veronica_hansson-_wiking

Veronica Hansson-Wiking undervisar i samhällskunskap och svenska på Ala skola (6–9) i Timrå.

| Foto: Andres Hansson, Lenár-Bild
Jag är lärare

Veronica: Därför är jag lärare

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen.
Veronica Hansson-Wiking undervisar i samhällskunskap och svenska på Ala skola (6–9) i Timrå. Här berättar Veronica varför hon är lärare – och vad hon skulle vilja förändra.

  • Därför är jag lärare

– Jag är lärare för att jag vill göra skillnad. Att jobba med barn och ungdomar som man kan påverka, engagera och se utvecklas är fantastiskt. Ibland när det är riktigt tungt på jobbet, när jag har så mycket jobb så att jag knappt håller näsan över ytan, kan jag fundera varför jag valt att bli lärare. Då räcker det med en lyckad lektion eller ett möte med elever så förstår jag varför jag valt rätt yrke. 

  • Bästa stunden i veckan

– Den bästa stunden i veckan är när jag ser att eleverna själva förstår att de utvecklas och att de lärt sig saker och hur de gör det. Det kan vara på en vanlig lektion eller när jag har coachsamtal med eleverna. Självklart är det underbart när högpresterande elever presterar på toppnivå, men lika fantastiskt är det att se hur elever som har det kämpigt lyckas. Att få undervisa, driva undervisningen framåt och kunna diskutera det aktuella ämnet med eleverna är riktigt gött! 

  • Det här skulle jag vilja förändra

– Även fast jag älskar mitt yrke så finns det alltid saker som jag vill förbättra. Till exempel synen på läraryrket. Det borde ha lika hög status som vilket annat yrke med likvärdig utbildning. Få politikerna att förstå att de måste satsa på skolan och lärarna.

– Att vara mentor tar alldeles för mycket tid från undervisningen. Tänk att få fokusera lika mycket på undervisningen som man gör ibland annat Kina. Det hade blivit bättre kvalitet på undervisningen. Det är viktigt att relationen mellan föräldrar och skola är bra, men föräldrar kan inte få påverka skolan och lärarna så som de gör nu. Skolan ska inte curla föräldrar, vi ska undervisa barn och ungdomar.

Kommentera