david_spak_syv_corona_dator

Studie- och yrkesvägledaren David Spak.

Syv

Syv i coronakrisen: ”Är dåligt rustade”

Studie- och yrkesvägledaren David Spak räds över hur landets skolor ska lyckas lösa distansvägledningen i coronakrisen.
– Man är dåligt rustade på digital vägledning rent generellt, säger han. 

Läs mer om coronaviruset här. 

Studie- och yrkesvägledaren David Spak, som även bloggar på skolvärlden.se, oroas just nu över att många skolor inte kommer att lyckas med att lösa studie- och yrkesvägledning på distans. 

– Det är inte alls självklart på många skolor i dag hur man ska lösa distansvägledningen digitalt. 

David Spak har arbetat mycket med att utbilda vägledare, huvudmän och organisationer i hur man arbetar med digitala verktyg i karriärvägledning. 

– Det visar sig nu att det har blivit ett jätteaktuellt ämne. Många har tidigare sagt att: ”det där med digitala prylar är inte någonting för mig” eller sagt att ”jag är för gammal för sådant där”. Men nu kan man med facit i hand säga att det kanske hade varit värt att ägna den där timmen åt att försöka lära sig det där digitala verktyget. 

Nu, mitt i coronakrisen, efterfrågar hans vägledarkollegor runt om i landet just utbildning som David Spak lär ut. 

– Många vägledare känner sig osäkra kring vilka verktyg man ska använda och hur man ska lyckas nå ut till eleverna. 

Hur väl rustade skulle du säga att landets vägledare är på det här området generellt? 

– Man är dåligt rustade på digital vägledning rent generellt. Jag skulle säga att den digitala kompetensen generellt är ganska god, men att det konkreta användandet av digitala verktyg är 50/50. Facit säger att vi har en äldre generation vägledare och de jag har mött har en högre tröskel in i teknikens värd, säger han och tillägger:

– Det ska gå att bedriva en bra vägledning av hög kvalitet på distans. Sedan är den stora frågan hur vi ska nå ut till eleverna. 

Vad är svaret på det tror du?            

– Svaret är nog tyvärr att de elever som är driftiga och har föräldrar som hjälper till kommer att få den vägledningen de behöver. De redan utsatta i skolan kommer att få det tuffare under coronatider och med distansvägledningen. Det är dessa vi måste säkerställa att vi når ut till. 

Ett bra råd, om man känner sig osäker kring distansvägledningen, är att ta hjälp av en kollega, menar David Spak.

– Våga fråga dina kollegor och ta reda på hur de arbetar digitalt med vägledning. För det finns många duktiga vägledare redan som arbetar med det här runt om i landet. Nu om någonsin så måste vi visa en hög solidaritet och hjälpa varandra. 

David Spaks största rädsla är att situationen kommer att påverka grundskolelevernas valmöjligheter till gymnasieskolan. 

 – De får kanske inte den vägledningen de i normala fall hade kunnat få. Det är inget som vägledarna personligen kan råda över, men det är min största farhåga. Jag hoppas att alla parter har en förståelse för den situationen vi står inför.   

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm