Great Britain flag against a white background
Ranking

Svenskar bäst på engelska

Svenskar är bäst i världen på engelska, enligt en ny mätning genomförd i 70 länder. Och män är bättre än kvinnor. 

Gör testet

Här kan göra språktestet EF SET

Om EF EPI
EF EPI (EF English Proficiency Index) är det mest omfattande språktestet i världen och jämför engelskkunskaperna bland 910 000 vuxna från 18 år i 70 länder. Indexet baseras på två tester – ett onlinetest som tas innan man påbörjar en engelskakurs hos EF samt ett test öppet för allmänheten. Testen består av närmare 100 olika frågor som mäter testdeltagarnas kunskaper i engelsk grammatik, ordförråd, samt läs- och hörförståelse. Resultaten av testerna inkluderas i den sammanfattning som utgör EF EPI. EF EPI sammanfattar engelskkunskaperna i form av ett index vilket gör dem jämförbara mellan länder och över tid.

Om EF Education First
EF Education First (EF) grundades i Lund 1965 med visionen att överbrygga språkliga, kulturella och geografiska barriärer mellan människor. Idag har EF 460 skolor och kontor i 52 länder och är specialiserade inom språkkurser, akademiska utbildningar och internationella utbytesprogram.

Källa: EF

EF EPI (EF English Proficiency Index) jämför vuxnas kunskaper i engelska som andraspråk. Testet har genomförts bland 910 000 vuxna i 70 länder.

Nu har mätningen genomförts för femte gången. Förra året hamnade Sverige på tredje plats men i år toppar vi rankingen med 70,94 poäng, tätt följt av Nederländerna med 70,58 poäng och Danmark med 70,05.

– Trots att det är små skillnader mellan länderna i toppen känns det otroligt kul att vi svenskar återigen kan kalla oss bäst i världen på engelska, säger Malin Ankarberg, Sverigechef på EF Education First i Sverige i ett pressmeddelande.

Både i Sverige och i övriga länder är engelskkunskaperna bättre ju yngre man är. Svenskarna har högre engelskkunskaper än övriga världen i alla åldersgrupper. Bäst på engelska är åldersgruppen 18-20 år med 75,57 poäng. Sverige skiljer dock ut sig som det enda land där män har något bättre kunskaper i engelska än kvinnor. 71,51 poäng jämfört med 70,36 poäng.

– Tidigare år har svenska kvinnor varit bäst på engelska och det har oftast förknippats med att kvinnor i regel har högre betyg i skolan än män. Nu har männen kommit ifatt samtidigt som vi kan se en ökning i engelskkunskaperna hos såväl kvinnor som män, säger Malin Ankarberg.

Kommentera