Annons
Psykologen Bo Hejlskov Elvén och Isak Skogstad debatterade lågaffektivt bemötande i ”Malou efter tio” i TV4. Foto: TV4

Ordbråk efter profilernas debatt om lågaffektivt bemötande

Publicerad 29 oktober 2019

Relaterat

I TV4-programmet ”Malou efter tio” möttes psykologen Bo Hejlskov Elvén och läraren Isak Skogstad för att debattera lågaffektivt bemötande i skolan. Direkt efter sändningen fortsatte den livliga diskussionen.
– Jag blev skärrad, nästan rädd för honom, säger Isak Skogstad efteråt.
– Det är taget ur luften, säger Bo Hejlskov Elvén.

På tisdagen debatterades metoden lågaffektivt bemötande, en fråga som splittrar skolan, i TV4-programmet ”Malou efter tio”.

Metoden beskrivs som ett förhållningssätt för att hantera problemskapande beteende hos elever eller om man så vill, en uppsättning verktyg för hur man som lärare kan agera när elever slåss, är utåtagerande, skriker eller på andra sätt uppför sig på ett sätt som omgivningen tycker är problematiskt.

En av grundprinciperna handlar om att förstå att affekt smittar – behåller du ditt lugn, blir barnet lugnt, och vice versa.

Läs mer om lågaffektivt bemötande här.

I tv-studion debatterade psykologen, författaren och föreläsaren Bo Hejlskov Elvén och Isak Skogstad, lärare och skoldebattör, för och nackdelar med metoden.

Tv-debatten väckte snabbt stort intresse på sociala medier – men efterspelet mellan debattörerna har fått lika stor uppmärksamhet.

Isak Skogstad, lärare och skoldebattör.Efter sändningen twittrade Isak Skogstad om hur det uppstod en hetsig diskussion mellan deltagarna och programledaren Malou von Sivers.

”Efter att sändningen var över skällde Bo Hejlskov ut Malou von Sivers. Därefter började han skälla på mig så hårt och med så många brutala personpåhopp att en i personalen på TV4 fick säga till honom. Jag är helt skärrad, aldrig varit med om liknade i något sammanhang”, skrev Isak Skogstad i en tweet.

– Vi gick in i studion och körde debatten. Han blev ganska arg under debatten, men inte mer än att man noterade det. När debatten var över och kamerorna släcktes sa han till Malou von Sivers att: ”hade jag vetat att Isak Skogstad skulle vara här så skulle jag aldrig tackat ja – han är en amatör och jag är en expert”, berättar Isak Skogstad för Skolvärlden och fortsätter:   

– Ute i korridoren fortsatte han, höjde rösten och pratade om hur jag var värsta amatören, att jag skrev debattböcker och han skrev fackböcker. Det här var en fråga om fakta och inte om tyckande, och att jag bara drev min ideologi. Han skällde på mig. Som tur var träffade jag en bekant som jobbar på TV4 som kunde rädda situationen, men till och med kompisen reagerade på hur han skällde på mig.

– Jag blev helt skärrad, jag blev nästan rädd för honom. Det var absurt. TV4 ringde upp mig efteråt och frågade hur det stod till med mig.

Bo Hejlskov Elvén, psykolog.Enligt Bo Hejlskov Elvén grundade sig hans irritation på att han bara hade blivit ombedd att ställa upp på en intervju, och inte en debatt, i tv-programmet.

– Jag tackade nej till en debatt innan. Det finns ingen orsak att ställa två åsikter mot varandra och framförallt inte min forskning som bygger på kunskap mot åsikter som inte gör det. Jag upptäckte inte att det skulle vara en debatt förrän fem minuter före sändningen, då Isak Skogstad dök upp. Jag kände inte att jag kunde ställa TV4 på pottkanten med sändningen så jag fick ta det. Jag berättade för Malou efteråt att jag inte tycker att det var okej att jag inte blev informerad. TV4 bad om ursäkt direkt efteråt.

Bo Hejlskov Elvéns irritation var inte alls riktad mot Isak Skogstad personligen, menar han.

– Jag har inte skällt ut honom, utan jag har bara berättat hur jag såg på situationen. Men jag var upprörd. Jag var upprörd över situationen som TV4 hade satt mig i.

Isak Skogstad verkar ha tagit det mer personligt än vad du beskriver.

– Det är inget personligt mot Isak Skogstad, och det sa jag till honom.

Han beskriver att han blev skärrad.

