pengar-810

Vinsterna i välfärden bör regleras hårdare, menar två av tre.

Undersökning

Två av tre: reglera vinster hårdare

Två av tre efterfrågar hårdare reglering av vinster i välfärden, och drygt hälften anser att skolan fått sämre kvalitet de senaste tio åren. Det visar en undersökning beställd av LO. 

Undersökningen ”Allmänheten om vinster i välfärden” visar att två av tre svenska medborgare vill reglera vinster i välfärden hårdare. Sex av tio uppger dessutom att kvaliteten inom både skola och omsorg blivit sämre de senaste åren. Det rapporterar Dagens Arena.

– Vi har sett en rad missförhållanden i välfärden avslöjas, men det här ger en mer konkret bild över svenskarnas tilltro till välfärden och åsikterna om vinstreglering, säger Tobias Gerdås, LO, enligt Dagens Arena.

Dessutom menar två av tre att de inte upplever att den nya regeringen än så länge lyckats begränsa vinsterna bland välfärdsaktörerna.

– Många har jublat för att utredningen om vinster i välfärden har tillsatts, men de känner inte att något har hänt. Vi har fortfarande världens mest liberala system när det kommer till privat ägande i välfärden, säger Tobias Gerdås enligt Dagens Arena.

Undersökningen, som beställdes av LO, genomfördes av Novus mellan 29 januari till 4 februari 2015. Resultatet baseras på svar från 1647 slumpmässigt utvalda personer mellan 18–79 år. 

Kommentera