kristdemokraterna

Ebba Busch Thor talade i Almedalen.

| Foto: Marcus Johnson, Leanderfotograf
Almedalstalet

Talade om assistenter – men inom vården

Lärarkåren går på knäna och det debatteras om assistenter som avlastning till kringsysslor. 
KD:s partiledare Ebba Busch Thor talade i Almedalen om assistenter för att avlasta och ge mer tid för professionen – men inom vården.

kristdemokraterna_publik
Skolan i Ebba Busch Thors tal

Tid åt skolfrågor: 0.

Punchline: ”Stefan Löfvens samhällsbygge kommer att falla ihop som ett fuskbygge”.

Publik: 1 700.

Läs hela talet här.

När Ebba Busch Thor klev upp på scenen för andra gången sedan hon valdes till ny partiledare för Kristdemokraterna i april förra året, vajade den svenska flaggan på den digitala skärmen bakom henne.

Och hon inledde med orden:

– Sverige, Sverige, älskade land.

Hon pratade om jordgubbar, ängar och hagar, frihet och rättigheter som många bara kan drömma om. Hon radade upp svenska framgångsrika företag och artister och hyllade strävsamma människor som gör att hoppet om ett bättre Sverige lever, men konstaterade samtidigt att Sverige befinner sig i en värderingskris med exempel som sexbrott mot kvinnor på festivaler och svenskar som åker till Syrien och strider för IS.

Kris är också vad Kristdemokraterna befinner sig i. Opinionssiffror visar på en rekordlåg nivå för partiet och i TV4:s novusmätning ser fyra av tio KD-väljare Ebba Busch Thor som en belastning för partiet.

När KD-ledaren talade om ett förstatligande av sjukhusvården och att hennes parti föreslår 2 600 fler anställda för att avlasta professionen inom vården kunde Ebba Busch Thor lika gärna ha talat om lärarnas vardag.

– Vi måste se till att sjuksköterskor har tid att vara sjuksköterskor och undersköterskor måste ha tid att vara undersköterskor. Därför föreslår vi 2 600 fler anställda i vårdserviceteam för att avlasta professionen med uppgifter som behövs på ett sjukhus, men som inte kräver längre vårdutbildning. Det skulle ge mer tid för just vård i vården.

Den liknande situationen för lärarna och den svenska skolan nämnde hon inte alls. Däremot att språkinlärning och samhällsorientering ska vara obligatoriskt för nyanlända redan från början. SFI, svenska för invandrare, ska starta direkt.

Som de tidigare talarna under Almedalsveckan gick Ebba Busch Thor även in på brexit och turbulensen i Europa och om vikten av att stå upp för alla människors lika värde.

– Vi ska stå upp för rätten att vara kristen i Damaskus, kvinna i Husby, jude i Malmö, homosexuell i Orlando. De mänskliga rättigheterna måste gälla alla, alltid, sa hon.

Kommentera