byggnads

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Slutreplik

SYV:are – vi behöver samarbeta för jämlikhet

Slutreplik ”Vi i Byggnads behöver hjälp med att nå ett jämställt samhälle. Så jag håller fast vid att jag gärna ser att ni SYV:are lyfter frågan om bygg för era kvinnliga elever”, skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm i en slutreplik.

Byggnads jobbar aktivt med att motverka machokultur. Vi informerar, ordnar seminarier, utbildar jämställdhetsansvariga och driver kampanjer. Bland annat. Vi lägger väldigt mycket tid och resurser på att skapa en byggbransch dit alla känner sig välkomna. Inte bara kvinnor och tjejer, utan även minoritetsgrupper. 

Så när David Spak påstår att vi inte skulle ha gjort vår hemläxa stämmer det inte. Ett av Byggnads prioriterade områden är jämställdhet, och målet är att vi ska ha minst 5 procent kvinnor som medlemmar 2022. I dag har vi en procent.

Visst, vi i Byggnads behöver hjälp med att nå vårt mål. Men det finns också ett större – och viktigare – mål i detta som inte handlar om byggbranschen. Det handlar om visionen om ett jämställt samhälle. Ett samhälle där människor är fria att göra de val som gör dem lyckliga, utan att begränsas av föreställningar om vad som anses manligt eller kvinnligt.

Att kvinnor är underordnade män är en samhällsstruktur som går igen överallt. I våra privatliv. I de skolor där ni SYV:are verkar. På alla arbetsplatser.

Alla arbetsplatser. Inte bara ute på byggena. 

Däremot så syns denna struktur tydligare hos oss. Inte sällan blir vi blir hårt anklagade. Ofta orättvist, kan jag tycka. För på det hela taget så är det inte värre än på andra ställen. Bara synligare, som sagt, eftersom branschen är så mansdominerad.

Så jag håller fast vid att jag gärna ser att ni SYV:are lyfter frågan om bygg för era kvinnliga elever. Det är nämligen troligare att de aldrig tänkt tanken att välja byggbranschen, än att deras manliga klasskamrater aldrig gjort det. Och så länge vi lever i ett ojämställt samhälle så kommer alla försök att behandla killar och tjejer exakt lika att resultera i att maktstrukturerna upprätthålls. Och det är väl ändå inte det ni SYV:are vill?

Den 10 mars kommer jag att träffa ett gäng SYV:are i Stockholm, och då kommer jag att fortsätta att diskutera det här med dem och även fråga vad ni i skolan behöver av oss som fackförbund för att få fler tjejer att upptäcka byggbranschen. Vår förhoppning är att ni vill hjälpa oss och tjejerna med detta. För ett mer jämställt samhälle och en bättre värld.

Johan Lindholm, förbundsordförande, Byggnads

Kommentera