jens_s_west_0

Jens West.

Debatt

Ta det lugnt, det ordnar sig aldrig – eller?

Debatt ”Just nu finns en unik chans att bygga en gemensam grund: Skolan och förskolan är det sista vi stänger. Den är viktig och lärande är framtiden”, skriver Jens S West, universitetsadjunkt i pedagogik.

Man kan få många visdomar och råd av utbildare, handledare och mentorer. Det råd som fastnat ordentligt hos mig är just: ”Ta det lugnt, det ordnar sig aldrig”.

Det kan ju i sig låta förbaskat tråkigt och hopplöst, men använd klassisk perspektivväxling och tänk dig att du är rektor eller lärare och står i mitten av allt. I mitten av kravbilden som byggs upp av samhället genom lag, myndigheter, huvudmannen, fackföreningar, vårdnadshavare och inte minst elever. Lärare och rektorer känner också krav ifrån sina kolleger även om det allt som oftast är där ”vi” finner vårt stöd.

Det Gunnar Berg menade och förklarade, med sitt påstående, i mina ögon numera visdomsord, är att man i skolan inte ska sträva efter den perfekta verksamheten, att drivas av en perfektion, för det går inte att balansera så många faktorer som man har runt omkring sig i skolans värld. Ibland måste man välja vad som är kritiskt i stunden och hur viktiga olika frågor är just nu, och agera där, även om det betyder att annat tillfälligt fallerar.

Gunnar föreläste när jag gick rektorsprogrammet och det är klart att han hade många fler saker att förmedla som fick fäste, så som ”rektors frirum” och konsten att arbeta med ett systematiskt kvalitetsarbete som värnar om en god kultur på skolan snarare än att bekräfta huvudmannens mål. Men just ”ta det lugnt, det ordnar sig aldrig” kändes många gånger som en lättnad som rektor.

Men i dag, just nu, så känner jag faktiskt för första gången att det trots allt kommer att ordna sig. Visst är det konstigt hur en kris kan föra människor samman att finna gemensamma, fundamentala gemener – jag är på riktigt stolt över att vara en del av svenskt samhälle, en del av läroväsendet och att ha arbetat i svensk skola. 

Lärande är grunden – Statsministern vidtar åtgärder mot bakgrund i myndigheters forskning och råd, och statsråden vänder sig till sina departement och inhämtar information. Högskola, universitet, vuxenutbildningar och gymnasiet går över till distansutbildning, men fortsatt är lärandet det fundamental – inte minst det egna ansvaret för lärandet kommer i fråga för eleverna och blir jätteviktigt.

Jag blir smått irriterad när delar av den tidigare beskrivna skaran, den runt lärare och rektorer, som Gunnar Berg för övrigt kallar korstrycket, i dessa tider går ut och söndrar ner varje uttalande från myndigheter och regeringen i tolkningar som spelar dem mest väl rent populistiskt. Ge er!

Just nu finns en unik chans att bygga en gemensam grund: Skolan och förskolan är det sista vi stänger. Den är viktig och lärande är framtiden. Att barn går i skolan är viktigt även för att samhället ska fungera, vuxna måste jobba – framför allt de som bidrar på alla sätt för att sjukvården ska fungera. 

Du som jobbar i skolan är det viktigaste vi har, det var så länge sedan så många var överens i den frågan – varför då jobba för argumentationen att skolan ska stängas? Erkänn, stärk, motivera och hylla de som jobbar i skolan. Snälla, gör det och inget annat!

I dag är det på grund av corona, ett virus som skapat en världsomfattande pandemi. I morgon så är det för att alla förstod att när det är kris, då finns det något som bär stora delar av vad som är viktigt i samhället.

Det ordnar sig, skolan i Sverige står pall och dem ska vi fortsätta hylla, alltid, oavsett!

Jens S West, universitetsadjunkt i pedagogik och avdelningschef på Mälardalens Högskola, före detta rektor i grundskolan

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Skolvärlden.
Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm