Lektionstips

Världslektioner i musik

Helena Öberg, musiklärare på Bergskolan i Luleå har gemensamma sånglektioner med klasser i andra länder, genom Skype. Nu har de gjort en musikvideo tillsammans. 

Tjugo klasser från åtta skolor i fem olika länder framför tillsammans låten ”Hall of fame” – i en gemensam musikvideo.

Det är ett resultat av ett samarbete via Skype in the classroom, som gör det möjligt för klasser över hela världen att samordna lektioner via Skype. I videon sjunger och dansar klasser från Spanien, USA, Marocko, Irland och Sverige. Musiken spelades in av elever på Bergskolan i Luleå.

Musikläraren Helena Öberg på Bergskolan i Luleå tog initiativ till samarbetet.

– Jag schemalade en lektion på Skype in the classroom som några lärare anmälde sig till. Andra har jag själv sökt upp, säger hon.

Sedan följde gemensamma musiklektioner där eleverna sjunger inför varandra.

– Det är ju fantastiskt roligt att elever från olika länder får höra varandra sjunga live. Så jag ville knyta ihop det här på något sätt och skapa något som finns kvar. Därför gjorde vi videon, säger Helena Öberg.

Vilken är nyttan?
– Det här är roligare för eleverna. Man vinner så mycket på det, till exempel blir eleverna stärkta när de ser resultatet. Dessutom passar vi på att ta reda på hur livet är i de andra länderna. Det är samhällsorienterande och engagerande, säger Helena Öberg.

Har du något tips till andra lärare som är intresserad av den här typen av samarbete?
– Våga prova! Ta både hjälp av kollegor och elever. Och använd Skype in the classroom som är superbra, säger Helena Öberg.

Se musikvideon till Hall of fame.

Testa Skype in the classroom här.

Kommentera