asa_fahlen_bokmassa
Foto: Niklas Maupoix / Jennifer Glans
Bokmässan 2017

LR: Därför bojkottar vi inte bokmässan

139 författare bojkottar bokmässan i Göteborg i protest mot högerextrema Nya Tiders medverkan. Men LR tror inte att bojkott är vägen framåt. Istället använder de mässan för att lansera en ny bok om integration i skolan.
– Vår uppgift är att stå upp för allas lika värde och demokratiska principer, säger ordförande Åsa Fahlén.

LR på bokmässan

Här kan du ta del av både LR:s och resten av mässans program.

Efter Bok- och biblioteksmässans velande förra hösten, då den högerextrema tidskriften Nya Tider först skulle tillåtas att delta, sedan förbjudas, sedan tillåtas igen, så inledde Lärarnas Riksförbund (LR) ett samtal med mässans ledning för att lämna ett viktigt budskap: om facket ska kunna delta på mässan i framtiden måste det vara tydligt vad som gäller, och varför. Det kravet har de levt upp till i år, menar Åsa Fahlén, LR:s ordförande. Även om det innebär att den kontroversiella tidningen fortfarande finns på plats.

– Vi hade ett direkt ett samtal med arrangörerna och den diskussionen tyckte vi var bra. Sen är det klart att vi är också tydliga med var vi står, både som förbund och som individuella lärare med uppgift att stå upp för värderingar som allas lika värde och demokratiska principer, säger hon.

Åsa Fahlén drar paralleller till klassrummet och frågan hur man bäst bemöter elever som uttalar rasistiska eller på andra sätt intoleranta och hatiska åsikter.

– Det handlar om de här svåra gränsdragningarna där vi å ena sidan är överens om hur viktigt det är med yttrandefrihet, men samtidigt går det en gräns där folk känner sig kränkta. LR jobbar mycket tillsammans med framför allt Teskedsorden kring de här frågorna och det man säger idag är att det bästa man kan göra är att låta de här åsikterna komma fram och prata om det. Risken om vi inte gör det är att vi bidrar till det här med parallella verkligheter och filterbubblor. Det är väl lite samma balansgång som gäller för bokmässan.

I samband med bokmässan lanserar LR sin senaste bok, antologin ”Skolan och integrationen”. I den söker ett antal författare och skribenter svar på hur skolan kan arbeta med integrationen, ”vår tids största utmaning och möjlighet” som lanseringstexten beskriver det.

Bland rösterna i boken finns Emerich Roth, Dilsa Demirbag-Sten, Elisabet Reslegård, Özz Nûjen och Björn Ranelid.

– Jag är jättestolt över boken. På mässan ska vi ha ett samtal med Emerich Roth, det ska bli spännande att lyssna på honom. Han är en av få överlevare av förintelsen som fortfarande är i livet. Jag hoppas vi är många som lyssnar på dem som varit med. Det blir vårt ansvar att lyfta det vidare, säger Åsa Fahlén.

Kommentera