Great Britain flag against a white background
Språkkunskaper

Sverige ”världsbäst” på engelska – igen

Företaget EF:s världsomfattande test visar att svenskar har störst kunskaper i engelska som främmande språk. Rapporten omfattar 750 000 vuxna från 60 olika nationer. 

För andra året i följd toppar Sverige EF English Profiency Index, denna gång före Norge som tagit klivet från femte till andra plats. Danmark går åt motsatt håll och byter position med Norge.

Som Skolvärlden skrivit tidigare gjorde svenska niondeklassare både topp- och bottenresultat i den europeiska språkstudien ESLC förra året. Elevernas engelskakunskaper hamnade i topp, tillsammans med Malta. Däremot visade det sig att skrivförmågan var förhållandevis låg. Gällande toppresultatet är det till mycket liten del skolans förtjänst, ansåg Helena von Schantz, ordförande i Riksföreningen för lärare i moderna språk.

– Det var väntat. Våra ungdomar lär sig engelska utanför skolan, så skolan kan ta åt sig extremt lite av äran i det här resultatet. Vi har mycket lite skoltid för engelskan, men vi har en ungdomskultur som gynnar engelskan väldigt mycket, sade hon till Skolvärlden.

EPI:s index baseras på två tester, dels ett onlinetest som inleder en kurs i engelska på EF, och dels ett test som ligger öppet för allmänheten. Deltagarna ställs inför närmare 100 frågor som mäter kunskaper i engelsk grammatik, ordförråd, samt både läs- och hörförståelse.

På tio-i-topp-listan återfinns idel små europeiska länder. Turkiet har gjort störst framsteg under en sexårsperiod. Även Polen och Ungern kan glädjas över ökade kunskaper.

Sämst kunskaper i engelska har invånare i Mellanöstern (med Förenade Arabemiraten som undantag) och Nordafrika.

Här kan du testa dig själv!

Länders kunskaper i engelska

1 Sverige
2 Norge
3 Holland
4 Estland
5 Danmark
6 Österrike
7 Finland
8 Polen
9 Ungern
10 Slovenien
11 Malaysia
12 Singapore
13 Belgien
14 Tyskland
15 Lettland

Läs hela rapporten här.

Kommentera