jenny_vux_klassrum_lofven

Jenny Wibrell, SFI-lärare vid Komvux i Enköping och ordförande för LR i Uppsala län.

Corona

Vuxläraren: ”Rädd för en krasch”

Gymnasieskolor, vuxenutbildningar och universitet rekommenderas införa distansundervisning. 
Jenny Wibrell, SFI-lärare vid komvux i Enköping, välkomnar beskedet – men varnar samtidigt för framtida problem.
– Jag är rädd för att lärplattformen kommer att krascha, säger hon.

Regeringen meddelade under tisdagen att man rekommenderar alla skolverksamheter från gymnasieskolan och uppåt att bedriva undervisning på distans från och med onsdagen den 18 mars.

Jenny Wibrell, SFI-lärare vid komvux i Enköping och ny ordförande för Lärarnas Riksförbund i Uppsala län, är en av alla lärare som omfattas av beslutet. Hon tycker att det är ett rätt beslut som fattats. 

– Jag tycker att det är en bra väg att börja med, stoppet ska ju inte drabba samhället på samma sätt som om förskolorna stänger. Om jag tänker utifrån vårt perspektiv på vuxenutbildningen så har vi väldigt mycket distansundervisning redan i dag. Vi har lärplattformar som fungerar bra och de flesta av oss bygger upp vår undervisning via exempelvis Microsoft Teams, säger hon och fortsätter: 

– Det är klart att lektionerna i klassrummet på skolan är jätteviktiga för de som har svårt med språket, så det kommer ju så klart bli sämre resultat, men det fungerar ändå ok på de lite högre nivåerna. Men tyvärr kommer det att uppstå problem så alla klarar inte av distansundervisningen. 

Finns allting på plats för att distansundervisningen ska fungera bra i dag? Eller hur ser läget ut för er del?

– Nej, allt finns verkligen inte på plats. Det är väldigt mycket lösa trådar. Det gäller så klart att tekniken fungerar, så det får vi hoppas att den gör. Nu när många började arbeta hemifrån i början av veckan så hörde jag att Microsoft Teams började strula på sina håll och vår lärplattform går via just Teams. 

Jenny Wibrell oroas därför av att tekniken inte ska fungera helt problemfritt. 

– Jag kan bara tänka mig hur det kommer att bli nu när alla gymnasieelever, vuxenutbildningen och universitetet ska sitta hemma och jobba på lärplattformen samtidigt. Jag är rädd för att det kommer att krascha. 

De senaste dagarna har Jenny Wibrell sett att det gjorts många snabba och tillfälliga lösningar gällande personal- och bemanningsfrågor på skolorna, nu när det är mycket skolpersonal borta, och då omfördelas arbetsuppgifter snabbt. Ofta har det gått lite väl snabbt, menar hon.

– Alla förväntas ställa upp på allt eftersom det är kris. Men vi säger från fackligt håll att det måste finnas en bättre dialog med oss innan de här besluten tas. För nu kommer det ut informationsbrev dagligen från skolchefen med nya påbud som vi inte har någon aning om att de har tagit. Det blir inte bra. 

Som exempel beslutade man häromdagen att all idrottsundervisning på grundskolan skulle ske utomhus och att simundervisningen är inställd, utan någon dialog innan vilket gör det svårt för oss fackliga att bemöta medlemmars frågor. 

– Det finns också stor risk för att lärare måste utföra helt nya arbetsuppgifter som till exempel servera mat eller utföra städning. Vad blir konsekvenserna av det? Jag menar, lagar och regler gäller fortfarande – så någon form av riskbedömning måste ändå göras även om vi självklart förstår att det måste till akuta lösningar när personalbristen är stor. Arbetsbelastningen för de som är friska på jobbet måste hålla sig inom lagens gränser, annars är risken att ännu fler blir sjuka. Jag tror att samverkan är viktigare än någonsin just nu.

Hur ser bemanningssituationen ut i din region annars? 

– Jag har inte hört någonting om kriser i Enköping ännu. Men jag vet att många är borta, eftersom många är borta i förebyggande syfte också om man är förkyld. Så det är klart att det drabbar oss svårt. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm