Organisering

Uppmaningen inför omröstningens slutspurt: ”Varje röst är viktig”

Johan Magnusson omröstning

Skaraborg är först att passera 50 procents deltagande i medlemsomröstningen om ny organisering. ”Engagemang smittar”, säger distriktsordföranden Johan Magnusson.

Medlemsomröstning

Medlemsomröstningen är inne på slutspurten.
Skaraborg leder – och blir först att passera 50 procents deltagande.
– Men jag hoppas att fler fortsätter rösta in i det sista, säger distriktsordföranden Johan Magnusson.

Fram till den 15 januari kan fullbetalande medlemmar i Lärarnas Riksförbund rösta om en eventuell framtida ny organisering i federationen Sveriges Lärare.

– Vi stänger omröstningen 23.59 på kvällen då. Det är roligt att Skaraborg når målet – 50 procent – redan under fredagen, säger kanslichefen Andreas Mörck.

Men flera distrikt har en bit kvar till det målet. Vad tror du det beror på?

– Vi hoppas självklart på en stark spurt över hela landet. En del medlemmar vill förmodligen hinna sätta sig in i frågan så noggrant som möjligt och väntar med att rösta tills de sista dagarna. Sedan måste man ta i beaktande att lärarna har mycket att göra och att covid gjort läget ännu mer stressigt. Kanske det också finns en andel där andra frågor – som lön och arbetsmiljö till exempel – är viktigare för just dem, säger Andreas Mörck.

Bilda en egen uppfattning

Vad har Lärarnas Riksförbund gjort under valspurten?

– Massor! Vi jobbar bland annat hårt med riktade mejlutskick och jag kan som ett exempel nämna att vi uppvaktar distrikten i och runt Stockholm, Göteborg och Malmö hårt. Där finns det många medlemmar som inte har röstat ännu, säger Andreas Mörck.

Johan Magnusson berättar om strategin i Skaraborg:

– Vi uppmanade tidigt våra LR-föreningar att ha medlemsmöten i anslutning till den 20 januari, då omröstningen startade. Ambitionen var att så många som möjligt skulle få tid att sätta sig in i det vi röstar om och bilda sig en egen uppfattning.

”Skönt inför sportlovet”

Efter det har mycket handlat om påminnelser.

– Jag har mejlat föreningsombuden och bett dem uppmana lokalombuden på skolorna att prata med medlemmarna. Sedan har vi ju mejlat direkt till medlemmarna i Skaraborgsdistriktet. Men jag tror att väldigt mycket beror på personliga möten. Engagemang smittar, säger Johan Magnusson.

Ni kommer passera 50 procent under fredagen. Kommentar?

– Det är skönt att höra så här inför vårt sportlov! Men jag passar också på att uppmana alla att vara med i omröstningen. Varje röst är viktig, säger Johan Magnusson.

Kommentera