lararlonerna_10-botten-10-topp
Kommunerna som satsar mest

”Vi har förändrat synen på skolan”

Lekeberg ska bli Sveriges bästa skolkommun. Därför har de satsat på lärarlönerna.
​– Det har redan gett resultat, säger Håkan Söderman (M), kommunalråd och ordförande i kultur- och bildningsnämnden i Lekebergs kommun.

Eleverna vid Lekebergsskolan i Fjugesta tre mil utanför Örebro fick allt sämre slutbetyg. Något måste göras, tyckte politikerna.

– Vi bestämde oss för att förändra hela synen på skolan. Skolan har varit alldeles för sluten. Vi ville göra den till en del av bygden, säger Håkan Söderman.

Första steget var att anlita den kände skolkonsulten Per Binbach som skrivit boken ”Om skolans psykosociala arbetsmiljö”.

– Vi började förändringsarbetet med rektorerna. Sedan var det dags för lärarna, säger Håkan Söderman.

Kommunen sköt till en miljon kronor utanför den ordinarie lärarbudgeten och höjde lärarnas löner. Men inte generellt. Tvärtom. En lärare kunde få ett lönelyft på 5 000 kronor medan kollegan inte fick ett öre.

– Många lärare och deras anhöriga hörde av sig och hade synpunkter. Men vi var tydliga med att vi ville lyfta lönen för de riktigt duktiga pedagogerna som kan verka som föredömen.

Vad sa lärarfacken?

– De var positiva. Vi har ett väldigt gott samarbete med dem, säger Håkan Söderman.

Lekebergs skolsatsning har också involverat föräldrarna.

– Vi har klargjort för dem att de också har ett ansvar. De måste se till att barnen sover, gör sina läxor och äter frukost innan de kommer till skolan. Gör de det så får lärarna mycket bättre förutsättningar att lyckas.

Enligt Håkan Söderman har satsningen redan gett resultat.

– Ja, det pratas mycket mer positivt om skolan i Lekeberg nu, fler fortsätter till gymnasiet, ofta i Örebro, och väldigt få hoppar av.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm