Kriget i Ukraina

Ukrainas lärarfack levererar kläder och mat till krigets offer

ukraina-humanitart-stod

En volontärarbetare på ett lager för humanitärt bistånd i staden Khust i Ukraina, mars 2022.

| Foto: Olga Vladimirova / Shutterstock
Så kan du bidra
  • Om du vill bidra till Lärarnas Riksförbunds insamling till förmån för Ukrainas lärarorganisationer, swisha valfri summa till 123 271 40 12.
  • Alla pengar som kommer in går direkt till fackförbund i Ukraina.
  • När du swishat kommer du inte att få en bekräftelse eller ett ”gåvobevis”, utan du överlåter då åt LR att ansvara för att gåvan kommer fram.
  • Insamlingen pågår så länge kriget varar.

Regionala fackliga kontor har blivit knutpunkter för distributionen av förnödenheter under Rysslands krig i Ukraina. Samtidigt fortgår arbetet för lärares arbetsmiljö och löner.
– Alla dessa aktiviteter behövs tills Ukraina finns igen, säger förbundsordförande Georgiy Trukhanov.

Sedan invasionen inleddes i slutet av februari har Ukrainas fackförbund för lärare och forskare, Trade Union of Education and Science Workers of Ukraine (TUESWU) delvis fått ställa om sin verksamhet. Vid sidan av det fackliga arbete som fortfarande är möjligt att genomföra bidrar de med humanitär hjälp i form av bland annat mat och kläder till landets hårt drabbade civilbefolkning, rapporterar tidningen Universitetsläraren.

– De regionala fackliga kontoren har blivit knutpunkter för att distribuera humanitärt bistånd och psykologiskt stöd till de som behöver. Förbundet ger också ekonomiskt stöd till fackliga medlemmar vars hus har totalförstörts, säger förbundsordförande Georgiy Trukhanov till tidningen.

Han berättar att fackförbund från flera länder i EU samt Japan, Australien Kanada, USA och Brasilien skickar stöd till TUESWU och dess humanitära arbete.

– Många länder hjälper ukrainare som tvingats fly med boende, kläder och mat. Vi uppskattar stödet till vårt folk otroligt. När systerorganisationer från Rumänien, Polen, Slovakien, Moldavien, Lettland, Litauen, Estland och många andra länder började bidra med hjälp förstod vi att ukrainarna inte är ensamma i det här hemska som händer, säger han.

LR har startat insamling

I Sverige har Lärarnas Riksförbund initierat en insamling till TUESWU och Free Trade Union of Education and Science in Ukraine, VPONU, som också organiserar lärare (se faktaruta för information om hur du kan bidra).

Georgiy Trukhanov berättar att många lärare och forskare har valt att stanna kvar i landet för att fortsätta jobba, och att vissa som flytt till andra länder eller säkrare delar av Ukraina fortsätter att undervisa på distans.

  • Läs Skolvärldens intervju med läraren Yulia på plats i Ukraina som bedriver distansundervisning i engelska medan bomberna faller.

TUESWU organiserar arbetstagare i landets hela utbildningssektor och i januari 2022 uppgick medlemsantalet till omkring 1,4 miljoner. Hur många av dem som är kvar idag eller när kriget tagit slut är svårt att överblicka idag.

– Med tanke på att många människor är på flykt och på att det är svårt att samla in fullständig information om antalet ukrainska flyktingar utomlands kan vi inte förutse hur många medlemmar som blir kvar, säger Georgiy Trukhanov.

Har framtidshoppet kvar

Han är övertygad om att Ukraina kommer att gå segrande ur kriget och att det är viktigt att facket även fortsätter med sitt kärnuppdrag, att jobba för lärarnas arbetsmiljö, löner och bättre villkor.

– Alla dessa aktiviteter behövs tills Ukraina finns igen. Och Ukraina kommer att finnas kvar och landet kommer att frodas.

Kommentera