skyddsrockar

My Härstedt, textilslöjdslärare på Ringsjöskolan i Höör. Till höger syns prototyperna av skyddsrocken. Foto: Privat

Corona

Textilslöjdsläraren syr egna skyddsrockar till vården

I skånska Höör försöker man lösa bristen på skyddsutrustning inom vården med hjälp från skolans värld. Textilslöjdsläraren My Härstedt designar och syr egna skyddsrockar till kommunen.

Coronakrisen har lett till att skyddsrockar är en bristvara i Sverige. I Höörs kommun i Skåne har man under den rådande pandemin haft väldigt svårt att få in skyddsutrustning till vården.

Situationen har fått kommunen att tänka om och nu väljer man att gå en alternativ väg för att reda ut problemet. Lösningen? En textilslöjdslärare i grundskolan.

My Härstedt, arbetar till vardags på Ringsjöskolan i Höör, och har nu fått uppdraget att leda projektet där hon designar, ritar upp mönster och syr skyddsrockar till vården.

– Det var någon som tipsade om att jag håller på mycket med att sy själv och att jag designar egna grejer. Sedan blev jag kontaktad av kommunens vård- och omsorgsavdelning som frågade om jag var intresserad av att hjälpa till med detta. Jag blev paff när de hörde av sig och bad om min hjälp, säger hon.

Varför ville du vara med och hjälpa till med detta? 

– Det känns jättestort att kunna hjälpa till. För min del är det en självklarhet. Kan man bidra med någonting som underlättar för vården och andra människor som arbetar inom området så är det klart att man ska göra det, säger hon och fortsätter: 

– Jag får inget betalt för att göra detta, det har aldrig varit huvudsyftet. Jag vill bara verkligen hjälpa till med det jag kan. 

My Härstedt har sedan start hunnit sy upp några provexemplar av skyddsrockarna som kommunens medicinskt ansvarige sjuksköterska har, efter några prover, godkänt.

– Jag gjorde de första prototyperna i lite poppigare färgglada färger, men det landade till slut i enfärgat grått. Nu har jag hjälpt till med att köpa in tyger och tagit fram en design. Skyddsrockarna är i bomullsmaterial som de kan tvätta. Det viktigaste var att man kunde återanvända och tvätta rockarna i höga temperaturer. 

En utmaning har varit att designa en modell i en och samma storlek, så att skyddsrockarna ska kunna bäras av all vårdpersonal, berättar hon. 

– Jag har gått runt här på skolan och använt mina kollegor som klädmodeller, haha. Så alla har verkligen bidragit och hjälpt till.

Nästa steg kommer vara att tillverka skyddsrockarna och man räknar med att det kommer att tillverkas omkring 500 stycken. 

Ett antal frivillighetsorganisationer, som exempelvis Röda korset, har anmält sig frivilliga och vill hjälpa till att sy. Samtidigt efterlyser lärarkollegor på skolan att elever i Höör ska ställa upp och hjälpa till. 

– Jag har precis lämnat ifrån mig mönstret och nu ska det digitaliseras. Sedan finns det ett företag här i Höör som ska skära ut tygdelarna så att det verkligen ska vara idiotsäkert för dem som ska sy det, säger My Härstedt.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm