nu kastas jag plötsligt in i en helt annan verklighet och vet inte hur jag ska tänka. Ska jag ha distansundervisning för att vi ska känna oss trygga? Fastän jag vet att det inte är bra för eleverna. Eller ska jag gå till jobbet och känna att jag gör en samhällsnytta?

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Forskare: Unga skriver inte sämre

Svenska

Elevers bristande skrivförmåga har väckt het debatt. Men Karin Forsling tror inte att unga skriver mindre, eller sämre. 

Annons
Annons

Kritiken mot FHM: Lärare kan vara ett riskyrke

Corona

Statsvetaren: "Läraren förtjänar att veta det mest troliga". 

Annons
Studie- och yrkesvägledning

”Vi vill öka samarbetet mellan skola och arbetsliv”

SYV

På Dalängskolan i Lidköping får eleverna sin lunch serverad med en framtidstanke.

Debatt: ”Kunskap och bildning – nej tyvärr!”

Debatt

”Fokus på kunskap och bildning” är en god ambition men tyvärr, den fullföljdes inte. Nu får vi väl dras med dessa kursplaner i tio år”, skriver professorn Hans Albin Larsson.

Kommentera
Annons
Annons
Arbetsmiljö

Ökad risk för utbrändhet bland socialt engagerade lärare

Forskning

Lärare som engagerar sig mer med elever och kollegor utöver själva undervisningen riskerar att bli utbrända i större utsträckning än lärare som är mindre engagerade. 

Annons

Rekordstor vikariebrist tär på lärarna i grundskolan

Arbetsmiljö

Kommunombudet: ”Det blir nödlösning på nödlösning”.

Debatt

”Ingen vinner på att lärare arbetar för mycket”

Debatt

"Vi måste lita på vår förmåga att värdera elevernas kunskaper utan att vi samlar in så mycket material att vi går under", skriver läraren Karin Herlitz.

Kommentera
Lön

Skolorna nobbar lärarpengar – för att undvika orättvisa

Stadsbidrag

Ulricehamn tackar nej till lönetillägg på 10 000 kronor i månaden åt fyra lärare.

”Skolans besparingskrav får förödande konsekvenser”

Debatt

"Så länge besparingskraven sitter i kommunens väggar, likt fossiler i berggrunden, kommer utbildning inte ses som viktigt", skriver läraren Elsa Jensen.

Kommentera

1,6 skolmiljarder i budgeten – ”Viktigt att de går till rätt saker”

Budget

Regeringen lägger 1,6 miljarder kronor på skolan i budgeten för 2021.

Skolinspektionen

LR om förslaget: ”Ett plåster på en öppen fraktur”

Förslag

Lärarnas Riksförbund välkomnar hårdare tag mot oseriösa aktörer, men menar att grundproblemet är ett annat.

Förslag: Gör det lättare att stänga skolor

Nya regeländringar ska stoppa oseriösa skolaktörer, menar utbildningsminister Anna Ekström. 

Debatt

Astrid: ”Jag är inte som de andra”

Debatt

”Jag är annorlunda. Jag är inte som de andra. Men jag är väl fortfarande lika mycket värd som de andra eleverna i klassrummet?”, skriver Astrid som har adhd och går andra året på gymnasiet.

Kommentera
Skolverket hemligstämplar uppgifter

Efter kritikstormen: Regeringen släpper på hemligstämplingen

Sekretess

Nytt förslag ska öppna Skolverkets register.

Skolverkets register hemligt i Sverige – men offentligt i EU

Sekretess

Skolverkets hemligstämplade register kan enkelt laddas hem via EU-kommissionens hemsida.

Idéburna friskolor: ”Uppgifterna ska självklart vara offentliga”

Offentlighetsprincip

Offentlighetsprincipen bör även omfatta friskolor. Det menar Håkan Wiclander som är ordförande i Sveriges idéburna friskolor (ISR).
 

Skyddsombudens larm: Elev till sjukhus och avbrutna lektioner

Arbetsmiljö

Den dåliga luften på en skola i Gällivare kräver snabba åtgärder, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Debatt

”Tidsbudgetera för bättre arbetsmiljö”

Debatt

”Ett första steg för att hjälpa våra medlemmar vore att driva frågan om tydliga, tidsbudgeterade tjänstefördelningar”, skriver Anne-Catherine Ernehall, gymnasielärare och biträdande kommunombud och lokalombud för LR i Göteborg.

