yrkesutbildning_malar_elev
Mästerskap

Tävlingarna som ska lyfta utbildningarna

Högstadieelever, lärare och studie- och yrkesvägledare är målgruppen när både SM och EM i yrkesskicklighet hålls i Sverige i år. Tävlingarna ska lyfta yrkesutbildningens status – men de är också plattformar för att samla branschorganisationer och skolrepresentanter.

Worldskills Sweden
  • Worldskills är en medlems­organisation som instiftades 2011 och verkar för tillväxt och stärkande av yrkestävlingar världen över.  
  • Worldskills Sweden drivs av Svenskt Näringsliv, LO och staten genom Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan. Evenemangen är en del av ”2016 – yrkesutbildningens år”. 
  • Yrkes-SM äger rum på Malmömässan 11–13 maj 2016.
  • Euroskills arrangeras på Svenska mässan i Göteborg 30 november–4 december 2016.
  • Yrkes-VM 2017 går av stapeln i Abu Dhabi 14–19 oktober 2017.
  • Branschorganisationerna sköter uttagningarna till de svenska mästerskapen. 
  • Deltagarna är unga, vuxna gymnasieelever och yrkes­aktiva som är 15–25 år gamla. 

Trädgårdsanläggare, rörmokare och undersköterska. Det är några av de 38 yrken det går att bli mästare i, när World­skills Sweden arrangerar yrkes-SM i Malmö i maj och senare yrkes-EM i Göteborg i december. 

Syftet är att höja status, kvalitet och intresse för yrkesutbildningen. 

– Framförallt vill vi synliggöra yrkena och yrkesskickligheten i samband med tävlingarna, säger Lena Sjöstrand, projektledare på Euroskills (yrkes-EM), som för första gången arrangeras i ett skandinaviskt land. 

De huvudsakliga besökarna är högstadieelever som ska välja sin gymnasieutbildning. 

– Det är som ett stort studiebesök i olika yrkesvärldar, där tävlingarna är den röda tråden. Vi visar vilka framtidsmöjligheter som finns och vilka jobb utbildningarna kan leda till, men det handlar också om att få upp lärarnas kunskap om framtidens branscher och arbetsmarknad. Det kommer att finnas en lärarhandledning som kan användas av lärarna innan, under och efter besöket. 

Evenemangen är en viktig plattform för branschorganisationer och skolrepresentanter, menar Lena Sjöstrand. 

– Det är ett väldigt bra tillfälle att samlas kring frågor som yrkens status, matchningsproblem och ungdomsarbetslöshet, säger hon. 

Båda mästerskapen bjuder också på prova på-aktiviteter, information, seminarier och studie- och yrkesvägledning. 

Kommentera