val_2018_madestam_skola

Statsvetaren Jenny Madestam.

Val 2018

Valet 2018 – vad händer med skolan nu?

Valet är över och nu väntar en hektisk valprocess. Men när kan skolan eventuellt märka av några förändringar?
– Oj, det kommer att dröja länge, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Jenny Madestam
  • Lektor i offentlig förvaltning på Södertörns högskola. Forskar och utbildar i svenska statsförvaltning. Jenny Madestam är fil.dr i statsvetenskap och disputerade år 2009 vid Stockholms universitet.

Väljarna har sagt sitt i riksdagsvalet och rösterna börjar sakteligen bli färdigräknade, men valrysaren fortsätter eftersom inget av de traditionella blocken är i närheten av egen majoritet. 

Statsvetaren Jenny Madestam menar att man måste vänta in de kvarstående rösterna från utlandet och förtidsrösterna innan man kan börja prata om det tuffa som väntar härnäst. 

– Efter det vet vi hur mandatfördelningen ser ut och därifrån får väl frågan tas vidare. Nu har Stefan Löfven sagt att han ska sitta kvar, så det kommer ju inte bli någon omröstning förrän riksdagen öppnar, säger hon.

Hur osäkert skulle du säga att läget är? 

– Det är ett exceptionellt osäkert läge i politiken. Det finns inte i modern tid att det har varit lika tillsynes låst. Men det är med betoning på tillsynes, för det kan ju vara så att partierna agerar på ett sätt som de vanligtvis inte hade tänkt göra. Eftersom vi inte har varit med om ett sådant här läge tidigare så vet vi inte. Det är svårt att veta hur partierna tänker, säger Jenny Madestam.

Frågan är hur och när lärarna och studie- och yrkesvägledarna kommer att märka att Sverige eventuellt har fått en ny regering och en ny skolpolitik? 

– Oj, det kommer nog att dröja tämligen länge. Möjligtvis till vårbudget, som blir en ändringsbudget, och sedan nästa höst skulle jag tippa. Naturligtvis ska det läggas en höstbudget nu, men jag är osäker på om det kommer göras några större avtryck i skolpolitiken nu. För det är andra frågor som är större att ta tag i, som exempelvis migrationsfrågan. Det kommer vara en väldigt viktig fråga i budgetarbetet, säger Jenny Madestam.

Vad kan vi förvänta oss för skolpolitik nu framöver?

– Enormt svårt att svara på. Men en viktig fråga som vi har stött och blött i valrörelsen har handlat väldigt mycket om lärarnas situation och att höja statusen i yrket. Delvis också det här med betygsfrågan och ordningsbetyg, men också det här med huvudmannaskapet. Där finns det inte en majoritet i nuet även om det är många partier som önskar att skolan ska få ett ökat statligt inflytande. Så det är kanske sådana frågor som man kommer att beröra framöver. 

Kan det sluta med ett nyval?

– Risken finns, absolut. Samtidigt skulle inga partier, förutom SD och Vänsterpartiet möjligen, vinna på det. Det är många steg kvar till att det blir så. 

Kommentera