skola_klassrum_tomt_bankar
Bättre lön lockar

Var fjärde lärare i Vimmerby har slutat

Av Vimmerby kommuns 180 anställda lärare har hela 46 sagt upp sig de senaste två åren. Ersätts bland annat med obehöriga lärare.

Det är tidningen Dagens Vimmerby som har kartlagt hur många i kommunen som har sagt upp sig de senaste två åren.

Totalt har 55 personer slutat, varav nio som gått i pension, av kommunens 182 anställda. Men det är alltså 46 personer som har slutat av andra skäl.

Allra värst är det för Astrid Lindgrens skola, där nästan hälften av lärarna, 20 av 45, har lämnat sin tjänst.

– Jag är bekymrad över att det är så många som har slutat, definitivt. Flest har slutat på högstadiet, en del byter för att höja sin lön men många byter också till en helt annan verksamhet. Vissa kan också ha bytt inom kommunen och det är en helt annan rörlighet i dag, säger områdeschef Tomas Svensson i en kommentar.

Skolan har behövt fylla vissa tjänster med obehöriga lärare och antalet sökande är i kommunen generellt lågt – enligt områdeschefen en eller inga sökande per tjänst.

Nu ska kommunen försöka locka fler lärare.

– Det handlar om att skapa en attraktiv arbetsplats. Många är inne på det här med arbetsbelastning och det gäller att hitta en fördelning av uppgifterna. Jag tror att man kan titta på det. Sedan kanske andra kan utföra lite av lärarnas administrativa uppgifter, säger Tomas Svensson till tidningen.

Arbetsbelastningen på Astrid Lindgrens skola är stor och Lärarnas Riksförbund har slagit larm till förvaltningen.

Kommentera