isakut

Isak Skogstad har inga politiska planer, utan återvänder till lärarutbildningen.

Lärarutbildning

”Utbyggnaden av lärar- utbildningen gör mig upprörd”

Isak Skogstad, avgående ordförande för Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening, lämnar sin post med skarp kritik mot utökningen av lärarutbildningarna.
– Trots våra larm om bristfällig kvalitet fortsätter regeringen att bygga ut, säger han.

Då väljs ny ordförande

Lärarnas Riksförbunds studentförening har sitt konvent i helgen 3 – 5 mars 2017, då väljs ny ordförande. Isak Skogstad har varit ordförande mellan 2015 och 2017.

Nu när du inte behöver vara diplomatisk längre, vad rasar du över?

– Regeringen, som trots våra larm om bristfällig lärarutbildning, fortsätter att bygga ut den. Deras fokus på kvantitet i stället för kvalitet gör mig upprörd.

Lärarutbildningen har genomgått många reformer, och alla har syftat till att lösa de problem som finns, men de har inte lyckats. Jag är inte främmande för en genomgående reform, trots att det inte är populärt.

Vad är det som behövs?

– Dels behöver utbildningen kopplas tydligare mot praktiken, själva klassrummet. Dels krävs en kraftig utbyggnad av övningsskolorna. Det behövs högre kunskapskrav och både antalet platser på utbildningarna och antalet lärosäten måste minskas. Sedan måste forskningen som studenterna läser vara bättre. Mer hjärnforskning och mindre pedagogisk litteratur.

Vad är du mest stolt över?

– Man blir lite ambivalent, men det är att vi har satt frågan om bristande lärarutbildning på agendan. Flera politiska partier har kommit med konkreta förslag och vi har synts i media mer än någonsin förr. Jag kommer inte att kunna släppa den skolpolitiska debatten.

Vad ska du göra efter helgen?

­– Jag ska gå färdigt min utbildning och förhoppningsvis börja jobba i skolan. Jag är ämneslärare i samhälls- och religionskunskap, och svenska som andra språk.

Kommentera