– Det finns ingen orsak till det. Han har däremot alltid sysslat med personangrepp både i debattartiklar mot mig, men även i sändningen. Han har skrivit en debattartikel kring det förra året i Svenska Dagbladet där det framstår som om jag bedrar hela svenska skolsystemet för att tjäna pengar. Det är ovärdigt. Jag jobbar med detta, precis som att Isak Skogstad jobbar med undervisning. Det är ett rent personangrepp som är taget ur luften.

Isak Skogstad:

– Han blev triggad av att jag ifrågasatte den metod han förespråkar och att han tjänar stora pengar på den. Han anklagade mig för personangrepp när jag påpekade att han tjänar pengar på den här metoden. Det är relevant om man beaktar forskare, just att det är ett etiskt dilemma.

Med facit i hand, önskar du att du hade gjort någonting annorlunda i debatten?

– Nej. Men jag önskar att jag hade spelat in det han sa efteråt, så jag hade kunnat visa för folk vem han egentligen är.

Bo Hejlskov Elvén menar att han inte borde vara i ”den här typen av debatter”.

– Vi ställer två åsikter mot varandra och ingen kommer att bli övertygad. Det finns ingen orsak att ha den typen av debatt. Hade jag vetat detta innan hade jag inte tackat ja. Det är tio år sedan jag senast var i den typen av debatt i tv, jag tackar alltid nej.

– De får jättegärna intervjua honom, och mig, och låta var och en prata till punkt. Men vi kan inte stå där och möta varandra – för ingen lyssnar på vad den andra säger. Det var därför jag var upprörd.

Upplever du att det var spänt mellan er i dagens debatt?

– Ja, oh ja. Jag har inte träffat Skogstad förut, för jag vill inte det.

Lågaffektivt bemötande har debatterats mycket den senaste tiden. Hur upplever du den?

– Jag tror att debatten handlar om någonting helt annat än om lågaffektivt bemötande. Det finns krafter i samhället som vill öka de auktoritära inslagen. Det är en politisk debatt där jag har hamnat i skottgluggen.

Hur känns det?

– Det bryr jag mig inte så mycket om. Jag jobbar inte så mycket med skolan, jag jobbar mer med de svåra sakerna som rättspsykiatrin och LSS där det är våldsamt. Jag är inte en skoldebattör och kommer inte lägga mig i det som skrivs på skoltwitter.   

Önskar du att du hade gjort någonting annorlunda i bemötandet mot Isak efter debatten?

– Jag förstår inte när han säger att han blev skärrad. Vi tog varandra i hand som farväl. Så helt skärrad kan han ju inte varit.

Vad måste till för att bryta splittringen i hur man ser på lågaffektivt bemötande?

– Jag har följt den här debatten länge och den kommer alltid att finnas. Vi kommer att ha båda åsikterna i samhället och i varje lärarrum, och det är inget konstigt. Det är inte så att min metod kommer att försvinna, det finns massor av andra metoder som bygger på samma ting.

Skolvärlden har sökt ”Malou efter tio”-redaktionen på TV4 för en kommentar.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

5 tips: Här är lärarnas favoritappar

Digitalt

Här är fem utvalda appar som lärare använder i sin undervisning.

Annons
Annons
Lärares befogenheter

Högsta domstolen friar i BEO-fallet: Inte kränkande behandling

Dom

Högsta domstolen friar i BEO-fallet.

LR: ”Lärare måste ha vissa befogenheter”

Dom

”Domen pekar på att det finns situationer där fysiskt ingripande är adekvat”, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Annons

Betyg från årskurs fyra skjuts upp

Betyg

Möjligheten för fler skolor att införa betyg från årskurs fyra skjuts upp till nästa läsår.

Annons
Annons

Inget treterminssystem i Malmö

Treterminssystem

Malmö stads försök att testa tre terminer får ett nej från Utbildningsdepartementet.

Annons
Lämplighetstest

Regeringen föreslår lämplighetstest till lärarutbildningen

Lärarutbildning

Blivande lärare kan få göra lämplighetsprov på lärarutbildningen i framtiden. 

Debatt

Debatt: Bättre om lärare fick göra prov i stället för elever

Debatt

”För att säkerställa likvärdighet och rättssäkerhet i svensk skola behövs en annan lösning, något nytt. Varför inte testa Sveriges lärare?”

Kommentera
Skolverket hemligstämplar uppgifter

Uppmaningen till friskolorna: Publicera statistik om betyg

Beslut

Friskolornas Riksförbund rekommenderar friskolor att själva lägga ut betygsstatistik för allmänheten. 

