Tyska populärt i Uppsala

Tyska är inne. I alla fall på Eriksbergsskolan i Uppsala.- Vi har jobbat målmedvetet för att få många att välja tyska, säger rektor Lisa Wolf.

Studieresor till Tyskland, gratis språkresor, tyska landslagsspelare och den tyske ambassadören på besök i skolan. Det är bara några ingredienser i satsningen på tyska i kommunala Eriksbergsskolan i Uppsala.
– Det började 2005 då min man, som är från Tyskland, kom i kontakt med Goetheinstitutet. De ville samarbeta med svenska skolor, säger Lisa Wolf.

Snart inleddes ett samarbete med institutet och sedan några år är skolan med i ett världsomspännande nätverk för att öka intresset för tyska PASCH, partner der Zukunft (framtidens partner). Satsningen på tyska är populär bland skolans högstadieelever.
– Det är klart att många lockas av utbytet vi har med tyska skolor och möjlighet att kunna delta i språkkurser på sommarlovet utan kostnad. Tio av våra elever var i väg i fjol och sex den här sommaren.
– Men vi har också satsat hårt på undervisningen och har en nyanställd lärare i tyska som har tyska som modersmål och kan förstärka det kommunikativa inslaget i undervisningen.

Många elever som börjar läsa tyska på Eriksbergsskolan fortsätter också med tyska på gymnasiet.
– Intresset för tyska har ökat bland våra elever och på sikt tror jag absolut att intresset kommer att vara stabilt. Tyska språket har ju haft en kulturbärande roll i Europa. Det försvinner inte bara. Kan man bara avdramatisera svårigheten med grammatiken tror jag att vi kan attrahera våra ungdomar, säger Lisa Wolf.

Vad ger du för råd till skolor där tyskan håller på att försvinna?
– Se till att anställa bra lärare. Det ska vara entusiaster eller visionärer. De ska ha förmågan att entusiasmera och samarbeta över ämnesgränserna, säger Lisa Wolf. 

Kommentera