larargalan_artikelbild

Sara Bruun, Elisabeth Ennerberg och Vedran Maras fick pris under Lärargalan.

| Foto: Rikard Landrin
Gala

Sveriges bästa lärare korade

Nu har Sveriges elever sagt sitt. På Lärargalan avgjordes vem som är Sveriges bästa lärare.
– Jag är jättestolt, jag känner mig verkligen hedrad, säger högstadieläraren Vedran Maras.

Årets prisade lärare
  • Vedran Maras, Stenhammarskolan: Det stora lärarskapspriset 2017 inom högstadiet
  • Elisabeth Ennerberg, Täby Enskilda gymnasium: Det stora lärarskapspriset 2017 inom gymnasiet
  • Sara Bruun, Ringsjöskolan: Årets lärare It & digitalisering
  • Rickard Nordström: Årets lärare i entreprenörskap
  • Gunilla Johansson, Jernvallskolan: Årets lärare i matematik
  • Lisa Nurmi, Thoren Innovation: Årets lärare i svenska som andraspråk
  • Malin Gill, Faktoriet: Årets lärare språkutveckling
  • Patrik Lundqvist: Årets lärare i värdegrund

Om Lärargalan

Lärargalan är en stiftelse som verkar i syfte att stärka lärarrollen.

Samarbetspartner till Lärargalan är bland annat Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet, Mellby Gård, Google och Liber. Stiftelsens vd Beata Kull var själv elev och är idag grundare till Lärargalan. I stiftelsens styrelse ingår en rad personer med bakgrund inom pedagogik.

3000 lärare hade nominerats av sina elever inför årets upplaga av Lärargalan, dubbelt så många som förra året. 20 000 nomineringar hade skickats in.

På måndagskvällens gala stod det klart vilka lärare som sedan valts ut av juryn. Det stora lärarskapspriset 2017 för högstadiet gick till Veras Maras och för gymnasiet till Elisabeth Ennerberg.

– Jag är jättestolt, jag känner mig verkligen hedrad. Det är en ära att få ta emot det här priset. Jag har inte riktigt hunnit återhämta mig än, det kommer nog ta ett tag, säger Vedran Maras, lärare i engelska och svenska, på Stenhammarskolan i Flen.

Är det extra betydelsefullt att det är dina elever som nominerat dig?

– Absolut! Deras motivering var jättefin. Jag blev otrolig rörd.

”Hen gör undervisningen rolig och man längtar till nästa lektion. Vår lärare är den bästa läraren vi någonsin haft – hen stöttar en i allt och försöker hjälpa till med allt hen kan och har gjort engelskan till mitt favoritämne som från början var det ämnet jag gillade minst”, står det i elevernas motivering.

Vedran Maras berättar att han är lite av en nörd när det kommer till sina ämnen.

– Man måste nog nörda ner sig lite i sina ämnen för att vara riktigt engagerad. Jag försöker visa mitt intresse, inspirera och vara engagerad. Om man brinner för det man gör då sprider man engagemang.

– Det handlar också om att bygga goda relationer så eleverna känner förtroende och om att ha höga förväntningar på eleverna. Allt det i kombination, tror jag är viktigt.

Om Elisabeth Ennerberg, som undervisar i religion och historia på Täby Enskilda Gymnasium, skriver eleverna så här:

”Vem är en bra lärare? Jo, en sådan som ser att ingen person är den andra lik och att alla har sina olika behov. En sådan som anpassar sina lektioner och uppgifter efter sina elever. En som ibland stannar upp för att se till att alla hängt med så att ingen hamnar på efterkälke. Just en sådan lärare är vår lärare.

– Det känns jätteroligt. Jag fick reda på det igår så det är lite chockartat faktiskt. Men jag är otroligt glad, säger Elisabeth Ennerberg.

Hur är en bra religions- och historielärare?

– Det är viktigt att man kan sitt ämne ordentligt förstås. Och så försöker jag göra så att det funkar för alla elever, genom att göra olika saker varje lektion och det är viktigt att ha koll på att alla hänger med. Det känns jätteroligt att eleverna uppmärksammade det i sin motivering.

Vinnare i kategorin ”IT & Digitalisering” blev Sara Bruun, ämnesspanare på Lärarnas Riksförbund och en av Skolvärldens bloggare. Till vardags är hon förstelärare i engelska och IKT vid Ringsjöskolan i Höörs kommun.

– Det är otroligt hedrande, det är fantastiskt roligt. Det är ett bevis på att slitet man lägger ner faktiskt uppmärksammas och ger resultat, säger hon och tillägger:

– Det allra roligaste var när jag kom ner från scenen, då kom det fram en annan lärare till mig och sa att: ”Det här betyder så himla mycket för mig att du får detta priset. Du är min största inspirationskälla.” Läraren berättade att hen hade köpt in mina böcker till skolan och skulle börja med studiecirkel. Tårarna bara rann. Det betyder så otroligt mycket. Det är min största drivkraft att känna att jag kan hjälpa till, säger Sara Bruun.

Du går i bräschen för digitaliseringen i klassrummet. Vad behövs för att landets lärare ska bli bättre på att använda ny digital teknik i undervisningen?

– Dels krävs det en fungerande infrastruktur, att nätverket fungerar. Sedan krävs det utbildning. Det krävs jättemycket utbildning av landet lärare. Nu har jag ett intresse för detta och då lär jag mig automatiskt. Men har du inte det intresset måste man få lära sig och få träna tillsammans.

larargalan

Vinnarna Elisabeth Ennerberg och Vedran Maras gratuleras av LR:s ordförande Åsa Fahlén..

larargalan_5_av_13

Sara Bruun tar emot sitt pris.

| Foto: Rikard Landrin
fridolin_larargalan

Utbildningsminister Gustav Fridolin fotograferar Ragnar Sjölander, ordförande för LR Stockholm, och artisten Shirley Clamp.

| Foto: Karin Johansson
Kommentera