Starka reaktioner på beslut att hemligstämpla uppgifter

Beslut

Beslutet skapar stor debatt i sociala medier.

Skolprofilerna: ”Dödsstöt för en demokratisk och öppen skola”

Beslut

”Det är ett helt förkastligt beslut som leder till en dödsstöt för en öppen demokratisk skola”, skriver Skolvärldens bloggare och profiler Sara Bruun, Michael Bruér och Nicklas Mörk.

Skolverket hemligstämplar uppgifter om alla skolor

Statistik

Från och med i höst kommer Skolverket inte längre att publicera statistik om enskilda skolor.

Anna Ekström kritisk: ”Information som behöver göras tillgänglig”

Utbildningsminister Anna Ekström (S) är kritisk till att Skolverket från och med i höst inte lämnar ut statistik om enskilda skolor.

Lärarutbildning

Efter coronakrisen – miljardsatsning på fler utbildningsplatser

Lärarutbildning

Fler studenter ska få chansen att plugga till lärare i höst. 

Alisa: Därför är jag lärare

Läraryrket

”Jag älskar klassrummet där olikheter och likheter möts.”

Anni: Därför är jag lärare

Läraryrket

Här berättar Anni varför hon är lärare – och vad hon skulle vilja förändra.

Coronaviruset

Lägre risk att lärare smittas än andra yrkesgrupper

Corona

I en färsk undersökning framgår det att lärare löper lägre risk att smittas av covid-19 än många andra yrkesgrupper. 

Debatt

Skolverket raderar ”guldpartner” till Ung företagsamhet: ”Missvisande”

Replik

Skolverket tar bort formuleringen att man skulle vara ”guldpartner” till Ung företagsamhet.

Kommentera

”Varför är Skolverket ’guldpartner’ till organisationen UF?”

Debatt

Enligt grundlagen måste alla statliga myndigheter "iaktta saklighet och opartiskhet" i sin verksamhet. Hur kan Skolverket få ihop detta med att vara ”guldpartner” till föreningen Ung företagsamhet? undrar debattörerna.

Kommentera
Lärarlegitimation

Fackets varning – undantagsregler för obehöriga riskerar slå fel

Legitimation

”Det finns en uppenbar risk att arbetsgivare använder de här reglerna på ett sätt som faktiskt drar undan mattan för legitimationsreformen”, säger Åsa Fahlén.

”Har inte skolan behövt prioritera tillräckligt?”

Debatt

Coronapandemins fortsatta konsekvenser för landets skolor är något som oroar läraren Tilde Jansson.

Kommentera
Politik

Så vill partierna lösa skolans största problem

Politik

Ny enkät med riksdagspartiernas utbildningspolitiska talespersoner.

Skolvärlden ökar i räckvidd – nya rekordhöga siffror

Media

Skolvärlden ökar i räckvidd och når rekordmånga läsare. Det visar Kantar Sifos senaste mätning.

Rehabilitering

Carolines väg tillbaka efter stroken: ”Jag kunde varken gå eller prata”

Rehabilitering

Det som började som en vanlig arbetsdag för läraren Caroline Pagmert Nilsson slutade på akuten. Hon hade fått en stroke, och var delvis förlamad. I dag har hon tagit sig tillbaka till sitt gamla liv, men vägen dit var lång. 

Experten svarar: Så kan du få hjälp under rehabiliteringen

Arbetsmiljö

Om du blir sjukskriven eller på annat sätt får nedsatt arbetsförmåga kan du få stöd under din rehabilitering. Ingrid Lindholm på Lärarnas Riksförbund berättar hur det fungerar.

Forskning

Hans forskning ska hjälpa elever med dyskalkyli

Forskning

Kenny Skagerlund forskar om dyskalkyli och har nyligen tagit emot ett forskningsanslag på 1,7 miljoner kronor.

rektorer väljer bort elever

Forskning visar: Barn med diagnos välkomnas inte av skolor

Jämlikhet

Forskning visar att skolor väljer bort elever med funktionsnedsättning.

Anna Ekström: ”Skolor ska inte välja barn – barn ska välja skola”

Elevurval

Såväl utbildningsminister Anna Ekström som Liberalernas Roger Haddad reagerar kraftigt på Skolvärldens rapportering om rektorer som ”tar referenser” på barn innan de erbjuds plats.

Rektorer ”tar referenser” på barn – elever med behov nekas plats

Urvalsfusk

Skolledare letar fakta om elever som sökt plats på deras skola innan de erbjuder en plats.

