gustav_och_christer

Christer Nylander (L) och Gustav Fridolin (MP).

| Foto: Mårten Färlin
Nytt förslag

Undantag från fria skolvalet för nyanlända

Låt kommuner göra undantag från fria skolvalet och närhetsprincipen för att ge plats åt nyanlända elever. Det föreslår en utredning som lämnades till regeringen i dag – som får hård kritik från Liberalerna.

Under fredagen lämnade Ebba Östlin över sin snabbutredning till regeringen, med förslag på hur bland annat populära friskolor med kö ska kunna ta emot nyanlända elever. Det för att motverka den skeva fördelningen av nyanlända mellan skolor i landet.

– Vi har ett läge där 4 procent av skolorna har tagit emot en tredjedel av alla nyanlända elever. Det är helt oanständigt att vi mitt i den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget har vita fläckar på den här kartan, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i samband med överlämningen, enligt DN.

För att få en jämnare fördelning av nyanlända ska friskolor enligt förslaget ges möjlighet att ha en kvot på 5 procent av elevantalet reserverat för nyanlända.

Dessutom föreslår utredaren att kommuner ska få göra undantag från det fria skolvalet och närhetsprincipen när eleven ska placeras. Men bara om det finns särskilda skäl, gällande kommunens mottagande av flyktingar.

Bakgrunden till utredningen är en uppgörelse mellan regeringen och alliansen, där de kom överens om åtgärder för att förbättra mottagandet av nyanlända.

Men förslaget om undantag från det fria skolvalet får nu hård kritik från Liberalernas skolpolitiske talesperson Christer Nylander, enligt DN.

– Det är i grunden viktigt att fler kommuner och fler skolor tar ansvar. Men de här förslagen är en väldigt kraftig inskränkning i det fria skolvalet där man flyttar mycket makt från föräldrar till kommunalpolitiker. Vi kommer att göra vad vi kan för att det här inte ska komma igenom i riksdagen säger han till tidningen.

Han vill istället att nya skolor ska placeras på ett sätt som gynnar nyanlända, samt att informationen om det fria skolvalet förbättras.

Kommentera