klassrum_2
Val 2018

Varannan C-väljare redo att byta parti för skolans skull

En majoritet av Centerpartiets tillfrågade väljare anser att staten bör ta över ansvaret för skolan från kommunerna, men partiet driver en annan linje. Det kan kosta dem väljare, enligt en färsk undersökning.

Rapporten i korthet

Alla väljare

  • 68 procent anser att staten bör ha huvudansvaret för skolan.
  • 59 procent anser inte att skolan är likvärdig.
  • 47 procent vill stoppa vinster i friskolor.
  • 43 procent anser att det fria skolvalet är positivt eller mycket positivt.

Centerväljare

  • 61 procent anser att staten bör ha huvudansvaret för skolan.
  • 38 procent anser inte att skolan är likvärdig.
  • 27 procent vill stoppa vinster i friskolor.
  • 52 procent anser att det fria skolvalet är positivt eller mycket positivt.

Läs rapporten här.

Skolan är ett av valets stora frågor, och debatten handlar bland annat om hur ansvaret för och finansieringen av skolan ska se ut efter valet. Merparten av riksdagspartierna förespråkar olika grader av ökat statligt inflytande, men Centerpartiet håller inte med. Istället menar de att det bara skulle innebära att man flyttar besluten längre bort från elever och lärare, och att det missgynnar dem.

– Väljarna vill se ett statligt ansvar för skolan. Det borde vara en tankeställare för Annie Lööf, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund (LR).

Enligt en väljarundersökning av LR i juni anser bara var fjärde svensk väljare att kommunerna ska få fortsätta att driva skolan. Bland de som planerar att rösta på Centerpartiet anser var tredje att kommunerna ska få fortsatt förtroende.

Dessutom säger varannan svarande centersympatisör att de kan komma att rösta på ett annat parti om det har en bättre skolpolitik. Skolvärlden har tidigare skrivit om hur Liberalerna ”stjäl” väljare från andra partier genom sin skolpolitik.

– Vi har många engagerade centerpartister lokalt som arbetar med skolfrågorna, och det är ju mycket lokalt det avgörs hur bra villkor lärarna ska få, säger Annie Lööf till Skolvärlden.

Se hela intervjun med Annie Lööf här:

Kommentera