polen_strejk
Strejk

Strejkande lärare i Polen: ”Vill behandlas med värdighet och respekt”

Lärarstrejken i Polen avslutas tillfälligt efter nästan tre veckors protester – men det betyder inte att kampen är över. Lärarna tänker ta upp strejken i höst om inget förändras.
– Lärare tjänar mindre än vad en städare gör, men vi har en masterexamina, säger läraren Szymon Lepper.

Under lördagen avslutas strejken efter tjugo dagar, detta för att slutproven ska kunna utföras runt om i polska skolor. När den inleddes deltog 15 179 av Polens 20 403 skolor uppger det största lärarfacket ZNP – vilket innebär omkring 600 000 lärare.

En av dem är fackligt engagerade Szymon Lepper som är lärare i historia, samhällsvetenskap och engelska.

– Först krävde vi en höjning på 2500 kronor, nu kräver vi istället en 30 % höjning av grundlönen, säger Szymon Lepper.

Han är tydlig med att den avbrutna strejken inte betyder att facket är nöjda eller att de ger upp. Men nu har regeringen fram till hösten på sig att möta de villkor som facket ställt.

– Det förslag som regeringen lagt fram är helt galet – de föreslår i praktiken ingen lönehöjning eftersom de också vill att våra undervisningstimmar ska höjas. Jag förstår inte hur det ska gå till, redan idag arbetar lärarna i genomsnitt 47 timmar i veckan. 

Förslaget som regeringen lagt fram innebär en ökning av undervisningstimmar från 18 till 24 mot en löneförhöjning på 15 % av grundlönen. Enligt Szymon Lepper kommer de ökade undervisningstimmarna i praktiken också innebära att lärare måste avskedas.

Polska lärare är idag tredje sämst betalda bland OECD-länderna med en grundlön motsvarande cirka 4700 svenska kronor, i Gdynia där Szymon Lepper arbetar är genomsnittslönen strax över 8000 svenska kronor. 

– Lärare har en lägre ingångslön än vad en städare har. Med all respekt för de som har sådana fysiska arbeten så kräver arbetet som lärare en masterexamina.

Officiellt är det lön som strejken handlar om, det är det enda som är tillåtet enligt lagen. Men i själva verket har strejken fler orsaker, menar Szymon Lepper.

– Den konservativa regeringen har ändrat hela strukturen på utbildningssystemet. De har gått mot det skolsystem vi hade under 90-talet, vilket är ett enormt steg bakåt i utvecklingen. Därtill går de in och detaljstyr i läroplanen.

Szymon Lepper menar att det sätt som politiker från det styrande partiet Lag och rättvisa har uttryckt sig kring lärarna visar synen på läraryrket från regeringen. Bland annat har senatens talman Stanislaw Karczewski uttryckt att lärarna i Polen borde drivas av ideal och inte av pengar.

En annan högt uppsatt tjänsteman, Krzysztof Szczerski, som är chef över presidentens kontor har uttryckt att lärare kan skaffa fler barn om de vill ha mer pengar eftersom regeringen nyligen infört satsningar på bidrag till barnfamiljer:
”Lärare behöver inte leva i celibat. Betalningar för polska familjer finns även för dem” säger Krzysztof Szczerski enligt Bloomberg.

Szymon Lepper är chockad över de uttalanden som gjorts under den utdragna konflikten:

– Vi vill behandlas med värdighet och respekt.

Kommentera