Nya lagar och regler

Här är skolans nya lagar och regler

Lagar

Under sommaren träder ett antal nya lagar och regler för skolan i kraft.

Längre grundskoleterminer ger resultat senare i livet

Forskning

Nationalekonomer har analyserat effekterna av utökad undervisningstid.  

Blogg

Alexander Skytte: ”Därför slopar vi omklädning på idrotten i höst”

Blogg

Läraren Alexander Skytte skriver om varför han vill slopa omklädning på idrotten.

Specialpedagogik

Satsning för elever i behov av särskilt stöd

Specialpedagogik

Efter flera turer inför Stockholms stad en ny modell för att säkerställa att elever som är i behov av särskilt stöd får den stöttning de behöver för att klara skolan.

Ny mätning: Så ser förtroendet ut för Lärarnas Riksförbund

Fackligt

LR ökar i ny mätning – men ligger strax under genomsnittet.

Debatt

”I Tyskland är friskolor en självklarhet – utan att vara aktiebolag”

Debatt

”Utifrån ett kontinentalt perspektiv ter sig den svenska friskoledebatten som närmast obegriplig”, skriver Arne Engström, biträdande professor vid Strömstad Akademi.

Kommentera

”Varför laga något som inte är trasigt?”

Debatt

Linköpings kommun har rustat upp grundskolornas bibliotek genom att satsa på modellen med fokusbibliotek, något som har givit frukt. Men nu vill utbildnings- och arbetsmarknadsenheten göra förändringar som debattörerna menar kommer leda till försämringar för Linköpings skolelever. 

Kommentera
Förkortningar

Knepigt hänga med i skolans förkortningsdjungel

Arbetsmiljö

Läraryrket är fullproppat av förkortningar av olika slag.
– Det kan vara omöjligt att koda vad det är frågan om, säger erfarne läraren Karin Boberg.

Testa dig själv: Kan du de här skolförkortningarna?

Test

Skolans värld kryllar av förkortningar. Här listar Skolvärlden 52 stycken – har du koll på dem?

Lovskola

Sommarskola – utan behöriga lärare: ”Dåligt för eleverna”

Lovskola

”Det bör vara behöriga lärare som undervisar på sommarskolan.”

Trygghet i skolan

Flickor otryggare än pojkar i skolan

Undersökning

När skolor kartlägger trygghetsproblem saknas jämställdhetsperspektiv, enligt Skolinspektionen. "Inte förvånande men tragiskt".

Terminsslut

Pandemisk vårtermin: Du vet att du är lärare när…

Lista

Känner du igen dig i någon av de här situationerna?

Debatt: ”Öka volymerna och sänk priserna på läromedel”

Debatt

Efterfrågan på läromedel bland lärare och elever är stor men medel för inköp minskar – vilket leder till höjda priser från förlagen. En paradox – och en kräftgång som måste brytas, skriver Rolf Ekelund.

Kommentera

SFI-elever påverkas extra negativt av coronakrisen

Corona

76 procent av lärare inom SFI anser att elever med ett annat modersmål än svenska påverkats negativt av coronapandemin, visar en ny undersökning.

Studie- och yrkesvägledning

Den ensamma vägvisaren: ”Vi har för många elever”

Vägledning

Behovet av vägledning i ett komplext skolsystem är stort. Ändå är studie- och yrkesvägledarna sällan prioriterade.

Så drabbas landets syvare under coronakrisen

Corona

Sju av tio studie- och yrkesvägledare menar att distansvägledningen gjort att eleverna fått sämre förutsättningar när det gäller val av framtida studier och jobb. 

Gymnasieutredningen

Kornhall: Vi börjar se konturerna av ett skolsystem värt namnet

Analys

Per Kornhall analyserar utredningen om gymnasieskolan: ”Utredaren ska ha en eloge för detta konkreta förslag”.

Utredning: Staten ska styra gymnasieutbudet

Utredning

Staten ska sätta ramarna för vilka gymnasieutbildningar som ges var i landet, föreslår ny utredning.

Estetlärare

Här kombineras slöjd med kemi och svenska

Undervisningsmetoder

”Jag ser bara fördelar med att jobba på det här sättet”, säger slöjdläraren Karolin Wagner.

Debatt

”Ju mer kommunerna sparar – desto mer tjänar friskolorna”

Debatt

”Min förhoppning är att lärare och rektorer kräver av de partier som vill ha deras röster i nästa val att de ska prioritera elever och anställdas behov före koncernskolornas aktieägares behov”, skriver Marcus Larsson från tankesmedjan Balans.

Kommentera
Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons