Ryssland

Vägrade lära ut Putins propaganda – nu tvingas han fly landet

kamran-utbombat-hus

Läraren Kamran Manafly riskerar 15 års fängelse som landsförrädare om han återvänder till Ryssland. Till vänster ett hus i Kiev efter Rysslands inledande attack mot huvudstaden i slutet av februari.

| Foto: Shutterstock och Instagram

Läraren Kamran Manafly fick sparken från skolan i Moskva för att han skrev på instagram att han vägrade undervisa eleverna i propaganda om kriget i Ukraina.
– Rektorn sa att hon skulle göra allt för att jag skulle få fängelse i 15 år. Jag tvingades fly från Ryssland i panik, säger han till Skolvärlden.

Skolvärlden når den 28-årige geografiläraren på hemlig ort.

– Jag var tvungen att fly så fort jag kunde. Efter att ha tagit avsked från mina föräldrar och min flickvän tog jag mig ut till flygplatsen och lyckades komma med på ett plan. Det spelade ingen roll var jag hamnade, säger Kamran Manafly.

Lättnaden av att ha kommit ut ur Ryssland börjar bytas mot känslor av oro och sorg.

– Just nu försöker jag bara få ordning på mina identitetshandlingar och andra dokument. Men jag undrar vad myndigheterna i det här landet kommer säga? Jag har ju inte agerat politiskt och är inte aktiv i en proteströrelse. Jag har bara försökt göra mitt jobb som lärare. Det anses ju inte vara farligt här, säger han.

Kamran Manafly fortsätter:

– Sedan börjar jag landa i tankar om när jag kommer kunna träffa min familj. Kommer jag någonsin att se dem igen? Det är en smärtsam insikt om att jag flytt från mitt eget liv. Det finns inte mycket kvar av det som var min tillvaro i Moskva, säger han.

Allt började med en post på hans privata instagram den 8 mars.

– Jag ville helt enkelt inte undervisa mina elever i beställd propaganda, säger Kamran Manafly.

Joachim Kerpner, reporter på Aftonbladet, har översatt delar av den propagandamanual lärarna på skola 498 i Moskva förväntas använda i undervisningen:

Efter statskuppen 2014 har grannfolket i söder blivit infekterat med fascism och nazism och ryskspråkiga ukrainare i landets östra delar behandlas illa. Ukraina var på väg att anfalla Donbass och ville ta tillbaka Krim med våld, samtidigt som ett kärnvapenkrig hotade om Ukraina blev Nato-medlem. Därför måste president Vladimir Putin befria Ukrainas rysktalande befolkning med en militär specialoperation.

– För er svenskar är det säkert inte särskilt svårt att förstå att det här kunde jag helt enkelt inte lära ut till mina elever och det var bakgrunden till att jag skrev att jag måste följa mitt samvete på instagram den 8 mars, säger Kamran Manafly till Skolvärlden.

Dagen efter blev han inkallad till rektorn och beordrad att ta bort inlägget från instagram.

Kamran Manafly vägrade.

– Ytterligare ett par dagar senare blev jag avskedad, säger han.

Men det slutar inte där.

Rektorn, Tamara Gordzejko, är politiker inom Putins maktparti Enade Ryssland.

– Hon hade flera möten med lärarna på skolan. Hon visade bilder från mina stipendieresor i olika västländer som jag postat på Instagramkontot och sa att jag var en landsförrädare och amerikansk agent och att jag fick betalt i dollar, säger Kamran Manafly.

Han förbjöds att undervisa i Ryssland på livstid.

– Men rektorn sa att hon skulle använda den nya lagen som förbjuder att man sprider fejkade nyheter i Ryssland mot mig. Tamara Gordzejko menade verkligen allvar när hon sa att hon skulle göra allt för att jag skulle dömas till det strängaste straffet på 15 års fängelse. Då blev jag livrädd, säger Kamran Manafly.

Den 16 mars flydde han utomlands.

– Jag har kontakt med en del elever som skriver till mig och berättar vad som sägs om mig på skolan och det är inga roliga saker. Men jag uppskattar kontakten. Jag längtar tillbaka till ungdomarna och till mitt jobb som lärare. Kanske ändrar det sig någon gång i framtiden så att jag får undervisa igen. Det är i alla fall min dröm, säger han.

Har du kontakt med dina gamla kollegor?

– Det här är jobbigt att prata om. Det är en stor sorg för mig, men jag ska säga som det är. Vi var 150 lärare på min skola. Men det var bara en som hörde av sig och gav mig stöd och beklagade min situation. De allra flesta tycker att jag gjorde helt fel. Det är verkligen ledsamt, säger Kamran Manafly.

Men jag kan berätta att Skolvärldens förra artikel om dig fick flera tusen interaktioner på Facebook av svenska lärare som stöttar dig. Har du märkt av stödet från kollegor i andra länder?

– Det är jag givetvis tacksam för. Jag hoppas världen får upp ögonen för de problem vi har med yttrandefrihet i den ryska skolan. Jag hoppas att saker och ting ändrar sig och att jag får undervisa igen, säger Kamran Manafly.

Kommentera