Fackliga priser

Storslam för Skolvärlden – tog hem prestigefyllda journalistpriser

fackförbundspressens pris

Mikael Bergling – ”Bästa avslöjande” – och Andreas Hillergren – ”Bästa fotografi” – tog hem Fackförbundspressens journalistpriser.

Alla vinnare av Fackförbundspressens journalistpriser 2021

Bästa avslöjande

  • Mikael Bergling, Skolverkets hemligstämplade register – artiklarna ”Skolverket hemligstämplar vilka skolor som finns i Sverige” (20 augusti 2020), ”Här är Skolverkets hemligstämplade register” (1 september 2020) och ”Skolverkets register hemligt i Sverige – men offentligt i EU” (8 september 2020), Skolvärlden.

Juryn består av Marja Grill, Sveriges Television, Joel Dahlberg, Svenska Dagbladet, Per Hermanrud, TV4. Jurysamordnare är Yonna Waltersson.

Bästa fotografi

  • Andreas Hillergren, ”Digital kamp i spåren av corona”, Skolvärlden nr 4/2020.

Juryn bestod av: Paul Hansen, bildjournalist, Dagens Nyheter, Per Kagrell, pensionär, tidigare bildchef Expressen, Lisa Mattisson, bildjournalist, frilans. Jurysamordnare är Maria Blom.

Bästa digitala satsning

  • Dagens Arbete, för tidningens digitala magasinsjournalistik.

Juryn bestod av Anna Holmquist, Gazzine, Fredrik Strömberg, Storykit, och Kajsa Ericson, Starlings. Jurysamordnare är Helena Rönnberg.

Bästa berättande text

  • Pontus Ohlin, ”Plötsligt fick jag dubbelt så bra betalt” (publicerad på webben med rubriken ”Nödår, strejker, slit – och äventyr”), Dagens Arbete nr 4/2020.

Juryn bestod av Jonas Eklöf, chefredaktör, Vi Läser, Christopher Friman Leffler, chefredaktör, Filter, Ulrika Knutson, skribent och författare. Jurysamordnare är Alexander Armiento.

Nominerade till Bästa redigering

  • Christian Gård, ”Växtvärk”, Officerstidningen nr 2/2020.

Juryn bestod av Ola Carlson, Helena Davidsson Neppelberg och Carina Länk. Jurysamordnare är Karin Virgin.

Bästa förklarande text

  • Jan Lindkvist, ”Vem bär ansvar för 21-åriga Nimas död?”, Transportarbetaren nr 11/2020.

Juryn bestod av Eva Berlin, Du & Jobbet, Hans Bolander, Dagens Industri, Daniel Kjellberg, Råd & Rön. Jurysamordnare är Anders Jinneklint.

Katarina Sandberg, ”En helt ny värld” (publicerad på webben med rubriken ”Lärare på sociala medier – en helt ny värld”), Skolvärlden nr 3/2020 var nominerad i den här klassen.

Bästa illustration

  • Fredrik Tjernström, ”Så stöttar du på distans”, Chef och karriär nr 4/2020.

Juryn bestod av Ola Carlson, Helena Davidsson Neppelberg och Carina Länk. Jurysamordnare är Karin Virgin.

Bästa kommenterande text

  • Helene Björkman, ”Den döende staden”, Handelsnytt nr 2/2020 (publicerad på nätet med rubriken ”Folklivet i centrum känns som en avlägsen dröm”).

Juryn bestod av Oisín Cantwell, Aftonbladet, Susanna Kierkegaard, Dagens Arena, Alex Voronov, Eskilstuna-Kuriren. Jurysamordnare är Sara Jonerin.

Skolvärlden vann två klasser – ”Bästa fotografi” och ”Bästa avslöjande” – i Fackförbundspressens journalistprisgala.
– Det är helt fantastiskt att redaktionens hårda och proffsiga arbete får välförtjänt priser, säger chefredaktören Jonas Fond.

Fotografen Andreas Hillergren var först ut med att vinna för ”Bästa fotografi”.

–Det är omtumlande. Jag blev väldigt rörd när jag förstod att min bild vunnit, eftersom jag inte riktigt var beredd på det, säger han.

Motiveringen till priset lyder: ”Den engagerade läraren på plats vid katedern, som vilken arbetsdag som helst. Men eleverna saknas i klassrummet, de finns ut-zoomade till lärarens datorskärm. En enkel och tydlig beskrivning av det nya livet där vi förväntades arbeta som vanligt, men inte mötas.”

Andreas Hillergren fortsätter:

–Jag är glad att juryn valde den här bilden eftersom den symboliserar så mycket hur situationen var och det som hände den här första coronavåren, i mars 2020.

Andreas Hillergrens vinnarbild, av läraren Mats Giselsson ensam i klassrummet framför sin dator under en fjärrundervisning.

Egentligen skulle Andreas Hillergren ta en porträttbild av en helt annan lärare på Hässleholms Tekniska skola, men när han släppts in i lokalerna och genomgått alla säkerhetsåtgärder och spritat händerna fick han plötsligt se… bilden!

– Man vågade inte gå nära folk men jag passerade i korridoren och såg läraren ensam vid sin dator. Det var en stämning och symbolik som inte gick att motstå som fotograf, säger Andreas Hillergren.

Reportern Mikael Bergling fick priset för °Bästa avslöjande” för sina artiklar om hur Skolverket hemligstämplat uppgifter.

– Jag är väldigt glad och stolt över priset. Av både demokratiska och journalistiska skäl var det ett mycket märkligt beslut att hemligstämpla uppgifter om skolor, till och med vilka skolor som finns i Sverige.

Mikael Bergling höll i sitt avslöjande och följde upp med flera nyheter som gav ringar på vattnet. Juryns motivering till priset lyder: ”För en viktig avslöjande nyhet med ett enormt genomslag.”

­–Som journalist, men även för föräldrar till skolbarn och samhället i övrigt, är det självklart viktigt att uppgifter om vilka skolor det finns i Sverige och hur de använder sina anslag, är offentligt.

Skolvärldens chefredaktör Jonas Fond är nöjd.

­–Man kan inte vara annat än mycket nöjd när ett eget avslöjande får regeringen att agera. Sedan är det väldigt roligt att en nyhetsbild tagen i ögonblicket av en vaken fotograferande journalist belönas i Fackförbundspressen. Vi ska heller inte glömma att reportern Katarina Sandberg var nominerad för ”Bästa förklarande text”, en artikel som jag verkligen rekommenderar att ni ska läsa om ni ännu inte gjort det, säger han.

Kommentera