gunnarwetterberg
Foto: Peter Rosén

”Vi kommer få betala för dåliga lärarlöner i 40 år”

Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på Saco, är orolig över lärarnas situation. Han menar att den kan skada Sverige under många år framöver. "Hela priset för de dåliga lärarlönerna de senaste tio åren kommer vi få betala i 30-40 år framåt", säger han till Skolvärlden.se

Hur ser du på lärarnas situation?

– Vi har nått en punkt som inte är rimlig.

Det ingår ett stort antal fackförbund i centralorganisationen Saco. Är den här yrkeskåren som är allra viktigast just nu?

– Så rankar inte vi mellan dem. Men som ekonom tycker jag nog att lärarnas ställning just nu det mest bekymmersamma när det gäller hur olika grupper är lönesatta på den svenska arbetsmarknaden.

Vad beror detta på?

– Vi har varit på väg mot det här länge. Jag skulle vilja säga att det stora raset egentligen kom mellan 1970 och 1990. Så det har inte med kommunaliseringen att göra, utan att reallönerna sjönk med ungefär två procent om året mellan 1970 och 1985.

Hur har det kunnat gå så lång tid?

– Det stora problemet är att det tar sådan tid innan det märks. Vi har levt i det svenska skolsystemet med lärare som i stor utsträckning blev lärare under 70-talet eller ännu tidigare – när lärarlönerna fortfarande var ganska bra och konkurrenskraftiga. Hela priset för de dåliga lärarlönerna de senaste tio åren kommer vi få betala i 30-40 år framåt.

Varför har det inte hänt något då?

– Det är det som är knepigt. När sjuksköterskorna drev sina lönekrav i somras kunde tv-kanalerna enkelt visa bilder på överbelagda och underbemannade kliniker. Men när man betalar lärare för dåligt är att effekterna tar så väldigt lång tid att verka igenom, men de ligger där väldigt länge.

Hur tror du opinionen ser på lärarnas situation?

– Jag tror att opinionen långsamt börjar förstå att det är allvarligt. Men samtidigt ser många av oss föräldrar att våra barn har väldigt bra lärare. Men det är egentligen inte där man ska titta, utan snarare vad deras barnbarn riskerar att råka ut för. 

Kommentera