annie_loof2

Annie Lööf under sitt tal i Almedalen.

| Foto: Marcus Johnson, Leanderfotograf
Almedalstalet

Tre sekunder skola i Annie Lööfs Almedalstal

Hårdare straff mot könsstympare och stenkastare och slopade arbetsgivaravgifter stod på Centerpartiets agenda i Almedalen. Skolan fick nöja sig med en kort trevare om starkare band mellan utbildning och yrkesliv.

centerpartiet_publik
Skolan i Annie Lööfs tal

Tid åt skolfrågor: Tre sekunder.

Punchline: ”Jag är inte beredd att låta en ny underklass växa fram”.

Publik: 3 200.

Läs hela talet här.

Centerpartiet är småföretagarnas skyddshelgon och var även så denna kväll i Almedalen, när Annie Lööf målade upp bilder av ett sönderfallande Sverige och en sönderfallande värld. Boten är jobb, och i den bilden inkluderas bara skolan så till vida att Centerpartiet vill ha fler yrkesskolor och tydligare koppling mellan utbildning och yrkesliv, till exempel genom branschskolor.

– Att ha ett jobb skapar trygghet, att ha ett jobb är att inte somna med en klump i bröstet och vakna med ett hjärta som rusar, sa Annie Lööf.

Därför vill Centerpartiet reformera arbetsmarknaden, med en prislapp på 12 miljarder kronor.

– Vi måste lyssna på småföretagen. Det är de som skapar jobben. Satsar man på småföretagen satsar man på jobben, säger Annie Lööf.

Receptet mot ett tudelat Sverige där skiljelinjen går mellan de som har och de som inte har ett jobb är enligt Annie Lööf fler enkla jobb, tredubblat tak för RUT-avdraget och att göra fler branscher RUT-avdragsvänliga. Andra reformer som Centern tar med sig till en eventuell framtida alliansregering är slopad arbetsgivaravgift. Dels under de två första åren för den som anställer någon som tidigare inte har haft ett jobb, dels en helt slopad avgift för unga under 18 år.

Samtidigt vill Centerpartiet introducera en ny anställningsform för nyanlända, så kallade ingångsjobb, med lägre lön.

Problemen med stenkastning mot poliser och räddningspersonal vill Centern lösa genom strängare straff samtidigt med sociala insatser. Räddningspersonal ska också omfattas av samma juridiska skydd som polisen.

– Det är rättsstaten som står under attack, menade Lööf.

Strängare straff ska också drabba dem som könsstympar unga flickor. I Sverige finns en riskpopulation som måste tas på allvar, enligt Annie Lööf.

– Det är en grym sedvänja, detta handlar inte om religion – det är en fasansfull tradition. Den som stympar barn ska dömas.

Kommentera