Kommentera
Fackligt

LR inleder nytt samarbete med Skolledarförbundet

Lärarfacken

Men att samverkan skulle ske istället för den omtalade organiseringen med Lärarförbundet, tillbakavisas av LR:s ordförande.

Debatt

Skolverket: Nationella proven ska genomföras som planerat

Replik

I en replik skriver Skolverket att planen är att genomföra de nationella proven som planerat.

Kommentera

”Det finns igen logik i att ställa in proven”

Debatt

"Att Skolverket skulle sakna adresser till Sveriges skolor är inte ett rimligt skäl att ställa in nationella proven", skriver debattörerna.

Kommentera
Läromedel

Lärare kan inte köpa läromedel: ”Dramatiskt olikvärdigt”

Rapport

Var femte lärare saknar nödvändiga läromedel.

Lärarförbundet röstar ja: ”Hoppas LR kommer tillbaka”

Lärarfacken

På onsdagen beslutade Lärarförbundets kongress att utreda nya sätt att organisera lärarkåren fackligt.

LR-kongressen 2020

LR: Ingen annan ska tala om för oss hur vi ska utreda

Lärarfacken

Lärarnas Riksförbund tillsätter en alternativ utredning av lärarnas organisering – Eva Dekany-Ström: "Jätteviktigt att vi gör det här på vårt eget sätt."

Beslut: LR utreder lärarnas organisering

Lärarfacken

Lärarnas Riksförbunds kongress röstade på måndagen ja till att utreda en ny organisering av lärarkåren.

Per Kornhall: ”Rätt hanterat kan det bli en nystart för lärarkollektivet”

Kongress

Per Kornhall om LR:s beslut att utreda en eventuell ny organisering av Sveriges lärare.

”Trappsystem ska ge lärare lön efter beprövad erfarenhet”

Kongress

Förslag på en ny lönemodell för att säkra lärares kompetensutveckling. Det blev resultatet av LR-kongressens beslut.

Så ska LR bli mer demokratiskt

Kongress

Tätare förbundsmöten, en ny mandatfördelning och en ny avtalsdelegation ska bidra till att ge fler medlemmar mer inflytande i förbundet.

Här är LR:s nya styrelse

Kongress

Fem nya ledamöter valdes in i Lärarnas Riksförbunds styrelse på söndagen.

Årets språkliga eldsjäl

Prisade modersmålsläraren: ”Inget jag förväntat mig”

Utmärkelse

Dina Geraki har blivit utsedd till Årets språkliga eldsjäl.

NPF

NPF-krav på lärarutbildningen: Alla ska lära sig mer om adhd

NPF

Regeringen inför nya examensmål för lärarutbildningen.

Skyttes fem råd: Så ska lärare bättre förstå elever med NPF

NPF

Alexander Skytte vill hjälpa andra lärare att förstå NPF-elever bättre. 

Debatt

"Mindre undervisning och mer bedömning är en ekvation som inte går ihop"

Debatt

Elever undviker att ställa frågor i klassrummet på grund av rädslan att bli bedömd, skriver läraren Sophie Zail.

Kommentera
Lärarlegitimation

Kämpade för krav på legitimation – nu förlorar han själv jobbet

Behörighet

Sebüktay Kaan har kämpat för legitimationskrav på modersmålslärare. Nu förlorar han själv jobbet – medan icke-legitimerade lärare får ha kvar sina tjänster.

Sex och samlevnad

Läraren: ”Vi måste våga problematisera vad som händer”

Sexualundervisningen

Beslutet om att alla blivande lärare ska utbildas i sexualkunskap kan leda till en mer jämlik skola, menar Annika Sjödahl. 

Utsatta områden

Läraren om gängkriminaliteten: Saknas resurser att hjälpa elever

Brott

"Det börjar redan i lågstadiet."

Nedskärningar i skolan

Läraren om skolans sparkrav: ”Vi bryter mot lagen och barnen far illa”

Nedskärningar

När Borlänge kommun sparar på skolan står elever utan särskilt stöd och stöd på modersmål – i strid med skollagen.

