Nytt avtal

Uthyrda lärare får kollektivavtal

Nu får lärare som hyrs ut av bemanningsföretag ett kollektivavtal. Detta efter att Bemanningsföretagen har träffat kollektivavtal med Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund. 

Det nya kollektivavtalet innebär att lärare som anställs för att hyras ut till skolor nu får samma grundvillkor som de lärare som är anställda direkt av skolan. Avtalet innehåller samma anställningsformer som andra avtal inom skolan. Med tillsvidareanställning, provanställning och visstidsanställning. Avtalet reglerar även vad som händer när läraren inte är uthyrd. Då utbetalas ersättning enligt en garantiregel.

Lärare som anställs av bemanningsföretag har också rätt att tacka nej till ett uppdrag. Den som tackar nej blir då tjänstledig utan lön. Rätten att tacka nej är unik för bemanningsföretag. För att avtalet ska bli giltigt måste företaget eller facket begära att avtalet ska börja gälla.

Avtalet är anpassat till skolans speciella värld, vilket innebär att det är bättre anpassat för anställning och uthyrning av lärare än Bemanningsföretagens tjänstemannaavtal, som hittills tillämpats för lärare. Lärare som anställs i bemanningsföretag för att hyras ut till skolor har individuell lönesättning, precis som skolornas egna lärare.

Bemanningsföretagen är en arbetsgivar- och branschorganisation för personaluthyrnings-, omställnings- och rekryteringsföretag med över 500 medlemsföretag, varav över 440 är auktoriserade bemanningsföretag och/eller auktoriserade omställningsföretag. Bemanningsföretagen ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

Kommentera