Ukraina

Ukrainska elever ska få snabb skolgång i Sverige

lina_ukraina

”Som utgångspunkt kommer utbildningen att ske enligt svensk läroplan med studiehandledning på modersmålet utifrån elevernas behov”, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S).

| Foto: Regeringskansliet/Shutterstock

Regeringen garanterar att ukrainska flyktingbarn snabbt kommer att få undervisning – i någon form. En del börjar i svensk skola medan andra får fjärrundervisning.
– Som utgångspunkt kommer utbildningen att ske enligt svensk läroplan med studiehandledning på modersmålet utifrån elevernas behov, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S).

Alla barn som anlänt från Ukraina, och som beviljas uppehållstillstånd, har rätt till skolgång men inte skolplikt. Den senare gäller enbart för barn folkbokförda i Sverige.

– Det innebär att antal barn från Ukraina som anländer till Sverige inte nödvändigtvis återspeglar hur många barn som kommer börja i svensk skola, sade Lina Axelsson Kihlblom (S) enligt TT på dagens pressträff.

En del ukrainska barn kommer alltså inte att gå i svenska skola utan i stället följa ukrainsk undervisning på distans.

– Som utgångspunkt kommer utbildningen att ske enligt svensk läroplan med studiehandledning på modersmålet utifrån elevernas behov. Om det är så att vi skulle upptäcka att de inte deltar i någon sorts undervisning alls, ja då har vi ett problem. Men vi är inte där i dag, tillägger hon.

Attrahera språkkunniga

För att möta upp till behoven får Skolverket i uppdrag att attrahera personer som kan kommunicera med ukrainska elever att söka jobb på skolorna.

På TT:s fråga om det finns beredskap inom skolhälsovården för att möta elever som mår psykiskt dåligt, svarar skolministern:

– När jag är i dialog med bland annat SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) och fristående huvudmän så tar man höjd för det här. Det här är en viktig del av mottagandet i skolorna. Det finns en beredskap för det i dag.

Strax före Lina Axelsson Kihlblom fick ordet noterade integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) att vi ser den den snabbast växande flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget.

– Enligt FN är 10 miljoner människor på flykt, 6 miljoner inom landet, och fyra miljoner som sökt sig till andra europeiska länder.

Ungefär 90 procent av dessa är kvinnor och barn.

­– Alla kommuner i Sverige måste ta sitt ansvar. Vi vill säkerställa en jämn fördelning över Sverige, sade Ygeman.

20 000 ukrainare

I dag passerades 20 000-strecket för hur många ukrainare som ansökt om uppehållstillstånd i Sverige, uppgav Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Migrations- och integrationsminister Anders Ygeman uppskattar att den siffran har tiodubblats, minst, fram till midsommar. Det säger han i en intervju med SVT:s 30 minuter.

– Vi är lite mer än två procent av EU:s invånarantal och ungefär tre procent av EU:s ekonomi. Då hamnar vi runt 200 000 eller 300 000.

Kommentera