Lärare smittade: Så är corona-läget i skolorna

Corona

Sex anställda på en grundskola i Lund har smittats av corona.

Så ser svensklärarna på bristande skrivkunskaper

Svenska

Unga vuxna skriver för dåligt. Konsekvenserna är att de väljs bort i arbetslivet eller får svårt att klara högre studier, enligt en ny dokumentär från UR.

Ny bok: Tvålärarsystem behöver inte kosta mer

Tvålärarsystem

I tider av nedskärningar kan ett tvålärarsystem kännas som en utopi. Men Lotta Elmbro menar att metoden inte behöver kosta mer.
 

corona i undervisningen

Han låter eleverna skriva nya kapitel i corona-historien

Corona i undervisningen

Läraren Karl Liljas valde att ägna sista tiden av vårterminen till att samla in elevernas upplevelser av pandemin.

”Det är berättelser om corona som måste samlas in”

Corona

Eleverna Verina Attalla och Julia Isaksson är två av alla som har skrivit berättelser till Stadsmuseets insamling.

Debatt

”Den tidiga läsinlärningen – samhällets livlina?”

Debatt

”Lärarna är idag i en situation där målen är otydliga och vägen dit kantad av ’hjälpmedel’ som snarare stjälper än hjälper”, skriver Martin Ingvar, professor på Karolinska Institutet.

Kommentera
Arbetsmiljö

De har hittat en nyckel till bättre arbetsmiljö

Arbetsmiljö

”Arbetsmiljöarbete är så komplext – det är en färskvara”

Skolstart

SPSM: Så blir skolstarten bättre för elever med NPF

Skolstart 

SPSM:s Lennart Hansson vet vad som krävs för att elever med NPF ska få en lyckad terminsstart.

lärarexamen

Allt färre grundskolelärare har examen

Lärarexamen

”Tragiskt att ett av Sveriges viktigaste yrken inte är tillräckligt attraktivt”

Ledarskap

Expertens kroppsknep: Så rör du dig som en ledare

Ledarskap

John Steinberg ger sina bästa tips på hur du som lärare kan bli en bättre ledare genom kroppsspråket.

Coronaviruset

Stora skillnader i hur skolor har rustat vid skolstarten

Arbetsmiljö

”Jag vet flera kollegor som känner samma oro som jag gör”

Lönegranskning

Lärarnas skilda löner – så mycket tjänar de

Lön

Skolvärldens granskning av Sveriges lärarlöner visar stora skillnader i hur kommuner satsar på lärare och studie- och yrkesvägledare.

Friskolor

Skolvärldens siffror visar: Födelseland styr val av skolform

Friskolor

Barn födda i länder med hög utbildningsnivå som har invandrat till Sverige går i friskola i betydligt större utsträckning än barn från fattiga länder, visar Skolvärldens granskning.

Debatt

Bättre psykisk hälsa i skolan med mental träning

Debatt

Författaren och föreläsaren Maria Braula vädjar till lärarna: Ge eleverna metoder att hantera sin stress.

Kommentera
Terminsstart

Riskgruppsläraren: ”Jag vill jobba i klassrummet”

Corona

Läraren Eva Dahlberg Cramér slits mellan kärleken till att undervisa och rädslan för att drabbas av det virus som riskerar ta hennes liv.

vuxenutbildning

Lärare om nedläggningen: ”Det känns som ett hån”

Vuxenutbildning

Växjö väljer att lägga ner all vuxenutbildning i kommunal regi.

Skolverket hemligstämplar uppgifter

Skolverket hemligstämplar vilka skolor som finns i Sverige

Beslut

Registret över vilka skolor som finns i Sverige – kommunala såväl som privata – hemligstämplas av Skolverket.

Skolverket om sekretessen: ”Hade inget alternativ”

Beslut

Skolverket uppger att man inte hade något annat val än att sluta publicera uppgifter om enskilda skolor.

Åsa Fahlén: ”Lagen behöver ändras”

Beslut

Offentlighetsprincipen bör även omfatta skattefinansierade friskolor. Det menar LR:s ordförande Åsa Fahlén.

Så vill riksdagspartierna hantera skolstatistik i framtiden

Enkät

Politikerna i riksdagens utbildningsutskott vill göra det möjligt för Skolverket att även i framtiden publicera statistik om enskilda skolor.

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons